19 Σεπτεμβρίου 2024

📺ΤΟ ΣΚ@ΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΤΣΑ😜😜Τουρκία: Ο στρατός χρησιμοποιεί μόνο ντόπια συστήματα επικοινωνίας μετά τις φονικές εκρήξεις στο Λίβανο


Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μόνο συστήματα επικοινωνίας και λογισμικό που έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στην Τουρκία, μετά την έκρηξη εκατοντάδων ηλεκτρονικών συσκευών στο Λίβανο, αναφέρει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές. 

«Σε περίπτωση οποιασδήποτε εμπλοκής τρίτου μέρους στη διαδικασία παραγωγής, έχουμε πρόσθετους λεπτομερείς μηχανισμούς ελέγχου στη διαδικασία προμήθειας και παραγωγής», δήλωσαν οι πηγές στις 19 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, βομβητές και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ εξερράγησαν, τραυματίζοντας ή και σακατεύοντας ορισμένους μαχητές, αλλά και ακρωτηριάζοντας πολίτες που συνδέονται με τα κοινωνικά παραρτήματα της οργάνωσης. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πάνω από 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000 άλλοι. Οι εκρήξεις των μηχανισμών φέρονται να είναι μέρος μιας πολύμηνης επιχείρησης του Ισραήλ κατά μελών της Χεζμπολάχ.

Οι πηγές δήλωσαν, επίσης, ότι οι αρχές επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Λίβανο και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γίνει πολύ ισχυρότερες τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη Τούρκων μηχανικών στους τομείς των επικοινωνιών, των πληροφοριακών συστημάτων, των ηλεκτρονικών μηχανισμών και του κυβερνοχώρου», είπαν. «Εμείς, ως Υπουργείο Άμυνας, διεξάγουμε τις απαραίτητες έρευνες για το συγκεκριμένο περιστατικό», συνεχίζουν οι δηλώσεις.

«Δεν ξέρουμε αν τα τηλέφωνά μας είναι ασφαλή» λένε οι κάτοικοι

Εν τω μεταξύ, τρόμος και σύγχυση κυριαρχούν στον Λίβανο, καθώς οι κάτοικοι ζουν υπό τον φόβο νέων εκρήξεων, μετά από δύο ημέρες φονικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία της χώρας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν 450.

Οι επιθέσεις σε walkie-talkie, ασυρμάτους και βομβητές εκτός από τον θρήνο για τον χαμό δύο ανηλίκων, έχουν φέρει και τον φόβο στην ίδια την κοινωνία με τους πολίτες να ανησυχούν ακόμη και για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους συσκευών.


Μια γυναίκα που μίλησε στο BBC περιέγραψε τη σκηνή ως «μακελειό», αναφέροντας πως «νέοι άνδρες περπατούσαν στους δρόμους με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια... δεν μπορούσαν να δουν τίποτα». Η ίδια πρόσθεσε ότι «ένα κλίμα πανικού κυριεύει τον κόσμο, σε σημείο που φοβούνται να περπατήσουν δίπλα ο ένας στον άλλον... είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι του Λιβάνου αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου «δεν ξέρουν αν τα τηλέφωνά τους είναι ασφαλή». Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τις συσκευές τους, ενώ κάποιοι άλλαξαν ακόμη και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να εκραγούν.

Η σύγχυση επιδεινώθηκε από φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και ηλιακοί συλλέκτες άρχισαν να εκρήγνυνται. Αυτές οι φήμες ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας, καθώς οι επιθέσεις θεωρούνται οι χειρότερες παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία της Χεζμπολάχ.