29 Φεβρουαρίου 2012

«Αφιλόξενη» χώρα η Ελλάδα για επενδύσεις

Τα τελευταία 2 χρόνια τρανταχτά διεθνή ονόματα από το χώρο των επιχειρήσεων όπως η BP, η SHELL, η ALDI, η PLUS, η SATURN, η FNAC και η VERBUND έφυγαν από την Ελλάδα εξαιτίας του εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος, στερώντας μάλιστα από την πραγματική οικονομία εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Το 2009 ίσχυε μόνο ο εταιρικός φόρος, ύψους 20% επί των κερδών. Στο τέλος του ίδιου έτους επιβάλλεται ένα επιπλέον 10% επί των μερισμάτων. Το 2010 η απόπειρα να φορολογηθούν τα μερίσματα κατά 40% πέφτει στο κενό, προκαλώντας μάλιστα θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο το 2010 νομοθετείται τελικά έκτακτη εισφορά επί των κερδοφόρων επιχειρήσεων ύψους 10%. Σήμερα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ένας επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει εταιρικό φόρο 20%, φόρο μερισμάτων 25% και έκτακτη εισφορά 10%. Σύνολο δηλαδή 55%.

Η Coca Cola 3E, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα, με βασικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού της κόστους, αποφάσισε να κλείσει 2 από τα 7 εργοστάσιά της, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η απόφαση αυτή μάλιστα έρχεται λίγους μήνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά από 13 σε 23%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι απώλειες στις πωλήσεις την τελευταία 3ετία άγγιξαν το 23%, το 2011 κατέγραψαν πτώση 12% ενώ μόνο το τελευταίο 3μηνο του 2011 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 28%!

Έρευνα του ΙΟΒΕ για το 2012 προβλέπει περαιτέρω μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 5,6%, συνεχίζοντας τα αρνητικά ποσοστά του 2011 που κατέγραψαν πτώση 3%, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των κρατικών εσόδων αλλά και περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

«Το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής της CοcaCola3E σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της χώρας στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, επιβαρύνει τα ποσοστά ανεργίας και αποθαρρύνει κάθε νέα επένδυση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης και τόνισε πως πρόκειται για μία ακόμη εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος παραμένει σταθερά εχθρικό στην επιχειρηματικότητα.

Αυτήν την ύστατη ώρα, τόνισε, προτείνουμε βασικό συντελεστή ΦΠΑ 19% (αντί του 23% που ισχύει σήμερα), εξαιρουμένων των συντελεστών του ΦΠΑ για τουρισμό και τρόφιμα που θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Παράλληλα, πρόσθεσε, προτείνουμε φορολογικό συντελεστή 15% για κάθε μορφή επιχείρησης στη Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό άλλων χωρών στη ΝΑ Ευρώπη και στην ΝΑ Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και με νομοθεσία που θα προστατεύει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις.

«Κάθε παραγωγική μονάδα που κλείνει στη χώρα είναι ένας ακόμη σταυρός στο "νεκροταφείο" της ελληνικής οικονομίας», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστή Αϊβαλιώτη.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
• 2009: Μόνο εταιρικός φόρος
Από 25% βαίνει μειούμενος και φτάνει το 20%
• 2009: Επιπλέον 10% στα μερίσματα
• 2010: Εταιρικός φόρος 20% και 40% στα μερίσματα (δεν εφαρμόζεται ποτέ)
• 2010: Έκτακτη εισφορά 10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις
• 2011: 20% εταιρικός φόρος, 25% στα μερίσματα, 10% έκτακτη εισφορά 10%
Σύνολο: 55%