05 Σεπτεμβρίου 2024

📺Πληρώθηκαν, παραδόθηκαν, αλλά δεν προβλήθηκαν ποτέ: Οι 5 ελληνικές σειρές που έκοψε το ΠΑΣΟΚ σε μια μέρα


Μέσα σε μία νύχτα (ίσως και κάτι παραπάνω) μετά τις εκλογές του 1981, με τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και την αναρρίχησή του στην εξουσία, η «Αλλαγή» έγινε… πράξη. Και ξεκίνησε από την δημόσια τηλεόραση (που τότε την αποκαλούσαμε κρατική), η διοίκηση της οποίας έκοψε χωρίς πολλά-πολλά μια σειρά από παραγωγές που δεν προβλήθηκαν ποτέ!

Και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για σειρές οι οποίες δεν είχαν λάβει μόνο την έγκριση της απερχόμενης διοίκησης, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είχαν πληρωθεί από την ΕΡΤ και μάλιστα είχαν γυριστεί κιόλας αρκετά επεισόδια…

Βέβαια όλοι καταλαβαίνουμε, αρκεί να ανοίξουμε τους δέκτες μας, ότι ο έλεγχος των ΜΜΕ αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα. Κι αν αυτό συμβαίνει ακόμη και στις μέρες μας που υπάρχουν δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, να φανταστούμε μόνο μπορούμε πόσο ζωτικής σημασίας ήταν πριν από 40 και κάτι χρόνια, με το μονοπώλιο του δημοσίου και την ύπαρξη δύο καναλιών όλων κι όλων!

Ωστόσο οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αλλαγές δεν αφορούσαν αποκλειστικά την πολιτική σκοπιά και τα μηνύματα (που ενδεχομένως δεν ήταν αρεστά) τα οποία περνούσε κάποιο σίριαλ ως προπαγάνδα.

Σε άλλες περιπτώσεις ήταν θέμα προσωπικών γούστων της νέας διοίκησης, ή –ποιος ξέρει- ίσως να αποτελούσε και επιθυμία των κυβερνώντων κάποια κρατικά κονδύλια να διοχετευτούν σε πιο… συντροφικές τσέπες.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι 5 τέτοια σίριαλ έμειναν στα συρτάρια και δεν πρόλαβαν να προβληθούν ποτέ, με άνωθεν εντολές, αν και 2 εξ αυτών στην πορεία βρήκαν τον δρόμο τους προς την ιδιωτική τηλεόραση, αποκαλύπτοντας έτσι και την έκταση της… παράνοιας που τα πέταξε στα «σκουπίδια».



Κορυφαίο τέτοιο παράδειγμα «Οι φρουροί της Αχαΐας»! Το γνωστό μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη που τελικά οι Έλληνες τηλεθεατές απόλαυσαν σε διαφορετική παραγωγή από το MEGA τη σεζόν 1992-1993. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί πραγματικά κόπηκε η εκδοχή του 1981. Η πλοκή αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα, και διωγμούς της Χούντας σε βάρος φοιτητών, ένα θέμα που όπως και να το κάνουμε ήταν αρεστό στη νέα κυβέρνηση.

Κι όμως. Με συνοπτικές διαδικασίες και παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ είχε ήδη πληρώσει και παραλάβει τα 15 από τα 26 επεισόδια βάσει του σχεδιασμού, ήρθε το… άκυρο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για τον κεντρικό ρόλο είχε επιλεχθεί η Νίκη Τριανταφυλλίδη η οποία πλαισιωνόταν και από άλλους αξιόλογους ηθοποιούς, όπως οι Νίκος Γαλανός, Κοραλία Καράντη, Θάλεια Καλλιγά, Ηλίας Λογοθέτης, Κωστής Καζιάνης, Όλγα Πολίτου, Γιάννης Κανδήλας

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο «Κίτρινος φάκελος», σειρά που τελικά προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον ΑΝΤ1 το 1990-1991. Και σε αυτή την περίπτωση η ΕΡΤ παρέλαβε τα 11 από τα 26 επεισόδια, καταβάλλοντας σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής 5.000.000 δραχμές!

Ωστόσο εδώ το πρόβλημα μάλλον είχε να κάνει με τα πολιτικά πιστεύω του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Μ. Καραγάτση, διασκευή ομώνυμου έργου του οποίου ήταν και η σειρά. Έχοντας υπάρξει ανταποκριτής της εφημερίδας «Βραδυνή» στο Γράμμο και στο Βίτσι την περίοδο του Εμφυλίου και στη συνέχεια υποψήφιος βουλευτής με το δεξιό Κόμμα των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους σοσιαλιστικούς κύκλους.

Έτσι ο «Κίτρινος φάκελός» του, με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Αντώνη Αντωνίου, Μαριαλένα Κάρμπουρη και Ξένια Καλογεροπούλου έμεινε οριστικά στα αζήτητα.

Περνάμε σε μια σειρά που όταν είδε κομμάτι της ο τότε διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλικός, αποφάνθηκε ότι ήταν «ό,τι καλύτερο υπάρχει στην τηλεόραση»! Παρόλα αυτά –κι ενώ είχαν ήδη γυριστεί και πληρωθεί τα 10 από τα 26 επεισόδια, οι τηλεθεατές δεν τα είδαν ποτέ!

Το έργο ήταν το «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», μια διασκευή του μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, που και στο παρελθόν είχε προταθεί για την τηλεόραση, αλλά δεν είχε πάρει την πολυπόθητη έγκριση.

Και τελικά όταν αυτό συνέβη, συνέπεσε με τις ανακατατάξεις της ΕΡΤ και το ξήλωμα της προηγούμενης διοίκησης, το οποίο έφερε και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έφεραν και την απόφαση να μην μείνει κανένα… ίχνος ή «κληρονομιά» της.

Για ακόμη μία φορά τα ονόματα των πρωταγωνιστών εντυπωσιάζουν. Βέρα Κρούσκα, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Δάνης, Πέτρος Ζαρκάδης, Φαίδων Γεωργίτσης, Μαρία Μαρμαρινού, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κάκια Ιγερινού και Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήταν μερικά από αυτά, που τελικά ποτέ δεν… αξιώθηκαν να παρελάσουν από τις οθόνες μας…

Ίσως τη μεγαλύτερη ιστορία παράνοιας κρύβει αυτό που συνέβη με τους «Ακροβάτες»… Ένα σίριαλ με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Βάσο Ανδρονίδη, Αγγέλικα Καπελλαρή, Μαρίκα Νέζερ, Κατερίνα Αποστόλου και Κώστας Αθανασόπουλο. Η απελθούσα διοίκηση της ΕΡΤ είχε εγκρίνει 26 επεισόδια και αρχικά μετά τις εκλογές ζητήθηκε αυτά να περιοριστούν σε 13, όπως και έγινε.



Η παραγωγή πήρε την άδεια και μάλιστα ορίστηκε η Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 21:30 αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων για την πρεμιέρα. Μάλιστα υπήρξε η σχετική ανακοίνωση και το μοναδικό σχετικό περιοδικό της εποχής, η περίφημη «Ραδιοτηλεόραση» λίγες ημέρες νωρίτερα κυκλοφόρησε με τους πρωταγωνιστές στο εξώφυλλο και εκτενές αφιέρωμα για μια σειρά που τελικά δεν προβλήθηκε ποτέ!

Με δελτίο Τύπου η ΕΡΤ έκανε εκ των υστέρων γνωστούς τους λόγους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ΕΡΤ αναβάλλει προς το παρόν τη μετάδοση του σήριαλ Ακροβάτες. Αργότερα μια επιτροπή, που θα αποτελείται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επί του προγραμματισμού και τηλεκριτικούς του Τύπου θα αποφασίσει για την οριστική ματαίωση ή μετάδοση των Ακροβατών.

Η κατ’ αρχήν απόφαση για την έναρξή τους οφείλεται σε ένα λουστραρισμένο επιδέξια πρώτο επεισόδιο-πιλότο που δεν έχει καμία απολύτως ποιοτική σχέση με τα υπόλοιπα επεισόδια. Ζητούμε τη συγγνώμη και την κατανόηση του Έλληνα φορολογούμενου, που τελικά επιβαρύνεται με σήριαλ της εκλογής της προηγούμενης διοίκησης, της οποίας δεν θέλουμε εμείς να είμαστε οι αναγκαστικοί κληρονόμοι»…

Και περνάμε στους «Πρωταγωνιστές»! Οι τηλεθεατές περίμεναν πώς και πώς να δουν αυτή τη σειρά, η οποία ήδη διαφημιζόταν ως η πιο ακριβή της εποχής, με μπάτζετ που ξεπερνούσε τα 15.000.000 δραχμές. Οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες ήταν υψηλές, αφού η παραγωγή προοριζόταν ακόμη και για διεθνή καριέρα με πώληση σε κανάλια του εξωτερικού, αλλά τελικά δεν κατάφερε ούτε στην ΥΕΝΝΕΔ (τον δεύτερο τηλεοπτικό σταθμό της δημόσιας τηλεόρασης) να προβληθεί!



Το σενάριο θα μετέφερε στην μικρή οθόνη όσα συνέβαιναν στο λαμπερό χώρο της υποκριτικής και του θεάματος, με ένα καστ ομολογουμένως εντυπωσιακό. Ανάμεσα σε άλλους, συμμετείχαν Μιμή Ντενίση, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Χριστοδούλου, Χρήστος Πάρλας, Σοφία Ρούμπου, Αλέκα Λαμπρινού, σε πρώτη φάση και αργότερα θα έμπαιναν και οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα, Λευτέρης Βουρνάς, Γιάννης Αργύρης, Γιάννης Φέρτης, Καίτη Λαμπροπούλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Γιούλα Γαβαλά.

Η προβολή του πρώτου από τα συνολικά 26 επεισόδια ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 1981, όμως η «Αλλαγή» το έθαψε για πάντα, χωρίς να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι.