Σε «οικονομικοτεχνική» ανάλυση από τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί είναι προτιμότερο να μην πωληθούν τα ελληνικά… νησιά, εξελίχθηκαν απροσδόκητα οι δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας.
Ο κ. Παπανδρέου, προς μεγάλη έκπληξη των Ελλήνων δημοσιογράφων που ήταν παρόντες, εμφανίσθηκε «απολογητικός» και έριξε το βάρος όχι τόσο στην εθνική κυριαρχία – αν και ανέφερε κάτι σχετικό – όσο στα οικονομικά ανταλλάγματα που θα δοθούν άπαξ και δεν θα έχουν διάρκεια! "Υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντες και αποτελεσματικοί τρόποι από το να πουλάμε ελληνικά νησιά", είπε χαρακτηριστικά.
Αν και θα ήταν εύλογο ο πρωθυπουργός της χώρας μας να θέσει το ερώτημα πως θα φαινόταν στους Γερμανούς να πωληθεί η Ρηνανία ή η Βαυαρία, προκειμένου να βρεθούν έσοδα, φάνηκε – αν μη τι άλλο – υπέρ το δέον ευγενικός και δεν θέλησε να κοντράρει στο παραμικρό το Βερολίνο, παρά τις «εντός έδρας» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Το ίδιο ισχύει και για το δημοσίευμα του Focus, παρότι ερωτήθηκε σχετικά. Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ προτίμησε να απαντήσει απλώς «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ότι δεν συμφωνεί με την απίστευτη πρόταση των γερμανών ευρωβουλευτών και το σχετικό δημοσίευμα.
Πρόσθεσε βέβαια ο κ. Παπανδρέου ότι "οι Έλληνες αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια, ώστε τα δικά μας τα νησιά να είναι πραγματικά ελεύθερα ελληνικά νησιά και τα αγαπάμε, οπότε το να τα πουλήσουμε ή να τα ξεπουλήσουμε είναι κάτι που δεν το σκεφτόμαστε καν. Αλλά δεν θα βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα..."
Ευχές και συμπάθεια περιείχε ούτως ή άλλως η τοποθέτηση της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ίδιο λέγεται ότι έγινε και πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά για… ευρώ ούτε κουβέντα, «προς το παρόν» τουλάχιστον. Κάτι που ο Γιώργος Παπανδρέου το ήξερε πάντως εδώ και ημέρες και φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον «πήχη». Οι ελπίδες άλλων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για μια θετική έκπληξη της τελευταίας στιγμής αποδείχθηκαν φρούδες. Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να σηκώσει ακόμη το πολιτικό φορτίο της οικονομικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και αρκέσθηκε σε μια γενικόλογη πολιτική στήριξη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ρίξει τώρα το βάρος του στις δηλώσεις πολιτικής στήριξης από τον Σαρκοζί και τον Ομπαμα. Εάν αρκεί κάτι τέτοιο για να απομακρυνθεί ο «εφιάλτης» της προσφυγής στο ΔΝΤ θα το δείξουν οι αγορές με την αντίδρασή τους. Εάν η… συμπάθεια αποφέρει τουλάχιστον μια σημαντική πτώση των σπρεντ, το ενδεχόμενο αυτό αρχίζει να απομακρύνεται. Εάν όμως το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθήσει να δανείζεται με επιτόκια «τοκογλύφων» τίποτα δεν αποκλείεται.