07 Απριλίου 2009

«Δυστυχώς την αλλαγή του Άρθρου 86 εκτός από Κυριάκο και Λοβέρδο μόνο ελάχιστοι βουλευτές της ΝΔ τη στήριξαν... να τους θυμάστε στις επόμενες εκλογές»

Κάτι πολύ ενδιαφέρον που αφορά όλα τα κόμματα είπε χθες στον Πρετεντέρη ο Λοβέρδος. Είπε ότι το 2006 είχαν ξεκινήσει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια διαδικασία συλλογής υπογραφών ώστε στη Συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει και το Άρθρο 86 περί «ευθύνης υπουργών».

Η Πρόταση για να γίνει δεκτή προς συζήτηση η αλλαγή του Άρθρου 86, στην αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έπρεπε να συγκεντρώσει 50 υπογραφές βουλευτών, ανεξαρτήτου κόμματος. Το Άρθρο 86 ως γνωστόν θέτει το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προθεσμίες για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών, ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο των μέχρι τότε κατατεθειμένων προτάσεων αναθεώρησης.

Τότε οι βουλευτές που είχαν πάρει την πρωτοβουλία είχαν εκδώσει και ανακοίνωση που μεταξύ άλλων έλεγε:

«Ιστορικά, ο λόγος της ύπαρξης ειδικής δωσιδικίας ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών σχετιζόταν με την επιθυμία της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολιτικούς που είχαν διατελέσει ή διατελούσαν υπουργοί από ενδεχόμενα εκβιαστικής ή στρεψόδικης δίωξής τους για λόγους πολιτικής ή προσωπικής αντεκδίκησης. Σήμερα, ωστόσο, από πολλούς πολίτες η ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζεται ως διακομματικό εργαλείο ατιμωρησίας και ασυλίας των πολιτικών.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι ως άνω Βουλευτές ανέλαβαν την πρωτοβουλία αναθεώρησης του Άρθρου 86 του Συντάγματος, προτείνοντας διαζευκτικά ή σωρευτικά, τις εξής κατευθύνσεις:

* διεύρυνση της προθεσμίας μέσα στην οποία μπορεί να ασκηθεί η δίωξη υπουργών
* περιορισμός της σχετικής αρμοδιότητας της Βουλής στη χορήγηση της άδειας για τη δίωξη, χωρίς δικαίωμα ανάκλησης της απόφασης ή αναστολής της δίωξης
* θέσπιση Ειδικού Δικαστηρίου (ενδεχόμενα διατήρηση του ΕΔ ή χρήση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου) για την εκδίκαση της δίωξης.»

Δυστυχώς την παραπάνω πρωτοβουλία εκτός από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Λοβέρδο μόνο ελάχιστοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκαν να στηρίξουν...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Β' ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
ΚΑΛΑΤΖΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΜΕΣΣΗΝΙΑ)
ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΑΧΑΪΑΣ)
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΗΛΕΙΑΣ)
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΠ.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ
ΠΑΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ


ΥΓ1. Εντύπωση προκαλεί το ότι ο Λοβέρδος δεν κατάφερε να πείσει ούτε ένα ΠΑΣΟΚο βουλευτή!!! Ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που και τότε ήταν στη Βουλή δεν στήριξαν καθόλου την προσπάθεια...

ΥΓ2. Όπως μπορεί να προσέξατε από τις προτεινόμενες αλλαγές από τους παραπάνω βουλευτές, σήμερα, εκτός από την ανισονομία ότι οι υπουργοί μπορεί να διωχθούν μόνο μέσα σε μια 5ετία, ισχύει το εξής εκπληκτικό: Μπορεί κάποιο κόμμα που είναι στην εξουσία με 151 βουλευτές να παραπέμψει κάποιον στο ειδικό δικαστήριο και αν όσο διαρκεί το δικαστήριο αλλάξει η Κυβέρνηση και έρθει άλλο κόμμα στης εξουσία, πάλι με 151 ψήφους να ζητήσει την αναστολή της δίωξης... αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και αν έχει τελειώσει η ακροαματική διαδικασία στο ειδικό δικαστήριο και εκκρεμεί η ανακοίνωση της απόφασης!!!
Μύλος δηλ... για να μην πω τίποτα χειρότερο.

ΥΓ3. Καλά τον Γεωργιάδη μπορείτε να τον «θυμάστε» βέβαια και από την ανάποδη για άλλα πράγματα ;)... οι υπόλοιποι όμως όντως αξίζουν την ψήφο μας και αν έχω ξεχάσει και κάποιον βουλευτή, ενημερώστε με να τον συμπληρώσω.