17 Ιανουαρίου 2025

Ισραήλ και Χαμάς έκλεισαν τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Σήμερα η επικύρωση από το συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου


Πότε θα ξεκινήσει η απελευθέρωση των ομήρων, ποιοι θα είναι οι πρώτοι - Αντιδράσεις από την ακροδεξιά  - Πάνω από 80 νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Γάζα το τελευταίο 48ώρο

Στην οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων προχώρησαν τα ξημερώματα σήμερα οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς στη Ντόχα.

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την αποχώρηση των αντιπροσωπειών, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον να διαβεβαιώνει ότι είναι «σίγουρη» πως η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή.

Η συμφωνία, η οποία αρχικά ανακοινώθηκε προχθές Τετάρτη από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δυο από τις χώρες που μεσολάβησαν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή αν εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου να προγραμματίζεται για αύριο Σάββατο.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ενημερώθηκε από την ομάδα των διαπραγματευτών ότι κλείστηκαν συμφωνίες για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο πρωθυπουργός διέταξε συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής και ασφαλείας σήμερα και η κυβέρνηση θα συνεδριάσει κατόπιν για να ψηφίσει και να εγκρίνει τη συμφωνία», ανακοίνωσε το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με το οποίο οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί και οι προετοιμασίες για την υποδοχή των ομήρων είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο η τελική έγκριση της συμφωνίας για το Σάββατο,  σημαίνει πως οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων δεν θα γίνουν παρά τη Δευτέρα κι όχι την Κυριακή, όπως προβλεπόταν με βάση όσα ανακοίνωσαν χώρες που μεσολάβησαν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Η καθυστέρηση ήρθε μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα που ακολούθησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τετάρτη και σκότωσαν περισσότερους από 80 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ είναι «βέβαιες» πως η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση το πρωί της Πέμπτης, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι προσπαθεί να «εκβιάσει παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής».

Το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συγκληθεί έως ότου η Χαμάς αποδεχθεί «όλα τα στοιχεία της συμφωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια τέτοια καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη σε μια τέτοια «δύσκολη» κατάσταση.

«Δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη το γεγονός ότι σε μια διαδικασία και μια διαπραγμάτευση που ήταν τόσο δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, μπορεί να υπάρξει μια εκκρεμότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Τακτοποιούμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε αυτή την εκκρεμότητα».

Είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «βέβαιες» ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί, και ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί.

Το Σάββατο η ψηφοφορία - Αντιδράσεις από την ακροδεξιά

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένει να διεξαγάγει πλήρη ψηφοφορία για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός-ομηρίας το Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο. Το μικρότερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνέλθει την Παρασκευή για να ψηφίσει επί της συμφωνίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η πλειοψηφία των ισραηλινών υπουργών αναμένεται να στηρίξει τη συμφωνία, αλλά αργά την Πέμπτη ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι το δεξιό κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Νετανιάχου εάν εγκριθεί.

Ο υπερεθνικιστής υπουργός Ασφαλείας προχθές χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκέτη καταστροφή».

«Αυτή στην πραγματικότητα διαγράφει τα κέρδη του πολέμου που αποκτήθηκαν με κόστος το αίμα των στρατιωτών μας στη Γάζα», τόνισε ο ακροδεξιός υπουργός, ο οποίος από την αρχή του πολέμου ήταν αντίθετος με τoν τερματισμό του.

Ωστόσο, δήλωσε ότι το κόμμα του Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) δεν θα επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση σε περίπτωση επικύρωσης της συμφωνίας. Όμψως κάλεσε τον ηγέτη του άλλου ακροδεξιού κόμματος της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, να παραιτηθεί μαζί του.

Πριν από λίγες ημέρες, ο έτερος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης, διατύπωσε και αυτός τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ενημέρωσε επίσημα το Κατάρ και την Αίγυπτο για την έγκριση όλων των όρων της συμφωνίας.

Πότε ξεκινάει η απελευθέρωση των ομήρων

Εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τεθεί σε ισχύ την Κυριακή όπως έχει προγραμματιστεί, τρεις γυναίκες όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Θα είναι οι πρώτοι από τους 33 ομήρους στη Γάζα, ζωντανούς και νεκρούς, που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας. Η Χαμάς ανακοίνωσε το ίδιο την Τετάρτη.

Οι όμηροι που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση είναι οι λεγόμενες «ανθρωπιστικές» περιπτώσεις: γυναίκες - συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών - ηλικιωμένοι άνδρες και τραυματίες. Οι άνδρες στρατιώτες ή οι άνδρες σε πολεμική ηλικία αναμένεται να απελευθερωθούν μόνο σε δεύτερη φάση.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με ένα έγγραφο που μοιράστηκε την Τετάρτη ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ, το οποίο ανέφερε ότι τρεις γυναίκες όμηροι θα απελευθερωθούν πρώτα.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου και να περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκέσει 42 ημέρες, σύμφωνα με το έγγραφο.

Φροντίδα ψυχικής υγείας στους ομήρους
Το υπουργείο Άμυνας και ο στρατός του Ισραήλ είναι έτοιμοι να παράσχουν «συναισθηματική υποστήριξη» και «φροντίδα ψυχικής υγείας» στους απελευθερωμένους ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο την Πέμπτη.

Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς και ένας αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσαν ότι «όλες οι δυνατότητες του υπουργείου θα διατεθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων, την υποδοχή των ομήρων που επιστρέφουν και την υποστήριξη των οικογενειών τους».

Το Υπουργείο Άμυνας θα δώσει έμφαση «στη στενή ιατρική και ψυχική φροντίδα και υποστήριξη και θα ενισχύσει τη συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση όλων των οικογενειών» των ομήρων που επιστρέφουν, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι τρεις φάσεις

Στην πρώτη φάση των έξι εβδομάδων της συμφωνίας θα ανταλλαγούν 33 όμηροι -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν επίσης προς τα ανατολικά, μακριά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους και εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν να εισέρχονται στο έδαφος κάθε μέρα.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση - η οποία θα πρέπει να προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή στη «βιώσιμη ηρεμία» - θα ξεκινούσαν την 16η ημέρα.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα περιελάμβανε την επιστροφή των σωμάτων των υπόλοιπων ομήρων και την ανοικοδόμηση της Γάζας - κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τετάρτη. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, όπου ένας γιατρός δήλωσε ότι το προσωπικό «δεν ξεκουράστηκε ούτε λεπτό» κατά τη διάρκεια της «αιματηρής νύχτας».

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε 50 στόχους στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ -που διαμεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις- ζήτησε «ηρεμία» και από τις δύο πλευρές πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς -η οποία έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλους- ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 πιάστηκαν όμηροι.

Περισσότεροι από 46.788 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει επίσης εκτοπιστεί, υπάρχει εκτεταμένη καταστροφή και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και στέγη, ενώ οι οργανώσεις αρωγής αγωνίζονται να μεταφέρουν βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Το Ισραήλ λέει ότι 94 από τους ομήρους εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, 34 από τους οποίους θεωρούνται νεκροί. Υπάρχουν τέσσερις Ισραηλινοί που είχαν απαχθεί πριν από τον πόλεμο, δύο από τους οποίους είναι νεκροί.