Για να το ξεκαθαρίσουμε. Ο κ. Μάριος Σαλμάς δε διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία γιατί διαφώνησε ή γιατί εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πορεία του κόμματος. Διαγράφηκε διότι διατύπωσε ανυπόστατες κατηγορίες, ηθικής τάξεως, κατά της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη. Διαγράφηκε ομόφωνα, με ψήφους 5-0, κάτι που σημαίνει ότι ψήφισαν υπέρ της διαγραφής του και δύο βουλευτές εκ των 11 που υπέγραψαν την επερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, να βάζουμε πάντα τα γεγονότα στις σωστές τους διαστάσεις.
Το αν ο κ. Μ. Σαλμάς θα πάει σε άλλο κόμμα, αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρει κανένα. Από τη στιγμή που έχει διαγραφεί, κάνει ό,τι θέλει. Επίσης δεν έχει νόημα να ψάχνουμε αν επεδίωξε τη διαγραφή του ή τα κίνητρα της επίμαχης καταγγελίας κατά της κυρίας Λ. Μενδώνη. Και το κυριότερο, είναι αστείο σήμερα να μιλούμε για κινήσεις αποστασίας εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά ρίχνει την κυβέρνηση. Δε γνωρίζω αν υπάρχουν καμικάζι ούτε γνωρίζω αν υπάρχουν κυβερνητικοί βουλευτές που θα ήθελαν να εμπλακούν σε σχεδιασμούς εξωθεσμικών κέντρων. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έχει την πολυτέλεια, αν χρειαστεί, να δείχνει κίτρινες ή και κόκκινες κάρτες.
Εκείνο όμως που δε μπορεί κανένας να σταθμίσει είναι την ανθρώπινη βλακεία. Δηλαδή την αδυναμία κάποιων να κάνουν μια στοιχειώδη ανάλυση της κατάστασης και το κυριότερο να εξετάσουν τον δικό τους ρόλο σε αυτή. Με απλά λόγια να χαράξουν μια έστω υποτυπώδη στρατηγική. Αν αδυνατούν να προχωρήσουν σε αυτές τις λογικές επεξεργασίες ενός κοινού νου, τότε είναι πιθανόν να προχωρήσουν, λόγω αυτής της ανεπάρκειας, σε αυτοκτονικές κινήσεις, διότι ακριβώς δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών των πράξεων τους.
Για να μη χανόμαστε στα δέντρα και δε βλέπουμε το δάσος, σήμερα και ο πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος και η κυβέρνηση σταθερή. Ως εκ τούτου κραυγές για σενάρια αποστασίας, με αναφορές στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ανατρέπεις μια κυβέρνηση όταν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Ποτέ δεν ανατρέπεις μια κυβέρνηση για να επανέλθει αμέσως ακόμα πιο δυνατή στην εξουσία. Και κυρίως ανατρέπεις μια κυβέρνηση αν πρόκειται να αποκομίσεις κάποιο όφελος, αν πρόκειται να πρωταγωνιστήσεις την επόμενη μέρα.
Αυτά τα γνωρίζουν άπαντες και αποτελούν έναν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα σε σχεδιασμούς κυβερνητικής αποσταθεροποίησης που ενδεχομένως να υπάρχουν σε κάποια μυαλά. Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μην ήταν το προσδοκώμενο για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, όπως και να το κάνουμε, είχε 13 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα, το οποίο σήμερα αποσυντίθεται.
Δια τούτο: μια διαγραφή μπορεί να μην είναι ένα ευχάριστο γεγονός, όμως φάνηκε πως δεν είχε κανένα πολιτικό βάθος. Ψήφισαν υπέρ της διαγραφής Σαλμά και δύο συνυπογράψαντες την επερώτηση των 11. Να διαμαρτύρεσαι και να ανησυχείς για την πορεία του κόμματός σου είναι θεμιτό. Να επαναλαμβάνεις αστήρικτες κατηγορίες ηθικής τάξεως κατά υπουργού, δεν είναι. Φεύγεις!
liberal.gr