09 Απριλίου 2009

«Η ευθύνη προβολής του κυβερνητικού έργου είναι αρμοδιότητα αυτών που το παράγουν»

Από ΟΝΝΕΔ Κορινθίας:

Ζούμε ίσως σε μία ιστορική στιγμή. Μία στιγμή ορόσημο. Είναι η στιγμή που σημαδεύεται από την απαίτηση του καθενός από εμάς να εργάζεται, να δρα, να ζει σε ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον.

Είναι η στιγμή που επιτάσσεται κάθε πολιτικός φορέας να αντιμετωπίζει το περιβάλλον με υπευθυνότητα, σύνεση και όχι με όρους μικροκομματικής πολιτικής.

Σήμερα στην πατρίδα μας παρατηρείται ένα σχήμα οξύμωρο. Κάποιοι, δηλώνουν ότι η πολιτική τους έχει ως βασικό σημείο αναφοράς την πράσινη ανάπτυξη και μάλιστα, την προτάσσουν ως μέτρο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Είναι οι ίδιοι που όταν το 2004 άφησαν το τιμόνι της εξουσίας της πατρίδας μας μετά από 20 σχεδόν χρόνια, απειλούμασταν από την ευρωπαϊκή ένωση με πρόστιμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ, μόνο από τις 1.250 παράνομες χωματερές που άφησαν ως «πράσινη» παρακαταθήκη.

Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η επένδυση στην προστασία του, η μεταστροφή της συμπεριφοράς μας προς οικολογικές δράσεις, η έγνοια του κράτους για τον φυσικό πλούτο που έχουμε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπεύθυνα απλώς με την καταγραφή προβλημάτων σε μια σελίδα χαρτί.

Σήμερα, σε μια εποχή που κάθε πολιτική καλό είναι να κρίνεται από το αποτέλεσμά της, ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να μετράμε τα πράγματα που εξελίσσονται γύρω μας. Από τις 7 Μαρτίου 2004 στην πατρίδα μας έχουν επενδυθεί:

• 800 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση των μηχανών του ΟΣΕ από ντιζελοκίνητες σε ηλεκτρικές,
• 292 εκ. ευρώ για την επένδυση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
• 1,4 δισ. ευρώ στη διαχείριση υδάτινων πόρων,
• 873 εκ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των Μ.Μ.Μ. ώστε να χρησιμοποιούν καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον,
• 432 εκ. ευρώ στη δημιουργία κέντρων διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων,
• 201 εκ. ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας,
• 480 εκ. ευρώ για ηλεκτροκίνητους προαστιακούς σιδηρόδρομους
• 480 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα
• ενώ έχουν ήδη δεσμευτεί 425 εκ. ευρώ για έργα που εντάσσονται σταδιακά στο πακέτο «πράσινης» ανάπτυξης.

Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία, έχει εκπονήσει, σχετικά με το μέγεθος, της ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για περιβαλλοντικά ζητήματα εντός της Ε.Ε., λαμβάνοντας θετικά σχόλια από την αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής επίτροπο, Ντανούτε Χούμπνερ.

Ωστόσο, η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να προβάλει το έργο της είναι πλέον ξεκάθαρη. Δικαιολογίες ηλικίας 5 ετών για ιδιοτελείς πρακτικές ιδιωτικών καναλιών αρχίζουν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Η ευθύνη προβολής του κυβερνητικού έργου είναι αρμοδιότητα αυτών που το παράγουν.

Παύλος Πέππας,
Γεν. Γραμ. Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Κορίνθου