Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης μιλώντας μέσω Skype, μαζί τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δική σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος».
Ο οδικός χάρτης μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου
Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι διεργασίες των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που συνήλθε χθες για να προετοιμάσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Ζητούμενο για τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου υπήρξε ο οδικός χάρτης των εκλογών νέου/νέας Προέδρου, ο χαρακτήρας του επικείμενου Συνεδρίου του κόμματος, αλλά και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων στην κούρσα της Προεδρικής εκλογής. Νέος γύρος συνομιλιών, αναμένεται αύριο.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα και παρά την αντίθετη άποψη των «Κασσελίστας» και του υποψήφιου Προέδρου Παύλου Πολάκη, για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, επαναβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί, δηλαδή να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου και ακολούθως οι εσωκομματικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ως προς το χαρακτήρα του Συνεδρίου, αυτό αποφασίστηκε πως θα είναι Έκτακτο και όχι Διαρκές ή Καταστατικό, γεγονός που σημαίνει πως θα εκλεγούν νέοι Σύνεδροι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέες ισορροπίες.
Πεδίο, ωστόσο, έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων αποτέλεσαν τα κριτήρια συμμετοχής στην κούρσα εκλογής Προέδρου, τα οποία έθεσαν από πλευράς τους οι «87», εστιάζοντας στις προϋποθέσεις εκλογιμότητας των υποψήφιων. Σε αντιστοιχία με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο εκλογικός νόμος για την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για δημόσια αξιώματα, οι «87» έθεσαν θέμα κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες προς το κόμμα, ενώ εμφανίστηκαν αντίθετοι σε περίπτωση πολύ υψηλού δανεισμού και χρεών προς το στενό και ευρύτερο Δημόσιο από πλευράς των υποψήφιων Προέδρων, στην προοπτική να μην υπάρχουν «προσωπικές εξαρτήσεις».
«Κόφτης» Τζάκρη σε Πολάκη
Στον αντίποδα, δεν ετέθη από την πλευρά των «87» θέμα αύξησης του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών, προκειμένου να έχει κανείς δικαίωμα συμμετοχής στην κούρσα, με την μειοψηφία να συμφωνεί με το όριο των 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, να αυξηθεί το όριο των υπογραφών σε 50 από 30 ζήτησε, κατά πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη απηχώντας τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της πλευράς του έκπτωτου Προέδρου να αποκλείσει από την κούρσα τον Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος φέρεται να αντέδρασε, ενώ η πρόταση της κυρίας Τζάκρη δεν έγινε αποδεκτή, όπως και αυτή της κατάθεσης λευκού ποινικού μητρώου, σύμφωνα με το περιβάλλον του έκπτωτου Προέδρου.