Για ευτελισμό της εξεταστικής επιτροπής από πλευράς ΝΔ μιλάει το ΠΑΣΟΚ, ενώ προσθέτει ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα και της διαδικασίας
Με το «καλημέρα» της σημερινής συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώθηκε και η πρώτη κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν η εν εξελίξει κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας και νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει ότι πηγές της Νέας Δημοκρατίας, έδωσαν στη δημοσιότητα διαρροή με όσα είπε το κυβερνητικό στέλεχος προτού ολοκληρωθεί η εξέτασή του από τον «γαλάζιο» εισηγητή Μακάριο Λαζαρίδη.
«Πρωτοφανείς καταστάσεις στην εξεταστική επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ΝΔ ευτελίζει την εξεταστική επιτροπή και διαρρέει το περιεχόμενο της κατάθεσης του Σ. Παπασταύρου ενώ η κατάθεσή του είναι σε εξέλιξη! Η διαρροή αυτή ευτελίζει την επιτροπή, καταστρατηγεί τη νομοθεσία και τον ΚΠΔ που προϋποθέτει να μην υπάρχει συνεννόηση του μάρτυρα με τα όργανα εξέτασης. Tίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα και της διαδικασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγές ΝΔ: Διαχρονική παθογένεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με τον Σταύρο Παπασταύρου
«Ο Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή , ότι μοναδικός του στόχος είναι η ουσιαστική συνδρομή στην αναζήτηση της αλήθειας. Όπως διευκρίνισε, δεν είχε ούτε έχει οποιαδήποτε θεσμική ή άλλη σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που εξηγεί και γιατί δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό κατάλογο μαρτύρων. Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε θετική την κλήση του, τονίζοντας ότι προσέρχεται αποκλειστικά για να συμβάλει στο έργο της Επιτροπής», τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο κ. Παπασταύρου επισήμανε ότι η οργανωτική και λειτουργική κατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί διαχρονική παθογένεια της δημόσιας διοίκησης, με ρίζες στο παρελθόν, η οποία επί σειρά ετών δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και δυστυχώς επέτρεψε σε ορισμένους να την εκμεταλλευτούν. Υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και να προχωρήσει η χώρα σε ουσιαστικές τομές, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος τέτοιας φύσης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ή συγκυριακή», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
«Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας που απαιτεί συνεννόηση πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές. Τέλος, επανέλαβε ότι ο στόχος πρέπει να είναι κοινός και διττός: αφενός η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των επιδοτήσεων, η απόδοση ευθυνών και η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, όπως έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση, και αφετέρου η οριστική εξυγίανση των διαχρονικών παθογενειών στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Γιαννης Α. Πολιτης
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ