16 Μαΐου 2011

Εκεί που νομίζαμε ότι το θέμα των υποβρυχίων είχε τελειώσει και η HDW είχε αποχωρήσει... η HDW κατήγγειλε τη σύμβαση κατασκευής 2 νέων υποβρυχίων!!

http://www.report24.gr/wp-content/uploads/11100.jpgΗ εταιρία HDW κατήγγειλε τη σύμβαση υποκατασκευής που είχε συνάψει με τα ΕΝΑΕ, για το πρόγραμμα «Ποσειδών», που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου "ΩΚΕΑΝΟΣ" και την κατασκευή άλλων δύο νέων υποβρυχίων, Τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ενημέρωσε το απόγευμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πληρεξούσιος δικηγόρος της γερμανικής εταιρείας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχετική ανακοίνωσή του διευκρινίζει, χωρίς να μας λέει πόσο θα μας στοιχίσει η σημερινή εξέλιξη ότι:

- Τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου είναι πλήρως διασφαλισμένα με τον ν. 3885/2010 και η εξέλιξη αυτή δεν παρεμποδίζει την παραλαβή, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, των τριών υποβρυχίων Τύπου 214 που βρίσκονται έτοιμα στα ΕΝΑΕ (πρόγραμμα Αρχιμήδης) και έχουν περιέλθει, ήδη, κατά κυριότητα, στο ελληνικό Δημόσιο, χάρη στις ρυθμίσεις του ν. 3885/2010.

- Εξίσου διασφαλισμένα είναι τα ποσά που κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο, μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 3885/2010, που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αρχιμήδης» -και όχι του προγράμματος «Ποσειδών»- καθώς και τα υλικά υποστήριξης των υποβρυχίων Τύπου 209, που διαθέτει ο ελληνικός στόλος. Τα δε μικρά ποσά [ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΑ";;;] που κατεβλήθησαν για την Σύμβαση «Ποσειδών», ούτως ή άλλως, βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ΕΝΑΕ.

Επίσης το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η σχετική καταγγελία δεν συνδέεται με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά οφείλεται σε σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ της σημερινής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ (Privinvest Shipbuilding/Abu Dhabi Mar) και της Thyssen Krupp Marine Systems/HDW, όχι μόνον για τα ζητήματα που αφορούν τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και γενικότερα την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στη Γερμανία.

Περαιτέρω αναφέρει ότι για τις εξελίξεις αυτές έχει, ήδη, ζητήσει να ενημερώσει το ελληνικό Δημόσιο η πλευρά των ΕΝΑΕ/Privinvest Shipbuilding/Abu Dhabi Mar και για τον σκοπό αυτό ο κ. Ισκαντάρ Σάφα θα επισκεφθεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την Τετάρτη το μεσημέρι. Ήδη, όμως, διαβεβαίωσε και εγγράφως και προφορικώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επιθυμία του Ομίλου να παραμείνει στα ΕΝΑΕ και γενικότερα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Ποσειδών" αρχικώς προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό 3 παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 και, μετά την τροποποίησή του, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «Ωκεανός» Τύπου 209 και την κατασκευή δύο υποβρυχίων Τύπου 214.

Εξ άλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή :

- Για τα έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τις επιστολές που ο ίδιος είχε απευθύνει στην ThyssenKrupp/HDW σε σχέση με την τήρηση των ρητρών διαφάνειας και ελέγχου που προβλέπονται στο ν. 3885/2010 - επιστολές που κοινοποιήθηκαν και στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και

- Για το διάβημα που έκανε κατ’ εντολήν του ο Έλληνας πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την International Petroleum Investment Company, η οποία, μετά το 2009, ελέγχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Ferrostaal, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική Δικαιοσύνη για τις έρευνες που διεξάγουν.