19 Σεπτεμβρίου 2012

Τρία εκατ. ευρώ το χρόνο κόστιζαν οι χαριστικές συντάξεις 1.000 συνδικαλιστών

Τέλος σε άλλη μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία έβαλε το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνοντας την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης που λάμβαναν περίπου 1.000 εκλεγμένοι συνδικαλιστές που είχαν εκλεγεί πριν από το 1999 όταν καταργήθηκε ο νόμος του Μεταξά που προέβλεπε το συγκεκριμένο χαριστικό προνόμιο.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας, με βάση το νόμο 971/1937 της δικτατορίας του Μεταξά οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που είχαν εκλεγεί μέχρι και το 1999 είχαν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης η οποία κυμαινόταν συνήθως από 200 έως 600 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέβαινε ακόμα και στα 1000 ευρώ το μήνα. Την «συνδικαλιστική σύνταξη» δικαιούνταν όλοι οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκηση ς της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία.

Το περίεργο ήταν πως οι «συνδικαλιστικές συντάξεις» χορηγούνταν από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, δηλαδή χρηματοδοτούνταν από τις εισφορές των υπολοίπων εργαζομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», το κονδύλι για το ταμείο αυτό ανέρχεται στα 11,5 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια προορίζονται για αυτές τις επικουρικές συντάξεις των δικαιούχων συνδικαλιστών.

Ο σχετικός νόμος Μεταξά άλλαξε το 1999, δηλαδή όσοι συνδικαλιστές εκλέχτηκαν μετά δεν θα πάρουν ποτέ επικουρική σύνταξη, ωστόσο όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνέχισαν να λαμβάνουν τις «συνδικαλιστικές συντάξεις» τους Με απόφαση του κ. Βρούτση, όμως, καταργούνται και αυτές οι συντάξεις από 1ης Νοεμβρίου 2012.

iefimerida.gr