06 Μαρτίου 2010

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη για την Οικονομία

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Η «σοσιαλιστική» επιδρομή των νέων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΟΒΕ:

1. Πτώση κατά 3,7 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουαρίου, μετά την πρόσκαιρη όπως φαίνεται σταθεροποίησή του τον Ιανουάριο, διαμορφούμενος στις 72,4 μονάδες.

2. Στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κυριαρχεί απαισιοδοξία και διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις

3. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση και αναμένεται νέα επιδείνωση του δείκτη τον Μάρτιο. Η νέα επιδείνωση εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα τις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης:
Α. Στη Βιομηχανία, έντονη υποχώρηση καταγράφεται στις προβλέψεις της παραγωγής.
Β. Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν κατακόρυφη πτώση, στη χειρότερη επίδοσή τους από τον Μάιο 2009.
Γ. Στο Λιανικό Εμπόριο, έντονη είναι η πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις των επιχειρήσεων και ακόμη εντονότερη η μείωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, όπου σημειώνεται η χειρότερη επίδοση από Απρίλιο 2009. Παρά τις εκπτώσεις, η ρευστοποίηση στα αποθέματα είναι πολύ μικρή, δείγμα υποτονικής δραστηριότητας.
Δ. Στις Κατασκευές, η υποχώρηση που σημειώνεται τον Φεβρουάριο είναι ισχυρότερη από όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η επιδείνωση του δείκτη προέρχεται τόσο από τις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, το οποίο μειώνεται κατακόρυφα, όσο και από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.
Ε. Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, σημειώνεται σφοδρή επιδείνωση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την ανεργία το επόμενο 12μηνο, ενώ εξαιρετικά δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση της υπανάπτυξης και ενώ παρατηρείται πλήρης απραξία της Κυβέρνησης στο ζήτημα των επενδύσεων, η Κυβέρνηση, με καθυστέρηση 5 μηνών, προβεί στην αύξηση των εμμέσων φόρων που πλήττουν δικαίους και αδίκους αδιακρίτως και την συρρίκνωση των εισοδημάτων όλων των μισθωτών αδιακρίτως:


Α. Ένας νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο δημόσιο θα έχει το 2010 ετήσιες απώλειες που ξεπερνούν τα 700 ευρώ, με τις περικοπές κατά 30% στο δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στο επίδομα αδείας, αλλά και με το ψαλίδισμα κατά 12% των επιδομάτων που δίνονται στο δημόσιο
Β. Άμεσες συνέπειες στον πληθωρισμό αναμένεται να φέρουν οι αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου των καυσίμων. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της 4-3-2010, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων θα επιβαρύνουν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό.
Γ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υπερβεί το 4%, ενώ την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα βαθαίνει.
Δ. Οι επιχειρήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους, αδυνατούν να απορροφήσουν την ανατίμηση των κοστολογικών παραγόντων των προϊόντων τους. Αυτό γίνεται εμφανές από την υψηλή αύξηση 5,8% που παρουσίασε τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία και το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ένα κλίμα ανατιμήσεων αρχίζει ήδη να διαμορφώνεται στην αγορά.

Η ΓΣΕΒΕ ανακοίνωσε ότι: «Τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν, μετά από απαίτηση των πιστωτών μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει το κράτος να δανειστεί, συρρικνώνουν εισοδήματα ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων με ορατό τον κίνδυνο η ήδη νοσούσα ελληνική οικονομία να περιέλθει σε βαθύτερη ύφεση, με δραματικές συνέπειες στους εργαζομένους και στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις. Θεωρείται δε, ιδιαίτερα απαράδεκτη η απόφαση για πάγωμα των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων»

Η ΓΕΣΑΣΕ δήλωσε ότι: «Τα μέτρα θα επιφέρουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην παραγωγική δυνατότητα της γεωργίας. Η αύξηση του ΦΠΑ, του ΕΦΚ στα καύσιμα και των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής που ήδη βρίσκεται στα ύψη, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις - ιδίως των μικρομεσαίων αγροτών ασύμφορη την καλλιέργεια»

Οι εγχώριοι και διεθνείς κερδοσκόποι έσπευσαν να ωφεληθούν των «σοσιαλιστικών μέτρων της πράσινης ανάπτυξης»:
Α. Στη δημοπρασία του νέου 10ετους ελληνικού ομόλογου της 4/3/2010 οι διεθνείς κερδοσκόποι έσπευσαν να προσφέρουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι των ζητούμενων 5 δις ευρώ) με το υψηλότατο επιτόκιο 6.3%
Β. Οι λαθρέμποροι έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για να ενθυλακώσουν την διαφορά του νέου ΕΦΚ , με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών να «ξεχάσουν» το «κατεπείγον» του συγκεκριμένου μέτρου και τα ξημερώματα της 4/3/2010 να εκδώσει σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, και όχι από σήμερα όπως προβλέπει το κείμενο του κατατεθέντος «κατεπείγοντος» νομοσχεδίου, θα ισχύσουν τελικά οι αυξημένοι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ήδη μαζί με την πρόσφατη πρώτη δόση αύξησης του ΕΦΚ κατά 12 λεπτά το λίτρο στις αρχές Φεβρουαρίου, η συνολική αύξηση του ΕΦΚ φτάνει τα 20 λεπτά το λίτρο μέσα σε ένα μήνα. Η αύξηση αυτή επιβαρύνει τη λιανική τιμή της βενζίνης κατά 24,3 λεπτά το λίτρο, καθώς η μέση τιμή στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν την αύξηση του ΕΦΚ ήταν περίπου 1,12- 1,13 ευρώ το λίτρο.

Ερωτάσθε:
1. Πως θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο εισόδου της Ελλάδας σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η δημοσιονομική λιτότητα θα τη στείλει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση?
2. Δεδομένου ότι τις εκλογές της 4/10/2009 κερδίσατε με το ψευδές σύνθημα «υπάρχουν τα λεφτά» ενώ γνωρίζατε την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, με ποια εντολή οδηγείτε τον Ελληνικό Λαό στην ύφεση και την υπανάπτυξη?
3. Ποιες είναι οι συνολικές αποδοχές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων όλων των οργανισμών και επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο συμμετέχει κατά οποιοδήποτε τρόπο?

Αθήνα 5/3/2010
Ο ερωτών