Οι αντίπαλοι που αναζητούσε για μήνες ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκαν, αλλά ο ίδιος ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Και μάλιστα την ώρα που στενοί του συνεργάτες αυξάνουν τις επιθέσεις τους για την απόφαση να καταθέσει ο κάθε υποψήφιος το «πόθεν έσχες» του. Εχτές ο Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποίησε πως θα κατέλθει στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε 31+1 υπογραφές στελεχών που τον στηρίζουν και το «πόθεν έσχες» του. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους.
Σοβαρότητα και επιστροφή όσων απογοητεύτηκαν, θέλει ο Φάμελλος
Την σοβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στην προμετωπίδα των στόχων του ο Σωκράτης Φάμελλος που εχτές δημοσίευσε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Πρόκειται για μια ευθεία αιχμή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, την οποία ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Κ.Ο, επένδυσε και με την επισήμανση πως θα αγωνιστεί για έναν «ΣΥΡΙΖΑ των αξιών, του ήθους και των αγώνων της προοδευτικής παράταξης».
Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ψηφοφόρους ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποστρατεύθηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις του. «Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε, να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μία πραγματική Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, επιχειρώντας να περιορίσει το κύμα φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις.
Στελέχη που τον στηρίζουν, πάντως, διάβασαν με ενδιαφέρον ή και ικανοποίηση- την δημοσκόπηση της Prorata για τον Τ/Σ Attica< σύμφωνα με την οποία ο Σωκράτης Φάμελλος έρχεται δεύτερος και με διαφορά μόλις πέντε μονάδες πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην ίδια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε προτού η Όλγα Γεροβασίλη ανακοινώσει πως δεν θα κατέλθει υποψήφια, καταγράφονται επίσης διακριτές δυνάμεις για την αντιπρόεδρο της Βουλής και τον Νικόλα Φαραντούρη, δείχνοντας -σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου- πως «ο Φάμελλος μπορεί να αποκτήσει και μεγαλύτερη δυναμική».
Το «πόθεν έσχες» του και 31+1 υπογραφές κατέθεσε ο Πολάκης
Λίγες ώρες αργότερα ο Παύλος Πολάκης έφτασε στην Κουμουνδούρου και ενεχείρισε στην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, τα απαραίτητα έγγραφα για την κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος. Κατέθεσε, αρχικά, τις υπογραφές από 31 μέλη της Κ.Ε. (απαιτούνται τουλάχιστον 30), καθώς και αυτήν του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά.
Η στήριξη του ευρωβουλευτή τον Παύλο Πολάκη προκάλεσε ενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο για έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Λίγη ώρα αργότερα ο ευρωβουλευτής θέλησε να διευκρινίσει πως θα δώσει την υπογραφή του και για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (αν και δεν είναι μέλος της Κ.Ε.), και σημείωσε πως στηρίζει τον Παύλο Πολάκη επειδή τον βοήθησε «έμπρακτα» στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Ο βουλευτής Χανίων κατέθεσε όμως και το «πόθεν έσχες» του, ακολουθώντας όπως είπε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Παύλος Πολάκης θα αφήνει από τούδε και στο εξής υπόνοιες για την ενόχληση του Στέφανου Κασσελάκη για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Κασσελάκης κατά συγκεκριμένων αιολικών πάρκων
Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, βρέθηκε στην Τρίπολη όπου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ώστε να δηλώσει την αντίθεσή του με την κατασκευή αιολικών πάρκων στην περιοχή, που θα υλοποιήσει η εταιρία Volton. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά κατά της άναρχης και άνευ σχεδιασμού τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ».
Η παρουσία Κασσελάκη σηματοδοτεί αφενός μια πολιτική στροφή του, καθώς επιχειρεί να προσεγγίσει ομάδες πολιτών που αντιτίθενται σε αντίστοιχα έργα. Παράλληλα όμως, επέλεξε να δηλώσει ονομαστικά την αντίθεσή του σε έργο της συγκεκριμένης εταιρίας, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι ίδιοι με τους μετόχους της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης επί εβδομάδες προχωρούσε σε απανωτές αναρτήσεις για την συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank, ενώ ουδείς ξεχνά τις βολές που εξαπέλυε την ίδια εποχή σε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατηγορούσε λίγο-πολύ ως ενεργούμενα διαπλεκόμενων συμφερόντων.
Κόντρα με βαριά υπονοούμενα για το «πόθεν έσχες» Κασσελάκη
Αμείωτες παραμένουν πάντως οι αντιδράσεις του περιβάλλοντος Κασσελάκη για την απόφαση της Κ.Ε. να καταθέσουν οι επίδοξοι υποψήφιοι το «πόθεν έσχες» τους. Η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε χτες (ΣΚΑΙ) τα εξής: «Τo πόθεν έσχες δεν μπορούν να το διαβάσουν όλοι. Απευθύνεται σε κάποιους ειδικούς. Μπορεί κάποια στοιχεία να απομονωθούν για να χρησιμοποιηθούν για λόγους σκοπιμότητας. Οποιαδήποτε κομματικό όργανο που απαρτίζεται από ακτινολόγους, μηχανικούς ή κάποιους που ασχολούνται με τα οικιακά δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος αυτής της ειδημοσύνης».
Η δήλωσή της προκάλεσε ουκ ολίγες συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, με ορισμένα στελέχη σε αντίθετα στρατόπεδα να αποδίδουν την φράση της σε κάποιο «άγχος» για το τι θα αποκαλυφθεί από το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, σχολίασε δηκτικά την δήλωση Τζάκρη. «Το έσχες το διαβάζουν όλοι. Στο πόθεν δυσκολεύονται αρκετοί!» ανέφερε ο βουλευτής Χανίων, και υπενθύμισε τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ανδρέα Πάτση, πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος κατέληξε να ελέγχεται από τη δικαιοσύνη.
Ζεσταίνεται η συζήτηση για το ντιμπέιτ
Στην Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει ήδη άτυπα η συζήτηση για το εάν είναι αναγκαίο ένα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Αναφανδόν υπέρ του τάχθηκε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, λέγοντας πως μια τέτοια διαδικασία αποτελεί «μεγάλη ανάγκη,
στο πλαίσιο πολιτικοποίησης της συζήτησης», σημειώνοντας πως «τέτοιου τύπου ντιμπέιτ προάγουν τον δημόσιο διάλογο εντός και εκτός κομμάτων, και δίνουν και ένα κίνητρο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία».
Από τους υποψήφιους, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ. Ο Παύλος Πολάκης δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα, ενώ από το στρατόπεδο Κασσελάκη ο Θάνάσης Οικονόμου το έχει απορρίψει, λέγοντας πως «δεν είναι απαραίτητο το ντιμπέιτ εκφράζονται» καθώς οι απόψεις των υποψηφίων μπορούν να εκφραστούν «και με άλλους τρόπους, όπως στις περιοδείες που κάνουν και στις πολιτικές θέσεις που εκφράζουν».
Νίκος Σβέρκος
ΕΘΝΟΣ