18 Δεκεμβρίου 2010

Bundesliga 17η αγωνιστική (video με το γκόλ του Γκέκα)

Παρασκευή 17/12
Γκλάντμπαχ-Αμβούργο 1-2
(48’ Ντε Καμάργκο-46’ Ελία, 72’ Τροχόφσκι)

Σάββατο 18/12:
Σάλκε-Κολωνία 3-0
(30’, 50’, 87’ Ραούλ)

Βέρντερ Βρέμης-Καϊζερσλάουτερν 1-2
(34’ Χουντ – 1’, 52’ Λάκιτς)

Βόλφσμπουργκ-Χόφενχαϊμ 2-2
(75’ Nτιέγκο, 91’ Τζέκο – 35’ Λουίς Γκουστάβο, 40’ Σίγκουρντσον)

Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Ντόρτμουντ 1-0 (87’ Γκέκας)

Νυρεμβέργη-Ανόβερο 3-1 (28’ αυτ. Τσερούντολο, 31’ Βολφ, 82’ Σίμπερ – 76’ πεν. Πίντο)

Ζανκτ Πάουλι-Μάιντζ 2-4
(33', 63' Λέμαν - 11', 28' Σούρλε, 41' Σζάλαϊ, 83' Καλιγκιούρι)

Κυριακή 19/12
Λεβερκούζεν-Φράιμπουργκ 16:30
Στουτγκάρδη-Μπάγερν Μονάχου 18:30

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1 Ντόρτμουντ 43
2 Μάιντζ 33
3 Λεβερκούζεν 32 (16)
4 Ανόβερο 31
5 Φράιμπουργκ 27 (16)
6 Μπάγερν Μονάχου 26 (16)
- Αϊντραχτ Φρανκφ. 26
8 Χόφενχαϊμ 25
9 Αμβούργο 24
10 Σάλκε 22
- Νυρεμβέργη 22
12 Κάιζερσλαουτερν 21
13 Βόλφσμπουργκ 19
- Βέρντερ Βρέμης 19
15 Ζανκτ Πάουλι 17
16 Κολωνία 15
17 Στουτγάρδη 12 (16)
18 Γκλάντμπαχ 10

Άιντραχτ - Ντόρτμουντ 1-0


Σάλκε - Κολωνία 3-0

Νυρεμβέργη - Ανόβερο 3-1

Βέρντερ - Καϊζερσλάουτερν 1-2

Βόλφσμπουργκ - Χόφενχαϊμ 2-2

Ζανκτ Πάουλι - Μάιντζ 2-4

contra.gr

O N. Farage τους τα χώνει ξανά

Κάναμε ένα λάθος το πρωί και πρέπει να το διορθώσουμε...

Επειδή ούτε πληρώνομαι για να με απολύσουν και επειδή δεν είμαι κανα ψώνιο θα πρέπει να πω ότι το πρωί έκανα ένα λάθος, το οποίο μου επισήμαναν οι φίλοι αδιάβροχοι, βάζοντας μια ανάρτηση που μου έστειλε ένα φίλος χωρίς να την πολυψάξω (για να είμαι ειλικρινής σπάνια το κάνω να ψάχνω ξένες αναρτήσεις... μόνο για τα δικά μου, τα οποία ξεχωρίζουν πάντα απ τα χρώματα, να είστε σίγουροι ότι είναι καρατσεκαρισμένα) οπότε πρέπει χωρίς μα και μου να πω ότι:

ο Γερουλάνος τελικά απ΄ ότι φαίνεται στο βίντεο, στην ομιλία του στη Βουλή ήξερε πολύ καλά ότι πριν το "λάθος" υπάρχει άνω τελεία στο ποίημα του Σεφέρη (και όχι το ανάποδο όπως έγραψα το πρωί):



(Αν το βίντεο δεν φαίνεται δείτε το στους αδιάβροχους)

Κάναμε λάθος αλλά η μαγκιά είναι να το παραδέχεσαι και αυτό κάνουμε χωρίς περιστροφές...
Θα τον τσακώσουμε απ΄αλλού τον Γερουλάνο μιας και αυτή τη φορά μας έβαλε γυαλιά :))

ΥΓ. Αλλά ρε αδιάβροχε στείλε ένα μαιλ να ενημερώσεις μετά που έγραψες την ανάρτησή σου: "παιδιά κάνατε παπαριά διορθώστε"... αν δεν μου τό λεγε ένας φίλος δεν θα το είχα πάρει χαμπάρι και όχι τίποτα άλλο αλλά θα είχατε μείνει και με την εντύπωση ότι δεν ήθελα να το διορθώσω...
Τώρα όσο για την πρόταση να τα διασταυρώνουμε όλα... να σας πω ότι για εμάς είναι λίγο δύσκολο γιατί είμαστε ερασιτέχνες... εξάλλου και εσείς οι επαγγελματίες (με την καλή έννοια και όχι με την έννοια του δημοσιοκάφρου) δεν νομίζω να διασταυρώσατε πχ. τα "chemtrails over athens" ούτε να μετρήσατε ποσότητες νευροπλακοψυχοαποχαυνωτικού αερίου πάνω από τη Βουλή, ούτε να μελετήσατε τις φώτο που δείχνουν από διαφορετικές λήψεις τον ίδιο αεροδιάδρομο...
πριν μιλήσετε για "αεροδιάδρομους"...

Ο Γιώργος στο παγκόσμιο top 10 των πιο λανθασμένων προβλέψεων του 2010

Το εγκυρότατο Foreign Policy, κάνει ένα αφιέρωμα στις Δέκα πιο άστοχες προβλέψεις που έγιναν από τους πολιτικούς του κόσμου για το 2010. Περίοπτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει και ο δικός μας Πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει στο αφιέρωμα το εξής απόσπασμα απο συνέντευξή του κ. Παπανδρέου στο BBC την 21/2/10:

«Μα δεν πρόκειται να είναι διάσωση. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αφού πρόκειται για κάτι το καινούργιο, όσον αφορά στο ποιο θα είναι το οικονομικό εργαλείο, όμως θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από μια εγγύηση έως στο πώς να βρούμε άλλους τρόπους για να δανειστούμε. Επαναλαμβάνω όμως πως δεν πρόκειται για ελεημοσύνη».

Και συνεχίζει το Foreign Policy : Όταν λοιπόν οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί αρχίζουν να διαψεύδουν επανειλημμένως το ότι θα χρειαστούν διάσωση από την ΕΕ, τότε κάτι βρωμάει. Μόλις δυο μήνες μετά την παραπάνω κατηγορηματική δήλωση του Παπανδρέου, πως η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει ελεημοσύνη για να σωθεί η οικονομία της, ζήτησε και επίσημα βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη κατάσταση κρίσιμη και ως «εθνική ανάγκη». Το επίσημο αίτημά του εγκρίθηκε τον Μάιο, και η βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα αγγίζει τα $146.2 δισεκατομμύρια. Και τα εισέπραξε πάνω στην ώρα πουΓια αυτό, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Luis Rodriguez Zapatero δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του, τον περασμένο μήνα, και μάλιστα κατηγορηματικά, ότι η χώρα του δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρειαστεί διάσωση, εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί.

Βέβαια αργά ξημερώθηκαν στο Foreign Policy, προφανώς δεν άκουσαν τις προεκλογικές ομιλίες του Σεπτεμβρίου του 2009, ούτε τον είχαν αυτοί να τους κυβερνά από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Αν ήτανε εδώ εκείνο το τρίμηνο, θα ήταν στο top 10 του 2009. Δεν ήταν λάθος η πρόβλεψη του Πρωθυπουργού κύριοι του Foreign Policy. Εσκεμμένη κοροϊδία ήταν. Σκευωρία υποδούλωσης. Άρνηση διαχείρισης, υποθήκευση της Ελλάδας, και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όσο για την σημειολογία αυτής της φωτογραφίας, με την Ελληνική σημαία μισοκρυμμένη πίσω από την άλλη την ερζάτς… Δεν παν να λένε οι Ευρωπαϊστές… Δεν μου αρέσει η εικόνα. Δεν με παρηγορεί που σχεδόν αισθάνομαι οίκτο για τον άνθρωπο. Ο οίκτος δεν είναι υποκατάστατο της συσπείρωσης.

Η αναβολή της λαϊκής οργής για 10-12 μήνες, απλά μας οδηγεί από τον έναν εκβιασμό στον άλλον.

S.A. – Archaeopteryx

foreignpolicy.com

http://www.antinews.gr

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ: "Το να σε δείρουν κάποιοι, έχει και μια αξία. Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα"

ΣΤΑ ΟΡΙΑ της απόγνωσης έχουν περιέλθει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που καλούνται από το κόμμα και τη σκληρή πραγματικότητα να υποστηρίξουν τα επώδυνα μέτρα και τις βίαιες αλλαγές που επιβάλλουν στην οικονομία οι δανειστές μας, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να απαντήσουν στους πολίτες και ψηφοφόρους τους πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση.

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, όπως έδειξε το προχθεσινό πρωτοφανές γεγονός του άγριου ξυλοδαρμού του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη στην οδό Βουκουρεστίου από διαδηλωτές που δεν έκρυβαν το πρόσωπό τους,βρίσκονται βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι εγκαλούνται από τους πολίτες για τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι ή η παράταξήτους στο ναυάγιο της χώρας αλλά και τη στάση που τηρούν σήμερα απέναντι στις εξελίξεις.

Το αδιέξοδο των πολιτικών αποτυπώθηκε, πριν από τα δραματικά γεγονότα της Βουκουρεστίου, ανάγλυφα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν φραστικά και ο βουλευτής Πρεβέζης του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Παπαχρήστος το καταψήφισε γνωρίζοντας ότι τον περιμένει η διαγραφή του, κάτι το οποίο έγινε αυτόματα.
Αίσθημα απόγνωσης
Η αίσθηση απόγνωσης που έχει κυριεύσει βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αποτυπώνεται στην πρωτοφανή επίσης δήλωση του βουλευτή Λαρίσης του ΠαΣοΚ κ.Εκτ.Νασιώκα, ο οποίος τοποθετούμενος επί του πολυνομοσχεδίου είπε:

«Ο κόσμος είναι πικραμένος, απαισιόδοξος, αλλοπρόσαλλος. Δεν φωνάζουμε, μας λένε “γιατί δεν αντιδράτε;”. Οταν αντιδρούμε, μας λένε “γιατί αντιδράτε;”. Τον οδηγήσαμε σε κατάσταση παραφροσύνης. Το να μας δείρουν κάποιοι, αυτό έχει και μια αξία, μια λεβεντιά. Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα».

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται εν όψει και των αλλαγών που ακολουθούν σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι περικοπές στην Υγεία, η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να καλλιεργούμε κλίμα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Εχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και σημαντικές αλλαγές σε βάθος, αλλαγές που συνεπάγονται θυσίες».
Μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η απαιτείται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού να περιγράψει την κατάσταση και να θέσει όλουςβουλευτές, κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα- ενώπιον των ευθυνών τους.
«Εμφύλιος στα μετόπισθεν»
«Δεν γίνεται να βρισκόμαστε σε πόλεμο και στα μετόπισθεν να έχουμε εμφύλιο». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πολιτική και οικονομική ζωή ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος εκλήθη την Τρίτη στη Βουλή, στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας, να παρουσιάσει τις θέσεις του Ινστιτούτου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης και της αγωνίας που επικρατεί είναι ότι μια τυπική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξελίχθηκε σε μαραθώνια συζήτηση (διήρκεσε τέσσερις ώρες) μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων για την οικονομική κρίση. Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν ήταν πολλά, με βασικό αν τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο μας βγάζουν από το αδιέξοδο και κυρίως πότε τα μέτρα θα πιάσουν τόπο.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, θέτοντας όμως τρία ζητήματα:

1. Την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ.

2. Την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

3. Την οργάνωση και καλύτερη διοίκηση του κράτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις απέρριψε τη λογική αναδιάρθρωσης του χρέους ζητώντας να«μην ακούει κανείς τον Ρουμπινί γιατί είναι Κασσάνδρα».

e-parembasis.blogspot.com

N Νικολόπουλος: Αδικία εις βάρος πτυχιούχων ΤΕΙ σε προκήρυξη του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. «Οι νομοθέτες…παραβιάζουν τους νόμους»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πτυχιούχων των ΤΕΙ, καθώς σε προκήρυξη του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε). αποκλείονται και προτιμώνται μόνο οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για θέσεις Υπευθύνων Κ.Ε.Ε., Υπευθύνων Εκπαίδευσης Κ.Ε.Ε, Υπευθύνων Εκπαίδευσης Σχολών Γονέων και Υπευθύνων Εκπαίδευσης Μεταναστών-Οδυσσέας», παραβλέπεται η κείμενη νομοθεσία και προτιμώνται μόνο οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.

«Είναι ή δεν είναι ισότιμα τα Τ.Ε.Ι με τα Α.Ε.Ι και οι απόφοιτοί τους με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων; Οι νόμοι 3549/2007 και 2916/2001, λένε ότι είναι: Τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λειτουργούν παράλληλα με τα Πανεπιστήμια και τις Πολυτεχνικές Σχολές και το πτυχίο που χορηγούν αποτελεί πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών. Ενώ με τις ρυθμίσεις του Ν. 3653/2008 ενδυναμώθηκε ο ρόλος των Τ.Ε.Ι., καθώς δόθηκε σε αυτά η δυνατότητα αυτοδύναμης οργάνωσης Προγραμμάτων των Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αλλά εκείνοι που νομοθετούν σήμερα, φαίνεται ότι αδιαφορούν για τους Νόμους και φρόντισαν να παραβλέψουν τη νομοθεσία και να αποκλείσουν τους πτυχιούχους των ΤΕΙ από τη συγκεκριμένη προκήρυξη», δήλωσε ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο φορέα εργάζονται από το 2003 μέχρι σήμερα ως στελέχη, πτυχιούχοι και ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, αν θα ενεργήσει ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και για ποιους λόγους αποκλείονται οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ από τη συγκεκριμένη προκήρυξη όταν στον ίδιο φορέα (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.-Γ.Γ.ΔΒΜ.) μπορεί κάθε πτυχιούχος ΤΕΙ ή ΑΕΙ να διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης.

Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά επίσης την Υπουργό ποιοι ορίζουν τις προκηρύξεις και ποιος είναι ο αριθμός των αποφοίτων ΤΕΙ που εργάζονται στο συγκεκριμένο φορέα και ποιες θέσεις κατέχουν.

http://nikosnikolopoulos.gr

OI AΡΧΙΨΕΥΤΕΣ

Δεν έχουν αρχή και τέλος τα ψέμματα της ληστοσυμμορίας που θέλει να ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το νέο κρούσμα:

Αφού με πούστικο ετσιθελικό τρόπο έκοψαν το ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους(ιδιωτικοί μην ανησυχείτε,έρχεται η σειρά σας),ανακοίνωσαν ότι το δώρο θα αντικατασταθεί από ΕΠΙΔΟΜΑ 500 και 400 ΕΥΡΩ αντιστοίχως.

Πηγαίνεις λοιπόν στο γκισέ της τράπεζας για να το εισπράξεις και εκεί βλέπεις 440 και 350 ΕΥΡΩ.

Ρωτάς τον ταμία για τα υπόλοιπα και εκεί σου απαντάει ότι τα 500 και τα 400 ΕΥΡΩ είναι ΜΙΚΤΑ.

500 και 400 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟΣΟΓΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΗ ΖΩΗ.

ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΨΕΥΤΗ.

Η Ιστορία της εφαρμογής της "θερινής ώρας"

Η πρώτη αναφορά για πρόταση χρησιμοποίησης της θερινής ώρας (Daylight Saving Time, DST) ήταν το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, που πρωτοδιατύπωσε την ιδέα, σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση κατά τους θερινούς μήνες οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό ηλιακό φως!

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν το 1907 από τον Λονδρέζο αρχιτέκτονα William Willett, θερμό υποστηρικτή του μέτρου της θερινής ώρας, στο άρθρο του «Waste of Daylight», αλλά τελικά, αν και τον υποστήριξαν αρκετοί βουλευτές, δεν κατάφερε να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση για τη χρησιμότητα εφαρμογής του μέτρου και τα θετικά αποτελέσματά του.

Η εφαρμογή της θερινής ώρας καθιερώθηκε πρώτη φορά κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Willett, από τη γερμανική κυβέρνηση από την 30η Απριλίου ως την 1η Οκτωβρίου 1916, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Λίγο μετά, ακολούθησε τη γερμανική πρόταση και το Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από την 21η Μαΐου ως την 1η Οκτωβρίου 1916. Στις 19 Μαρτίου 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας. Το μέτρο όμως καταργήθηκε σύντομα, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου. Για κάποια χρόνια η εφαρμογή της θερινής ώρας καταργήθηκε και ξεχάστηκε και εμφανίστηκε ξανά στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν ορισμένες χώρες, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και οι Η.Π.Α. προχώρησαν τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (από τις 9 Φεβρουαρίου 1942 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 1945) και στη Βρετανία δύο ώρες μπροστά κατά τους θερινούς μήνες και μία ώρα κατά τους χειμερινούς.

Η εφαρμογή της θερινής ώρας, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή μία ώρα μπροστά από τη χειμερινή, καθιερώθηκε το 1966 στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να ισχύει αρχικά σε λίγες πολιτείες και από το 1986 κατοχυρώθηκε με νόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν ανάλογες ρυθμίσεις και για τις χώρες της Ευρώπης. Το μέτρο εφαρμόζουν σήμερα γύρω στις 70 χώρες σε παγκόσμια κλίμακα. Η ώρα Γκρίνουιτς δεν αλλάζει, γι’ αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι 3 ώρες και το χειμώνα 2 ώρες μπροστά από το Γκρίνουιτς. Η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται εν όψει του καλοκαιριού στα τέλη Μαρτίου, άρα μπορούμε να πούμε πως η καλοκαιρινή ώρα είναι η τεχνητή και η χειμερινή η κανονική, ηλιακή ώρα.
Δεν προσαρμόζονται όλες οι χώρες την ίδια στιγμή στις αλλαγές. Το παιχνίδι με τις ώρες δεν το παίζουν οι χώρες, που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, όπου η μέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες τόσες. Αντίθετα, όσο πιο κοντά κατευθύνεται κανείς προς τους πόλους, τόσο περισσότερο ηλιακό φως είναι διαθέσιμο κατά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Επίσης, άλλο πρόγραμμα ακολουθούν οι Βορειοαμερικανοί, άλλο οι Ευρωπαίοι κι άλλο οι Νοτιοαμερικανοί.
Η Βενεζουέλα πάλι από το Δεκέμβριο του 2007 εφαρμόζει τη δική της, ιδιότυπη ζώνη ώρας, μετακινώντας τους δείκτες του ρολογιού μισή ώρα πίσω. Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες μεταρρύθμισε το χρόνο προκειμένου να έχει ξημερώσει, όταν ξυπνά ο περισσότερος κόσμος και να βελτιωθούν έτσι οι επιδόσεις των εργαζομένων και των μαθητών. «Δεν με ενδιαφέρει αν με λένε τρελό, η νέα ώρα θα εφαρμοστεί», είχε δηλώσει ο Τσάβες, ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας χαρακτήρισε πολύ θετικό το μέτρο, ωστόσο οι επικριτές του προέδρου τον κατηγορούν ότι απλώς θέλει να διαφέρει στη ζώνη ώρας από το μεγάλο εχθρό του τις Η.Π.Α. Με αυτή την μεταρρύθμιση η Βενεζουέλα βρίσκεται τεσσερισήμισι ώρες πίσω από τη Μέση Ώρα Γκρίνουϊτς.

Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας και ο βασικός λόγος για τον οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Μελέτες, που έχουν γίνει, απέδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της θερινής ώρας οι θάνατοι των πεζών από τροχοφόρα δυστυχήματα ελαττώνονται κατά τέσσερις φορές, ενώ η θερινή ώρα ευνοεί τις κάθε είδους δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου το βράδυ, καθώς λαμβάνουν χώρα κάτω από το φως της ημέρας, δηλαδή υπό πολύ πιο καλές συνθήκες.


Επίσης οι ειδικοί σε θέματα τουρισμού κρίνουν ότι η θερινή ώρα έχει θετική επίπτωση στον τουρισμό, καθώς παρατηρείται π.χ. αύξηση της ζήτησης για προϊόντα, που χρησιμοποιούνται κατά τον ελεύθερο χρόνο (ποδήλατα, πλοία κ.λπ.). Διαπιστώνεται ακόμη ότι ο κατασκευαστικός τομέας και η γεωργία επωφελούνται από τη θερινή ώρα, ιδίως στις νότιες χώρες της Ευρώπης, λόγω του γεγονότος ότι το πρωί κάνει λιγότερη ζέστη την ίδια ώρα, απ’ ότι θα έκανε αν δεν υπήρχε το θερινό ωράριο και στον τομέα της υγείας οι πιθανές επιπτώσεις σχετίζονται με το γεγονός ότι το σώμα πρέπει να προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο και με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ερευνών, οι περισσότερες δυσκολίες είναι μικρής διάρκειας και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Η Ελληνική εμπειρία
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, τα οξυμμένα ενεργειακά προβλήματα, που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στα πλαίσια αυτών των μέτρων ήταν και η εφαρμογή της θερινής ώρας για τη χρονική περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου. Σε κάθε μέρα δηλ. προστέθηκε στην κανονική ηλιακή ώρα και μία πλασματική, η οποία αναιρέθηκε και πάλι το φθινόπωρο, για την εκμετάλλευση 60 επιπλέον λεπτών ηλιακής ενέργειας καθημερινά και την εξοικονόμηση θεωρητικά περίπου 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των επτά μηνών θερινής ώρας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στα άλλα κράτη, που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα χρόνια νωρίτερα.

Μέχρι το 1996 η θερινή ώρα στην Ελλάδα ίσχυε μέχρι την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη και από 1997 επεκτάθηκε ένα μήνα ακόμα, στα τέλη του Οκτώβρη, μετά από απόφαση των Βρυξελλών για κοινή εφαρμογή της θερινής ώρας την ίδια ημερομηνία για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

πηγή
http://antgeo.blogspot.com/ (αρκετά ενδιαφέρον αξίζει να ρίξετε μια ματιά)
www.istorikathemata.com

Περί συναίνεσης….

Γιώργος Α. Βουλγαράκης

Όσο είναι βέβαιο, ότι η έννοια της συναίνεσης ακούγεται εύηχα στα αυτιά των πολιτών, άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι δυστυχώς παραμένει κενό γράμμα σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής.

Και είναι λογικό αφού τα κόμματα παγκοσμίως, στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν την κυβερνητική εξουσία, προσπαθούν να εκφράσουν πειστικότερα την κοινωνία και επιλέγουν τακτικές που εκτιμούν ότι μπορούν να αποτελέσουν διακριτές εναλλακτικές επιλογές για τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, όταν οι κυβερνήσεις μιλάνε για συναίνεση, συνήθως εννοούν μια διαδικασία όπου αυτές μόνες αποφασίζουν και οι υπόλοιποι συμφωνούν, οι δε αντιπολιτεύσεις, ως μια ουσιαστική παύση διακυβέρνησης έως ότου κυβερνήσουν οι ίδιες.

Η αρχή δε αυτή, δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, ούτε μόνο σε φυσιολογικές συνθήκες. Ισχύει με διάφορες αποχρώσεις, παντού στον κόσμο.

Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα που η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης είναι περίπου βέβαιη, η αντιπολίτευση έθεσε θέμα παραίτησης της κυβέρνησης αρνούμενη κάθε συναίνεση.

Στην Πορτογαλία, όπου επίσης η οικονομική κρίση είναι αντιστοίχων διαστάσεων, η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για μηδενική ανοχή.

Στις δημοκρατίες, οι Κυβερνήσεις κυβερνούν και οι αντιπολιτεύσεις ελέγχουν. Αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κυβερνήσουν, τότε καταθέτουν την εντολή και είτε σχηματίζονται κυβερνήσεις συνεργασίας –με συγκεκριμένο πρόγραμμα και ατζέντα, είτε προκηρύσσονται εκλογές και αποφασίζουν οι πολίτες για το ποιος και πως θέλουν να τους κυβερνήσει.

Το ζήτημα συνεπώς και για την Ελλάδα, δεν είναι, «η συναίνεση» γενικώς και αορίστως. Αυτό είναι παντελώς ανέφικτο αφού κανένας δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή σε κανένα.

Το πραγματικό ζήτημα ήταν και παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για τα αυτονόητα.

Είναι να υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα προβλημάτων και να επιδιωχθεί δεσμευτικά, για σήμερα και το μέλλον, ένας ελάχιστος κοινός παρανομαστής μέτρων και πολιτικών.

Είναι να συναποφασισθεί ένα νέο πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία της κοινωνίας που θα κινείται περά και πάνω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Είναι, να γίνουν βήματα από όλους, για να τοποθετηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να λυθούν, στο απυρόβλητο.

Είναι δηλαδή να προσδιοριστεί επ ακριβώς το πολιτικό της περιεχόμενο και να επιδιωχθεί καθολικά η υλοποίηση του.

Σε τελική ανάλυση, γι αυτό ορίζεται η πολιτική ως «η τέχνη του εφικτού».

Πικρές αλήθειες για την ΑΕΚ...

Με λίγο πιο καθαρό μυαλό αποφάσισα να γράψω για την κατάντια της ΑΕΚ και τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της... Όχι δεν εννοώ την ήττα από τη Ζενίτ αλλά από την γενικότερη εικόνα της...


Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Σε μόνιμη απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας ο ΓΑΠ: Ελπίζει ακόμη για τα ευρωομόλογα

Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι μπήκαν νέα και σημαντικά θεμέλια στην ενδυνάμωση και συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και οι εταίροι του δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του, εκτίμησε ότι η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου παραμένει ζωντανή.

Μετά τη λήξη της συνόδου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού διασφαλίζει τη σταθερότητα της ευρωζώνης και βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και στην τόνωση της ανάπτυξης.

Έκανε λόγο για σημαντικές αποφάσεις, που στέλνουν "ισχυρό και πειστικό μήνυμα σε όλους" και "πριν από μήνες, φάνταζαν απλησίαστες".

Σχετικά με τα ευρωομόλογα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι άνοιξε μία συζήτηση που "έρχεται να προστεθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη πετύχαμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση" και μίλησε για μία πρόκληση για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "θα είναι παρούσα παντού, για το κοινό μας συμφέρον και όραμα". Παράλληλα, επανέλαβε ότι θέλει να καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο στην "πράσινη επανάσταση" για την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, εκτίμησε ότι η υπόθεση θα έχει αίσια κατάληξη και επανέλαβε ότι το πράσινο φως θα δοθεί και επισήμως στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα Wikileaks στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ενεργοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής το mirror site του enet.gr για το Wikileaks.

Στη διεύθυνση http://wikileaks.enet.gr μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των πληροφοριών που δημοσιεύονται στον κεντρικό διαδικτυακό κόμβο του Wikileaks, συμπεριλαμβανομένων των τηλεγραφημάτων που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων τηλεγραφημάτων το Wikileaks δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές. Η Amazon, που φιλοξενούσε τις σελίδες του Wikileaks, επικαλέστηκε προβλήματα ασφαλείας που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις εναντίον του wikileaks.org και προχώρησε στην "έξωσή" του. Το ίδιο συνέβη και με την EveryDNS, που εξυπηρετούσε τη δρομολόγηση προς το wikileaks.org, με αποτέλεσμα το τελευταίο να παραμείνει διαδικτυακώς ανέστιο για πολλές ώρες.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αρχικά με την ενεργοποίηση ενός κόμβου στην Ελβετία. Παράλληλα οι διαχειριστές του Wikileaks απηύθυναν πρόσκληση στη διαδικτυακή κοινότητα για τη δημιουργία mirror sites (δηλαδή κόμβων που λειτουργούν ως πιστά αντίγραφα του βασικού site).

Πρόκειται για μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο προκειμένου η ίδια πληροφορία να διοχετεύεται ταυτόχρονα από πολλές διαφορετικές πλευρές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των πληροφοριών υπό, πρακτικά, οποιεσδήποτε συνθήκες.

To mirror site του enet.gr τροφοδοτείται αυτόματα από τους διαχειριστές του Wikileaks. Υπολογίζεται πως σε όλο τον κόσμο λειτουργούν περισσότερα από 2.100 mirror sites του Wikileaks.

WikiLeaks: Ένα μεγάλο και επικίνδυνο κόλπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Του William Engdahl

Εκ πρώτης όψεως, η όλη ιστορία μοιάζει με το ιδανικό χολυγουντιανό σενάριο για ένα νέο θρίλερ του Όλιβερ Στόουν. Ένας 39χρονος Αυστραλός χάκερ κρατά σε ομηρεία τον πρόεδρο και το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, απειλώντας τους με μια τεράστια "κυβερνοδιαρροή" και δέχεται να τους αφήσει ελεύθερους μόνο αν ο πρόεδρος επιτρέψει στον Τζούλιαν Άσσαντζ και το WikiLeaks του να κυκλοφορήσουν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες με υπομνήματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, σελίδες που μεταξύ άλλων περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει από τα πιο "έγκυρα" διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, αποκαλύπτει ένα σαφές πρόγραμμα δράσης. Το πρόγραμμα αυτό, εντελώς "συμπτωματικά", εξυπηρετεί την στήριξη της γεωπολιτικής ατζέντας των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, από το Ιράν έως τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Το "σκάνδαλο" WikiLeaks δεν είναι παρά ένα μεγάλο και επικίνδυνο κόλπο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, το οποίο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την αστυνόμευση του διαδικτύου.

Το σενάριο είναι υπερβολικά άψογο για να είναι αληθινό. Ένας απογοητευμένος 22χρονος που υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό στη Βαγδάτη, ο Μπράντλι Μάνινγκ, χαμηλόβαθμος αναλυτής δεδομένων στις μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού που κάποιοι έχουν περιγράψει ως μοναχικό, ένας ομοφυλόφιλος στο στράτευμα που είναι μανιακός με τους υπολογιστές κοσκινίζει διαβαθμισμένα έγγραφα στην Βάση Χάμερ. Αποφασίζει να κατεβάσει κρυφά κάποια μέιλ του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να το κάνει αυτό ώρες ολόκληρες καθημερινά επί οκτώ μήνες και να τα αντιγράφει σε αμέτρητα άγραφα CD, ενώ προσποιείται ότι ακούει Lady Gaga. Εκτός από τηλεγραφήματα από διπλωμάτες, ο Μάνινγκ φέρεται ότι έδωσε στην WikiLeaks βίντεο από κάμερα ελικοπτέρου στο οποίο καταγράφεται αμερικανική επίθεση εναντίον άοπλων δημοσιογράφων στη Βαγδάτη, καθώς και ημερολόγια στρατιωτικών από τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια ο Μάνινγκ υποτίθεται ότι γνώρισε έναν διαβόητο πρώην χάκερ υπολογιστών στις ΗΠΑ και ζήτησε τη βοήθειά του για να ανεβάσει τις 250.000 σελίδες με απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο διαδίκτυο, από όπου θα μπορούσαν να διαβαστούν σε όλο τον κόσμο. Φέρεται να είπε στον Αμερικανό χάκερ ότι τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του περιείχαν "απίστευτες και φοβερές πληροφορίες που ανήκαν στο κράτος και όχι σε κάποιο server μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στην Ουάσιγκτον". Σύμφωνα με κάποιες φήμες, ο χάκερ τον κατέδωσε στις αμερικανικές αρχές των ΗΠΑ. Στο μεταξύ ο Μάνινγκ είναι άφαντος εδώ και μήνες, από τότε που υποτίθεται ότι τον έβαλαν στην απομόνωση σε στρατιωτικές φυλακές, οπότε δεν μπορούμε να του πάρουμε συνέντευξη, πράγμα που σε κάποιους ήρθε κουτί. Το Πεντάγωνο προσλαμβάνει συνήθως τους καλύτερους χάκερ για το σχεδιασμό των συστημάτων ασφαλείας τους.

Στη συνέχεια, το σενάριο "χοντραίνει". Οι 250.000 σελίδες καταλήγουν στο γραφείο του Τζούλιαν Άσαντζ, του 39χρονου Αυστραλού ιδρυτή ενός ιστοχώρου δήθεν ενάντια στο κατεστημένο στον οποίο έδωσε το χαριτωμένο όνομα WikiLeaks (Wiki-Διαρροές). Ο Άσαντζ αποφασίζει να αναθέσει επιλεκτικά σε αρκετά υπερσυντηρητικά διεθνή μέσα ενημέρωσης την αποκλειστική διαρροή των εγγράφων, αφού τον ίδιο, λένε, τον διώκει η Ιντερπόλ, όχι για τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, αλλά για πιθανή ανάμιξή του σε υπόθεση συναινετικού σεξ με δύο Σουηδές, οι οποίες αργότερα αποφάσισαν ότι ήταν βιασμός.

Επιλέγει ως αποκλειστικά έντυπα στα οποία ανέθεσε την δικαιοδοσία για το τι ακριβώς θα διαρρεύσει:
1) την εφημερίδα New York Times, η οποία υπήρξε άψογη στις υπηρεσίες της προς το αμερικανικό κράτος, προωθώντας ψευδείς προπαγανδιστικές ειδήσεις κατά του Σαντάμ Χουσείν, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ,
2) την λονδρέζικη εφημερίδα Guardian και
3) το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Άσαντζ ισχυρίζεται ότι δεν είχε χρόνο να "κοσκινίσει" όλες εκείνες τις σελίδες και έτσι αποφάσισε να τις παραδώσει σε έμπιστους συντάκτες έγκυρων μέσων ενημέρωσης, ώστε αυτοί να αποφασίσουν τι θα πρέπει να δημοσιευθεί. Αυτό κι αν είναι αντικονφορμιστική κίνηση! Οι New York Times ανέθεσαν σε έναν από τους κορυφαίους συντάκτες τους, τον Ντέιβιντ Σέιντζερ, να επιβλέψει την δημοσίευση του υλικού του WikiLeaks.
O Σέιντζερ δεν είναι κανένας αντικονφονρμιστής. Είναι μέλος του ελίτ Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, καθώς και του Aspen Institute Strategy Group, μαζί με την Κοντολίζα Ράις, τον πρώην υπουργό άμυνας Γουίλιαμ Πέρι, τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζων Ντόιτς, τον πρώην Αναπληρωτή Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και τώρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζόελικ, μεταξύ άλλων.

Πρόκειται πραγματικά για μια περίεργη επιλογή εντύπων για ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι αντικονφορμιστής. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Άσαντζ δήλωσε κάποτε ότι πιστεύει στην εκδοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την 9η Σεπτεμβρίου και αποκαλεί την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ "μια σύνοδο προσωπικοτήτων όπως πολλές άλλες", πράγμα που φανερώνει την άκρως συντηρητική φύση του.

Όχι και τόσο απόρρητα έγγραφα...
Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα "εντυπωσιακά" έγγραφα του WikiLeaks που υποτίθεται ότι στάλθηκαν από διπλωματικές αντιπροσωπείες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο στην Ουάσιγκτον σίγουρα δεν προκαλούν καμιά αίσθηση, αφού η Χίλαρυ Κλίντον τα αποκάλεσε "επίθεση στα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που θέτουν σε κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες". Ούτε ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισμό τους από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τα αποκάλεσε "την 11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας". Η βρετανική κυβέρνηση τα αποκαλεί "απειλή για την εθνική ασφάλεια", ενώ ένας σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού καλεί την CIA να δολοφονήσει τον Άσαντζ, όπως ακριβώς και η "ιδιόρρυθμη" πρώην υποφήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Σάρα Πέιλιν.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα 250.000 έγγραφα δεν είναι "άκρως απόρρητα", όπως θα νόμιζε κανείς. Πάνω από δύο εκατομμύρια κρατικοί υπάλληλοι δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο "μυστικών" εγγράφων [1], ενώ περίπου 500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στο μυστικό Internet Protocol Network (SIPRnet) όπου είχαν αποθηκευθεί τα έγγραφα. Και το SIPRnet δεν συνιστάται για τη διανομή άκρως απόρρητων πληροφοριών. Μόνο το 6% των εγγράφων (περίπου 15.000 σελίδες) έχουν χαρακτηριστεί ως "απόρρητα", ένα επίπεδο κάτω από τα "άκρως απόρρητα". Το 40% από αυτά ανήκε στο χαμηλότερο επίπεδο, στα "εμπιστευτικά", ενώ τα υπόλοιπα ήταν ελεύθερης πρόσβασης. Με λίγα λόγια, δεν ήταν όλα τα έγγραφα "απόρρητα" [2].

Οι περισσότερες από τις αποκαλύψεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι στιγμής είναι κάθε άλλο παρά σοκαριστικές. Στη Γερμανία, οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην απομάκρυνση ενός νεαρού πολιτικού του κόμματος FDP, τον οποίο προωθούσε ο Γκουίντο Βεστερβέλε. Στον νεαρό προφανώς άρεσε να μιλά περισσότερο απ' όσο έπρεπε σε ομόλογό του στην αμερικανική πρεσβεία. Όσο για τις αποκαλύψεις γύρω από τη ρωσική πολιτική, σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα αναφέρεται στους Πούτιν και Μεντβέντεφ ως "Μπάτμαν και Ρόμπιν", μας λένε μάλλον περισσότερα για το επίπεδο καλλιέργειας του σημερινού προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παρά για την εσωτερική ρωσική πολιτική.

Αλλά για όποιον έχει μελετήσει τις τέχνες της κατασκοπείας και της παραπληροφόρησης, ένα σαφές πρότυπο αναδύεται μέσα από την "σαπουνόπερα" του WikiLeaks. Η επιλογή της προέλευσης των αρχείων επικεντρώνεται σαφώς σε γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ, οι οποίοι, όπως είπε η Χίλαρι Κλίντον, "δικαιολογούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν". Προβάλλουν αξιώσεις στο έδαφος της Βόρειας Κορέας με τη χορήγηση εκ μέρους της Κίνας άδειας για ελεύθερη διέλευση σε κορεατικά πλοία, παρά τις εκκλήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ αποστέλλουν επικίνδυνες "βολές" προς το Ιράν, αφού ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ αποκαλεί, σύμφωνα με κάποια έγγραφα, τον πρόεδρο του Ιράν "Χίτλερ".

Η τέλεια αφορμή για την αστυνόμευση του διαδικτύου;
Αυτό που αναδύεται από όλο τον "αχό και την αντάρα" από τις διαρροές του WikiLeaks στην Ουάσιγκτον είναι ότι το όλο σκάνδαλο εξυπηρετεί στην προώθηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου των προέδρων Ομπάμα και Μπους που αφορά στην αστυνόμευση του μέχρι στιγμής ελεύθερου διαδικτύου. Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κλείσει τον server του WikiLeaks στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και με τις δημοσιεύσεις δεν παραβιάστηκε καμμία συγκεκριμένη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Η διαδικασία της αστυνόμευσης του διαδικτύου ήταν σε πλήρη εξέλιξη και πριν από το τρέχον σκάνδαλο διαρροών. Το 2009 ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζέι Ροκφέλερ και η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ολύμπια Σνόου παρουσίασαν το νομοσχέδιο "υπέρ της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο" του 2009 (Cybersecurity Act of 2009 /S.773). Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είχε απεριόριστη εξουσία να αποσυνδέει από το διαδίκτυο οποιονδήποτε υπολογιστή ανήκε σε ιδιώτη. Το ίδιο νομοσχέδιο θα επέτρεπε στον πρόεδρο "να κηρύξει τον κυβερνοχώρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους ασφάλειας" για την αντιμετώπιση απειλής από "μη κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής". Είναι πλεόν αναμενόμενο ότι στην παρούσα φάση το αμφιλεγόμενο αυτό νομοθέτημα θα λάβει απόλυτη προτεραιότητα, όταν η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων με πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και η Γερουσία συγκληθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ένας κρατικός φορέας που δημιουργήθηκε μέσα στον απόηχο της πολιτικής υστερίας που ξέσπασε μετά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και που αρκετοί έχουν παρομοιάσει με την Γκεστάπο, έχει ήδη αρχίσει την αστυνόμευση του διαδικτύου. Υπάλληλοί του έχουν αρχίσει αθόρυβα να κατάσχουν και να κλείνουν ιστοχώρους και ιστοσελίδες του διαδικτύου χωρίς να έχει προηγηθεί η δέουσα διαδικασία ή μια νόμιμη δίκη. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απλώς κατάσχει ιστοσελίδες κατά βούληση και τοποθετεί ένα απειλητικό λογότυπο που λέει "Υπουργείο Δικαιοσύνης" πάνω στην ιστοσελίδα. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα στο http://torrent-finder.com. Πάνω από 75 ιστοσελίδες κατασχέθηκαν και έκλεισαν μέσα σε μια από τις τελευταίες εβδομάδες. Προς το παρόν έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε ιστοχώρους και ιστοσελίδες που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι "παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας". Ωστόσο, ο ιστοχώρος torrent-finder.com που είχε καταληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν περιείχε κανένα απολύτως περιεχόμενο πνευματικής ιδιοκτησίας. Επρόκειτο απλώς για ένα ιστοχώρο με μηχανή αναζήτησης που συνέδεε τους χρήστες με προορισμούς όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο. Βήμα-βήμα και προσεκτικά μας στερούν την ελευθερία του λόγου. Και μετά τι κάνουμε;

Σημειώσεις
1. BBCNews, Siprnet: "Where the leaked cables came from", 29/11/2010.
Πηγή: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-11863618
2. Ken Dilanian: "Inside job: Stolen diplomatic cables show U.S. challenge of stopping authorized users", Los Angeles Times, 29/11/2010.
Πηγή: http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/wire/sc-dc-1130-hackers-20101129,0,6716809.story

skoyrasnet.blogspot.com

Πηγή

Όπου γάμος και χαρά... η Λιάνα πρώτη

Η Λιάνα Γούτα μιλά αποκλειστικά στον Ρετσίνα...

χέστηκε η φοράδα στα αλώνι...

«Τα βρετανικά έγγραφα του 1980 για την Κύπρο – Πώς και γιατί Αλέξης Γαλανός, Ρολάνδης κ.ά «κάρφωναν» στους Εγγλέζους τον Σπύρο Κυπριανού»

Τα βρετανικά έγγραφα για την Κύπρο και την Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έπαυσαν να αποδεσμεύονται κάθε τέλος Δεκεμβρίου. Τα φετινά έγγραφα για το 1980 δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 25 Νοεμβρίου 2010 και η κα Αργυρού ήταν η πρώτη που τα δημοσίευσε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, ξεκινώντας τις δημοσιεύσεις αυτές στην «Σημερινή» στις 7 Δεκεμβρίου 2010.

Η Cyprus Action Network of America (CANA) δίνει σήμερα την συνέχεια των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή» από την ερευνήτρια/δημοσιογράφο Φανούλα Αργυρού, σχετικά με τις τελευταίες αποδεσμεύσεις του βρετανικού Κρατικού Αρχείου για τα έγγραφα που αφορούν στην Κύπρο για το έτος 1980.

«Τα βρετανικά έγγραφα 1980 – Πώς και γιατί Αλέξης Γαλανός, Ρολάνδης κ.ά «κάρφωναν» στους Εγγλέζους τον Σπύρο Κυπριανού»
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/334174

Θέτοντας τον Σπύρο «υπό έλεγχον»

09/12/2010 | Της Φανούλας Αργυρού

ΜΕΡΟΣ Γ’ (Τα μέρη Α και Β μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ)

Όπως αναφέραμε στο μέρος β’, στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, γίνονταν από διάφορους παράγοντες οι πρώτες κινήσεις για εμπέδωση του διζωνικού μοντέλου, οι οποίες, όμως, προσέκρουαν στο πρόσωπο του τότε Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, που προέκρινε μια πιο ήπιας μορφής ομοσπονδία, όπως η διπεριφερειακή, καθώς και αρκετών άλλων.

Στις 21 Ιανουαρίου 1980, ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία γευμάτισε με τον Γλ. Κληρίδη. Στη σχετική αναφορά του προς το Λονδίνο για τα όσα μίλησαν, έγραψε μεταξύ άλλων ότι ο Κληρίδης πίστευε ότι ο Πρόεδρος (Κυπριανού) ήταν όπως πάντα αναποφάσιστος. «Ενδεικτικά τώρα φαίνεται να υποφέρει από σχεδόν ολοκληρωτική ανικανότητα να πάρει αποφάσεις... Ο Κληρίδης πίστευε ότι ο (Αλέκος) Μιχαηλίδης ήταν πολύ αδύνατος να αποδεσμευθεί από το σημερινό καθεστώς. Ο Μιχαηλίδης έχανε το χρόνο του λέγοντας ιδιωτικά σε όλους ότι διαφωνεί με τον Κυπριανού και τις πολιτικές του, αλλά δεν είχε το θάρρος να γνωστοποιήσει τις απόψεις του... Ο Κληρίδης τον είχε προειδοποιήσει ότι με αυτόν το τρόπο θα συνέδεε τ’ όνομά του με την πτώση του καθεστώτος Κυπριανού... Ο Κληρίδης είχε ακούσει από τον Ρολάνδη ότι ο Πρόεδρος δεν ήταν διατεθειμένος να αποκαλύψει στο Εθνικό Συμβούλιο προφορικώς ή γραπτώς λεπτομέρειες εναλλακτικού σχεδίου, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκυπρίους....».

Ο Κυπριανού «υπό έλεγχον»

Στις 18 Ιανουαρίου 1980 ο βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία γευμάτισε με τον πρόεδρο εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αλέξη Γαλανό. Σε σχετική αναφορά προς το Λονδίνο, ο ΄Υπ. Αρμοστής έγραψε ότι ο Γαλανός του είπε ότι ο Πρόεδρος Κυπριανού είχε αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Του είχε λεχθεί τόσο από το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ ότι τα ψηφίσματα των Η. Εθνών και η υποστήριξη από τους αδέσμευτους δεν αρκούσαν, χρειαζόταν μεγαλύτερος ρεαλισμός για το εθνικό θέμα. Αμφότερα τα κόμματα του τόνισαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση από τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες και ότι η εκλογική υποστήριξη προς αυτόν στο μέλλον θα εξαρτιόταν από το ξεκίνημα των συνομιλιών. Ο Γαλανός είπε ότι παρόλο ότι ο Κυπριανού ήταν σε αρμονία με τον Λυσσαρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν και πολιτικό ον που ήθελε την εξουσία, και είχε αντιληφθεί ότι χρειαζόταν τα κόμματα περισσότερο απ΄ ό,τι τον χρειαζόντουσαν εκείνα.

«Με ρώτησε πώς έβλεπα τις προτάσεις Κυπριανού για μέτρα (καλής θέλησης) προς τους Τουρκοκυπρίους και είπα ότι τα βρήκα πολύ ενθαρρυντικά. Μου είπε ότι ήταν αρχικά δική του ιδέα την οποία είχε πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν μέχρι που τα αποδέχθηκε τελικά ο Κυπριανού, κάτω από τις πρόσφατες πολιτικές πιέσεις. Είπε ότι είχαν και άλλα τέτοια μέτρα υπόψη... ΄Ηταν αλήθεια, είπε, ότι οι Ελληνοκύπριοι χρειαζόντουσαν το εργατικό - δη η προσφορά να δεχθούν Τουρκοκύπριους εργάτες στις οικοδομές... Φεύγοντας ήθελε να μας διαβεβαιώσει ότι ο Κυπριανού βρισκόταν «υπό έλεγχον» («under control»). Υποσχέθηκε να επικοινωνεί και να μας ενημερώσει και πάλιν σε 3-4 εβδομάδες».

Σχέδιο «εξόντωσης» του Προέδρου!

Ο Βρετ. Υπ. Αρμοστής κ. Γκόρντον, το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου 1978, γευμάτισε στο σπίτι του Γιάννη Χριστοφίδη (πρώην Υπουργού) συζήτησαν τις σκέψεις του τελευταίου σχετικά με τον Πρόεδρο Κυπριανού. Έγραψε στην αναφορά του προς το Λονδίνο ημερ. 21 Αυγούστου 1978 ο Υπ. Αρμοστής κ. Γκόρντον:

«…Ο Χριστοφίδης είπε με χαμόγελο πως δεν ήταν “συνωμότης” (conspirator), όμως θα ήταν για το καλύτερο συμφέρον της χώρας αν κατάφερναν τον Κυπριανού να εγκαταλείψει την προεδρία. Θα πρέπει να διευθετηθεί με τέτοιον τρόπο, που να μην εκτεθεί. Από πλευράς υγείας δεν τα πήγαινε καλά. Είχε τα πάνω και τα κάτω του. Θα ήταν καλύτερα να τον κόψουν σε μιαν από τις περιπτώσεις κατάπτωσής του και να τον πείσουν να αποσυρθεί εθελοντικώς. Η Ελλάδα μπορούσε να βοηθήσει δίδοντάς του ένα ωραίο σπίτι, και μια χρυσή χειραψία.

Ο καλύτερος διάδοχός του, είπε ο Χριστοφίδης, θα ήταν ο Ανδρέας Πατσαλίδης, υπουργός Οικονομικών... Θα γινόταν δεκτός από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ, ίσως και από την ΕΔΕΚ. Θα έμεινε βέβαια ο Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος θα έπρεπε να το χωνέψει.

Είπα (Γκόρντον) ότι εξ΄ όσων γνώριζα ο Πατσαλίδης δεν ήταν πρόθυμος για προεδρικός υποψήφιος... Αντίθετα, η αντι-κυπριανική ομάδα είχε αποφασίσει για τον Πασχαλίδη της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, αλλά στο τέλος όλα απέτυχαν. Ο Χριστοφίδης είπε, πως τώρα ήταν σίγουρος ότι ο Πατσαλίδης θα δεχόταν. Τα ακούω όλα με επιφύλαξη. Ο Χριστοφίδης δεν έχει πολιτικούς οπαδούς, παρόλον ότι έχει καλές διασυνδέσεις... Το βλέπω αδύνατο να παραιτείται ο Κυπριανού, εκτός και αν η υγεία του χειροτερεύσει σοβαρά...»

(Σημείωση: Στις 30.12.2008 γράψαμε στη «Σημερινή» ότι στις 15 Αυγούστου 1978, αμφότεροι Αλέκος Μιχαηλίδης αναπληρωτής πρόεδρος και Νίκος Ρολάνδης ΥΠΕΞ, έδωσαν στον Βρετανό στρατιωτικό των μυστικών υπηρεσιών, που για σκοπούς κατασκόπευσης/περισυλλογής πληροφοριών επισκέφθηκε (λόγω της εκφρασθείσας πολιτικής Κυπριανού για εγκατάλειψη των κατευθυντηρίων γραμμών Μακαρίου/Ντενκτάς) την Κύπρο και είχε επαφές με διάφορους, την εντύπωση ότι δεν ήσαν ευχαριστημένοι από τη συμπεριφορά Κυπριανού. Υπενθυμίζουμε ότι στην έκθεσή του τον Αύγουστο 1978, ο εν λόγω Βρετανός στρατιωτικός, μετά την επίσκεψη και επαφές του στην Κύπρο, εισηγήθηκε την απομάκρυνση του Κυπριανού, ίσως για λόγους υγείας, όπως έγραψε).

Η υπομονή εξαντλείται

Αναφορά του Βρετ. Αξιωματούχου της Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία G. E. FitzHerbert, ημερ. 1 Σεπτεμβρίου 1978, γράφει: «Είδα τον Αλέξη Γαλανό χθες βράδυ. Αναφορικά με τον Κυπριανού, ο Γαλανός είπε ότι η υπομονή των υποστηρικτών του εξαντλείτο (ο Γαλανός είναι αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος). Η συμπεριφορά του Κυπριανού τον Ιούλιο ανησύχησε πολλούς. Ο Γαλανός βρισκόταν σε επαφή με αριθμό Κυπρίων του εξωτερικού, ειδικά στις ΗΠΑ και δεν το έκρυβαν ότι τους ανησυχούσε η ζημιά από τη συμπεριφορά του Κυπριανού στο Κυπριακό... Ο Γαλανός είπε ότι ο Κυπριανού δεν θα επιζήσει ως πρόεδρος, αν υπήρχε ακόμα ένας λανθασμένος χειρισμός ‘κρίσης’. Είπε ότι ο Κυπριανού φοβόταν τον Μιχαηλίδη και έκανε ξεκάθαρο ότι θα ήταν καλό πράγμα αν ο Μιχαηλίδης αντικαθιστούσε το συντομότερο δυνατόν τον Κυπριανού. Δεν πίστευε ότι ως πρόεδρος ο Μιχαηλίδης θα ήταν ο άνθρωπος του Αρχιεπισκόπου, παρόλον ότι και εκ του φυσικού θα έκανε χρήση των σχέσεών του με τον Κύκκο, στην προώθηση των αναμφίβολων φιλοδοξιών του.

Ο Γαλανός απέρριψε δημοσίευμα του ''Αγώνα'', ότι μπορούσε να ήταν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ... Δεν ήθελε να ήταν διαπραγματευτής. Πίστευε ότι ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης ήταν ο καλύτερος υποψήφιος για διαπραγματευτής. Άλλη πιθανότητα ήταν η Στέλλα Σουλιώτη... Ο Γαλανός πίστευε ότι ο διορισμός θα γινόταν σύντομα, γιατί θα διδόταν κακή εικόνα στο εξωτερικό, αν ο Κυπριανού δεν διόριζε διαπραγματευτή σύντομα...

Σχετικά με το Βαρώσι, ο Γαλανός είπε ότι πίστευε πως οι Αμερικανοί ίσως να είχαν κάποιο χαρτί κάτω από το μανίκι τους, την πιθανότητα να πείσουν τον Ντενκτάς να καλυτερεύσει την πρότασή του της 20ής Ιουλίου... Συνέχιζε να πιστεύει ότι η πρόοδος για το Βαρώσι ήταν ο δρόμος για πρόοδο, παρ' όλον ότι πίστευε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να επιμένει για το Βαρώσι αποκλείοντας άλλες πτυχές...»

Ούτε προσχηματική κάλυψη

Στις 2 Ιανουαρίου 1980, ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και εις απάντησιν για το ρόλο της Βρετανίας, είπε ότι «η Βρετανία δεν έκανε τίποτα για μια λύση του Κυπριακού και περιορίζεται σε εκφράσεις ελπίδας και ευχών».

Ερωτηθείς από τον Βρετ. Ύπ. Αρμοστή ο Νίκος Ρολάνδης, για τις δηλώσεις, κατ' αρχήν είπε ότι δεν τις είχε ακούσει, αλλά σίγουρα δεν ήσαν αλήθεια.

Γνώριζε ότι οι Βρετανοί ήσαν στενότατοι φίλοι της Κύπρου στη Δύση και δεν έπρεπε να γίνει τέτοια δήλωση, ειδικά ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κυπριανού στο Λονδίνο. Και ότι θα προέβαινε σε κάποιες φιλικές δηλώσεις προς τη Βρετανία σε μελλοντικές ομιλίες του.

Στις 18 Ιανουαρίου 1980, και αφού πήρε αντίγραφο των δηλώσεων του Προέδρου Κυπριανού, ο Ρολάνδης ρωτήθηκε ξανά από τον Βρετ. Ύπ. Αρμοστή και έγραψε αυτός: «... μιλώντας προσωπικά, και μόνο για εμένα, πίστευε ότι τέτοια δήλωση δεν έπρεπε ποτέ να είχε γίνει από τον Πρόεδρο. ΄Ηταν σίγουρα αναληθή και, έστω και να ήταν αλήθεια, τέτοια δήλωση δεν έπρεπε να γίνει δημόσια.... Εισηγήθηκε να δώσει εντολή στον Ύπ. Αρμοστή στο Λονδίνο (Τάσο Παναγίδη) να πει κάτι στο Φόρεϊν Όφις...», έγραψε ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής προς το Λονδίνο στις 21 Ιανουαρίου 1980.

Πρόταση ΑΚΕΛ για νέο Σύνταγμα

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιανουαρίου 1980, ο Αλέκος Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ, για ετοιμασία νέου συντάγματος, ήταν θετική, νοουμένου το ΑΚΕΛ δεν εννοούσε επίσης και νέες προτάσεις για νέες παραχωρήσεις, αλλά μάλλον την προετοιμασία εναλλακτικών απόψεων για τις διάφορες πτυχές του συνταγματικού προβλήματος. Και αποκάλυψε τότε, ότι ο Πρόεδρος (Κυπριανού) είχε ήδη καλέσει δύο συνταγματολόγους να έλθουν στην Κύπρο. Τη Βρετανίδα κ. Κλερ Πάλι και τον Καναδό καθηγητή Ρόναλντ ΜακΝτόλαντ. Η κ. Πάλι έφθασε στην Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου και ο καθηγητής ΜακΝτόναλτ αναμενόταν προς το τέλος του μηνός, έγραφε έκθεση της Βρετ. Υπ. Αρμοστείας, ημερ. 24 Ιανουαρίου 1980.


Ο Ντενκτάς ζητούσε 23η Μαΐου το '80
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/334681

ΜΕΡΟΣ Δ’

Όπως γράψαμε στο μέρος γ’, τα βρετανικά έγγραφα καταγράφουν αρκετές δηλώσεις υπόσκαψης του Σπύρου Κυπριανού, οι οποίες, μάλιστα, προέρχονταν κυρίως από άτομα του περιβάλλοντός του. Οι αναβρασμοί, όμως, δεν περιορίζονταν εκεί. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιανουαρίου 1980, ο Αλέκος Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για ετοιμασία νέου συντάγματος ήταν θετική, νοουμένου ότι το ΑΚΕΛ δεν εννοούσε επίσης και νέες προτάσεις για νέες παραχωρήσεις, αλλά μάλλον την προετοιμασία εναλλακτικών απόψεων για τις διάφορες πτυχές του συνταγματικού προβλήματος. Και αποκάλυψε τότε ότι ο Πρόεδρος (Κυπριανού) είχε ήδη καλέσει δύο συνταγματολόγους να έλθουν στην Κύπρο. Τη Βρετανίδα κ. Κλερ Πάλι και τον Καναδό καθηγητή Ρόναλντ ΜακΝτόναλτ.

Η κ. Πάλι έφθασε στην Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου και ο καθηγητής ΜακΝτόναλτ αναμενόταν προς το τέλος του μηνός, έγραψε έκθεση της βρετ. Υπ. Αρμοστείας ημερ. 24 Ιανουαρίου 1980.

Θέση Ντενκτάς για διζωνικό συνεταιρισμό

Ο Ρ. Ντενκτάς, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Κύπρο, τους επανέλαβε την προηγούμενη απαίτησή του που έκανε στις 7 Φεβρουαρίου, για διζωνική και ασφάλεια. Ο Ντενκτάς εισηγήθηκε όπως η εναρκτήρια δήλωση στις συνομιλίες αναφέρεται στη δημιουργία «ενός ενδοκοινοτικού συνεταιρισμού σε μια διζωνική ομοσπονδιακή βάση». (Αυτό τελικά έγινε κατορθωτό εν χρόνω με τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ στις 23 Μαΐου 2008).

Η στάση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν πως η επιμονή του Ντενκτάς στον όρο διζωνική ήταν σημαντική, γιατί η τουρκική πλευρά (ειδικά ο Τούρκος νομικός σύμβουλος Σοϊσάλ) είχε καθορίσει τη σημασία της διζωνικής ως ισότιμης με τη διχοτόμηση. Αν ο Ντενκτάς επέμενε στην αποδοχή δίχως ξεκαθάρισμα του όρου αυτού, οι Ελληνοκύπριοι θα ένιωθαν αναγκασμένοι να υποστηρίξουν τη συγκρότηση της Επιτροπής (που προνοούσε ψήφισμα του ΟΗΕ) για να προβάλουν τη διεθνή τους υπόσταση.

Με τηλεγράφημά της η βρετανική αντιπροσωπία στα Ηνωμένα Έθνη (Ν.Υ.) ημερ. 17 Απριλίου 1980, ενημέρωσε το Φ.Ο. ότι η γραμματεία του ΟΗΕ συζητούσε με την αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας διάφορους τρόπους να καταγραφούν οι επιφυλάξεις των Ελληνοκυπρίων για τη διζωνική και την ασφάλεια... Ορισμένες από τις εισηγήσεις είχαν γίνει από τον κ. Μαυρομμάτη (αντιπρόσωπο της Κ.Δ.), όμως ο κ. Μαυρομμάτης επανήλθε, για να πει ότι όλες εκείνες οι ιδέες ήσαν απαράδεκτες για την Κυβέρνησή του και ότι οι επιφυλάξεις της θα έπρεπε να καταγραφούν ξεκάθαρα στην εναρκτήρια δήλωση των διαπραγματεύσεων.

Μυστικές επαφές Ρολάνδη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Τον Απρίλιο του 1980 ο Sir Ian Gilmour (Lord Privy Seal - Εκπρόσωπος του βρετανικού κοινοβουλίου για θέματα υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας) επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του την Κύπρο. Είχε επίσημες επαφές με αμφότερες τις πλευρές και του είχε λεχθεί, σύμφωνα με αναφορά του Υπ. Αρμοστή ημερ. 24 Απριλίου 1980, ότι οι συνομιλίες από μόνες τους δεν επρόκειτο να βρουν λύση στο Κυπριακό. Όμως σημείωσε ο κ. Ρόουτς, «ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε και είπε εμπιστευτικά περισσότερα. Είπε ότι ήλπιζε να συνέχιζε να επικοινωνεί με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών μέσω των Ελλήνων και Τούρκων αντιπροσώπων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρ' όλες τις διαρροές στο Τύπο για την πρόσφατη συνομιλία του με τον Ερκμέν (Τούρκο υπ. Εξωτερικών). Σε θέμα ουσίας, ο Ρολάνδης είπε ότι αντιλαμβανόταν καλά ότι το αναγκαίο παζάρεμα θα είναι μια ανταλλαγή μεταξύ της επιστροφής εδάφους προς τους Ελληνοκυπρίους και των λεπτομερειών για ένα ομόσπονδο σύνταγμα. Ο ίδιος, επίσης, είπε ότι προσωπικά αμφέβαλλε κατά πόσο η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση μπορούσε στο παρόν στάδιο να προβάλει και να γίνει αποδεκτό το είδος των παραχωρήσεων που θα είναι αναγκαίες για μια διευθέτηση αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές.

Ο Ρολάνδης μου είπε πως είχε αρχίσει να μιλά στον Κυπριανού για την ανάγκη να δείξει περισσότερη ευελιξία στο συνταγματικό, αν υπήρχε περίπτωση κίνησης από την τουρκική πλευρά στο εδαφικό. Ο πρόεδρος ακόμα δεν εξέφρασε γνώμη στο θέμα...».


Ενδοκυπριακή λύση, έτος 1979!
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/335029

ΜΕΡΟΣ Ε’

Όπως γράφαμε χθες, ο Ντενκτάς ζητούσε συμφωνία στη βάση συνεταιρισμού από το 1980. Παράλληλα, οι Τούρκοι απέφευγαν να προσδιορίσουν τι ακριβώς σημαίνει διζωνική, ενώ στην ελληνική πλευρά επικρατούσε μεγάλη αμφισβήτηση στο πρόσωπο και στους χειρισμούς του Προέδρου Σπύρου Κυπριανού.

Στις 21 Απριλίου 1980, ο Γλ. Κληρίδης συναντήθηκε στο σπίτι του Βρετ. Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία με τον Sir Ian Gilmour, στην παρουσία του Υπ. Αρμοστή κ. Ρόουτς και του κ. T. L.A. Daunt (ανώτερου αξιωματούχου του Φ.Ο., που τον συνόδευε). Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η εντύπωση που είχε από συνομιλίες που είχε με τον κ. Κακατέι, (πρώην ψευδοπρωθυπουργό του ψευδοκράτους που πέθανε στις 3.4.1984), οι συνομιλίες μπορούσαν να επαναρχίσουν, νοουμένου ότι ξεπερνούσαν το πρόβλημα της χρησιμοποίησης των λέξεων «διζωνική» και «δι-περιφερειακή». Είχε συζητήσει, είπε, με τον κ. Κακατέι μια φόρμουλα στις γραμμές «Επιδιώκουμε μιαν ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία, η οποία εξωτερικώς θα έχει μια προσωπικότητα, αλλά εσωτερικώς θα αποτελείται από δύο κράτη, τα οποία θα ασκούν έλεγχο στις δικές τους περιοχές, με τους όρους ενός ομόσπονδου συντάγματος».

Όσον αφορά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο κ. Κληρίδης είχε εισηγηθεί την αναφορά μόνο σε ένα, εκείνο της Γ. Συνέλευσης το 1974 (3212), το οποίο ψήφισαν τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία. Ο κ. Κακατέι βρήκε τις εισηγήσεις ελκυστικές και υποσχέθηκε να τις μεταφέρει στον Ντενκτάς. Συζητώντας το τουρκικό αίτημα για διζωνική, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο είχε δεχθεί τη διζωνική λύση, όμως οι ερμηνείες του Σοϊζάλ, που ήλθαν μετά, απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά...

Τον Ιούνιο του 1980 ο Πέρες Ντε Κουεγιάρ (βοηθός του Γ.Γ. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις) επισκέφθηκε το Λονδίνο, την Άγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ερκμέν του τόνισε ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στους Τουρκοκυπρίους για την αποτυχία των συνομιλιών και ότι οι αρχές για την ασφάλεια και διζωνικότητα ήταν η βάση, αν ήταν να επιτύχουν οι συνομιλίες.

Οι Βρετανοί πίσω από τον Γκόμπι

Όταν το 1980 έκανε την εμφάνισή του ο Hugo Gobbi, ως απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο τελευταίος δεν καθοδηγείτο από τους ανωτέρους του στη Νέα Υόρκη ή τους Αμερικανούς, αλλά απευθείας από τους Βρετανούς. Συμφωνούσαν με τον Κουεγιάρ ότι δεν ανέμεναν εκπλήξεις με τη νέα ομάδα του Κυπριανού και γενικά η απαλή και αφιλόδοξη προσέγγιση του Ντε Κουεγιάρ φαινόταν η σωστή πορεία. Ο Γκόμπι έπρεπε να έχει ελεύθερο χέρι. Ουσιαστικά ο Γκόμπι γι’ αυτούς ήταν μια καλή ευκαιρία να παίξουν με το χρόνο, όμως, υπό τη δική τους επίβλεψη και κηδεμονία, όπως φανερώνεται από την πιο κάτω αναφορά.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1980, ο Ύπ. Αρμοστής στη Λευκωσία ειδοποίησε το Νότιο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Φόρεϊν Όφις ότι εκείνος ήταν που έγραψε το έγγραφο του Γκόμπι για τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες και ότι ο τελευταίος του είπε ότι θα το υιοθετούσε ως «δικό του έγγραφο». Απάντηση της ίδιας ημέρας προς τον Υπ. Αρμοστή P. A. Rhodes, από τον ανώτερο αξιωματούχο για το Κυπριακό κ. T. L.A. Daunt τόνιζε: «... Σίγουρα χρειάζεται, και είναι αρκετά λογικός να το καταλάβει ότι χρειάζεται, έμπειρο τρίτο πρόσωπο για συμβουλή. Παρά τους κινδύνους τόσο για μας όσο και για τον ίδιο να γνωστοποιηθεί ο ρόλος σας, αξίζουν να τους πάρουμε... Αναγκαίο μέρος της πολιτικής μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να είμαστε κοντά στους συνεταίρους μας, και ειδικά στους Αμερικανούς. Λίγα μπορεί να καταφέρει η βρετανική κυβέρνηση από μόνη της - και βρεθήκαμε σε δυσκολίες όταν υπήρξαν διαφορές μεταξύ μας και των Αμερικανών αφενός, και των Γάλλων και Γερμανών αφετέρου. Υπό τας σημερινάς περιστάσεις, υπολογίζω και ελπίζω να μπορέσετε, να συνεχίσετε το ρόλο σας ως εμπιστευτικός σύμβουλος του Γκόμπι...». Το Λονδίνο συνέστησε όπως ενημερωθεί μάλλον ο Αμερικανός πρέσβης, αλλά παραμείνουν απληροφόρητες οι πρεσβείες της Γαλλίας και Γερμανίας...

Ελληνοκυπριακές προτάσεις

Στη συνάντηση της 24ης Σεπτεμβρίου 1980, των ενδοκοινοτικών συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε τα εξής μέτρα καλής θέλησης. Οι εισηγήσεις του κ. Ιωαννίδη χωρίζονταν σε δύο μέρη, σε προτάσεις οφέλη προς τους Τ/κυπρίους και προτάσεις οφέλη προς τους Ε/κυπρίους.

Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους τα ακόλουθα, ως ένδειξη καλής θέλησης:

1) Διάφορα μέτρα για διευκόλυνση των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων στην Καρπασία, για ελευθερία διακίνησης, ελευθερία επισκέψεων προς και από τα κατεχόμενα, και επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

2) Ίδρυση επιτροπής για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων που προβλεπόταν από τη συμφωνία της 19ης Μαΐου 1979, μεταξύ Κυπριανού και Ντενκτάς.

3) Αποδοχή από τους Τουρκοκυπρίους μόνιμης αποστολής της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία των αρχαιοτήτων στα κατεχόμενα.

4) Να δώσουν οι Τουρκοκύπριοι στοιχεία για την ιδιοκτησία γης στα κατεχόμενα, γεννήσεις και θανάτους και τραπεζικές καταστάσεις σε σχέση με πρώην Ελληνοκύπριους κατοίκους στα κατεχόμενα.

5) Επαναλειτουργία του δρόμου Λευκωσίας/Λάρνακας και

6) Επιστροφή στην Τουρκία όλων των Τούρκων εποίκων, οι οποίοι, είπε ο κ. Ιωαννίδης, αποτελούν κύριο σοβαρό εμπόδιο στη δικοινοτική διευθέτηση.

Εις αντάλλαγμα η πλευρά μας προσέφερε:

1) Να πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία σύνταξη σε Τουρκοκυπρίους και άλλα επιδόματα κοινωνικών ασφαλίσεων, για τα οποία οι Τουρκοκύπριοι είχαν πληρώσει συνδρομές.

2) Εργοδότηση Τουρκοκυπρίων στο νότο.

3) Ενθάρρυνση επαφών μεταξύ επαγγελματικών οργανώσεων αμφοτέρων των πλευρών.

4) Θέσεις προς Τουρκοκυπρίους σε ιδρύματα στο νότο, όπως το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, την Αγγλική Σχολή, τη Σχολή Τυφλών. Τούρκοι δάσκαλοι να επανδρώνουν μαθήματα Τουρκικής σε ελληνοκυπριακά ιδρύματα.

5) Ταμείο ανάπτυξης που να προνοεί δάνεια και χορηγίες προς τους Τουρκοκυπρίους στον τομέα της βιομηχανίας

6) Συνεργασία στον τομέα γεωργίας

7) Συνεργασία στον τομέα πυρκαγιών

Μεταξύ των προσφορών του κ. Ιωαννίδη να επισημανθεί ότι ήταν και η συνεργασία και ανάπτυξη και συντήρηση των δικτύων Ηλεκτρισμού και Τηλεπικοινωνιών στα κατεχόμενα, η αύξηση της χρήσης από τους Τουρκοκυπρίους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για περιπτώσεις που δεν υπήρχαν διευκολύνσεις στα κατεχόμενα και αν χρειαζόταν και δωρεάν επισκέψεις Ελληνοκυπρίων γιατρών στα κατεχόμενα, εκπαίδευση Τουρκοκυπρίων νοσοκόμων και νοσοκομειακού τεχνικού προσωπικού στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με τη βρετανική Υπ. Αρμοστεία, οι πρώτες 4 προτάσεις ήσαν ίδιες με εκείνες που πρότεινε ο Κυπριανού στις 14 Ιανουαρίου και ότι αμφότερες οι πλευρές είχαν διαφορετική άποψη «καλής θέλησης». Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούσαν πρακτικές παραχωρήσεις για αναγνώριση, δίχως να δίνουν τίποτα για επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων αφενός και οι Ελληνοκύπριοι κοιτούσαν για λύσεις στα μικρότερα θέματα αφετέρου.

Λύση από τους Κυπρίους το 1979!

Σε σημείωμα του Φόρεϊν Όφις, ημερ. 2 Ιουλίου 1980, τονίζεται γι' ακόμα μια φορά ότι «η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης πάντοτε ήταν πως μια διευθέτηση στην Κύπρο πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης απευθείας μεταξύ των δύο κοινοτήτων... Γι΄αυτόν το λόγο η Βρετανία έδωσε την πλήρη υποστήριξή της στην ιδέα των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ και αρνείται εισηγήσεις να αναλάβει πρωτοβουλία δική της, που θα παραβίαζε τις προσπάθειες του Δρα Βάλτχαϊμ».

Στην ίδια αναφορά το Φόρεϊν Όφις τονίζει απροκάλυπτα ότι αυτός ήταν και ο στόχος στην εξασφάλιση των δεύτερων κατευθυντηρίων γραμμών μεταξύ Κυπριανού και Ντενκτάς στις 19 Μαΐου 1979, μετά την αποτυχία της αποδοχής το Νοέμβριο του 1978 του βρετανο-αμερικανο-καναδικού σχεδίου.

Διγλωσσία Μιχαηλίδη-Ρολάνδη προς Βρετανούς

Στις 25 Νοεμβρίου 1980, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε στην πρωθυπουργό ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Η. Εθνών δεν θα είχαν αποτέλεσμα. Οι Τουρκοκύπριοι δε ήσαν έτοιμοι για λύση. Έπρεπε να υπάρξει παράλληλη διπλωματική δραστηριότητα. Αν συνεχιζόταν η κατάσταση για ακόμα πέντε χρόνια, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν αγεφύρωτη. Όμως η διχοτόμηση δεν ήταν αποδεκτή. Ο κ. Μιχαηλίδης δεν διασαφήνισε τι εννοούσε με παράλληλη διπλωματική δραστηριότητα, όμως πίστευε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην καλύτερη θέση να βοηθήσει υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και τις ΗΠΑ, στην προσπάθεια να «τονιστούν τα βασικά στο πρόβλημα». Η κ. Θάτσερ δεν απάντησε στο θέμα αυτό, παρά μόνο ότι η στρατηγική σημασία της Κύπρου επέβαλλε μια γρήγορη λύση.

Την ίδια μέρα (25.11.2010), ο Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης είχε συνάντηση με τον Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας λόρδο Carrington. Ο κ. Ρολάνδης κατ' αρχήν είπε ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΟΚ/Κύπρου (που μόλις είχε επιτευχθεί) δεν ήταν ακριβώς εκείνο που ανέμενε, αλλά ήταν ενθαρρυντικό βήμα... Το κλίμα στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες ήταν πολύ καλό... Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο κοινοτήτων είχε κάνει πρόοδο... Ο Ρολάνδης, γράφει σχετική αναφορά, συμφώνησε με τον λόρδο Κάρινγτον ότι ο Τουρκμέν (Τούρκος ΥΠΕΞ) ήταν μετριοπαθής και ίσως να είχαν κάποια αποτελέσματα. Οι συνομιλίες επικεντρώνονταν στο θέμα του Βαρωσιού και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης... Στο συνταγματικό ο Ρολάνδης είπε ότι οι Τούρκοι απαιτούσαν ισότητα. Οι Ελληνοκύπριοι στο συνταγματικό σκέφτονταν μεταξύ ομοσπονδίας και ενιαίου κράτους. Οι Τούρκοι πάνω σε συνομόσπονδες γραμμές. Δεν απέκλειε συμβιβασμό, αν οι Τούρκοι μπορούσαν να μετακινηθούν...

700 ευρώ πήγε το... μαλλί

Ο προκλητικός λογαριασμός της πρωθυπουργικής οικογένειας σε κομμωτήριο των βορείων προαστίων και η επίθεση που δέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου από πελάτισσα...

Η συνέχεια στο http://staratalogia.blogspot.com

Η αφίσα που κατηγορεί τους δημοσιογράφους

Ρε παλικάρια... όλα καλά κι ωραία...
αλλά η Νικολούλη, τι έκανε και την βάζετε στην ίδια μοίρα
πχ. με τον Χατζηνικολάου;

http://olympiada.files.wordpress.com/2010/12/alites_roufianoi_dimosiografoi0wox6s.jpg

Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν

Περίπου 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από μία σειρά πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Κιμπέρ του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, όλοι οι νεκροί ήταν αντάρτες. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις είναι συχνές στην περιοχή του Ουαζιριστάν, ωστόσο σπανίως πραγματοποιούνταν στο Κιμπέρ.

Εν τω μεταξύ, η CIA απέσυρε κορυφαίο κατάσκοπό της από το Πακιστάν, μετά τη σύνδεση του ονόματός του σε μήνυση που σχετίζεται με τις πυραυλικές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ έχουν εξοργίσει τους Πακιστανούς, καθώς δεκάδες είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους.

Τζούλια - Γερουλάνος : Σημειώσατε Χ

Η ανάρτηση αυτή ηταν λάθος και γι αυτό την αφαίρεσα

Ψευτοδίλλημα και τοκογλυφία!

Ευρωοομόλογο ή μόνιμος μηχανισμός διάσωσης με συμμετοχή και των ιδιωτών; Απλά δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Η Ελλάδα με την άφρονα πολιτική της κατάφερε να αφαιρέσει το πιστόλι από το τραπέζι τον Μάιο. Τώρα ζητάμε, αφού μετατρέψαμε τα δάνεια μας από δάνεια ιδιωτικά σε κρατικά, αυτό που είχαμε τότε ως δυνατότητα να το κάνουμε μόνοι μας. Την αναδιάρθρωση, επιμήκυνση αλλαγή σε κάθε περίπτωση των όρων δανεισμού.

Τότε μπορούσαμε, γιατί είχαμε τη δυνατότητα του εκβιασμού, προς τους πιστωτές, της χρεοκοπίας. Τώρα, με το μνημόνιο, με διακρατικές συνθήκες,με το ΔΝΤ ως εγγυητή, τι δυνατότητα υπάρχει;

Γιατί ζητάμε από τη Γερμανία να αποδεχθεί την έκδοση ευρωοομολόγου, που σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού για την ίδια, τη στιγμή που μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για λογαριασμό μας με χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης και να δανείζει εμάς, την Ιρλανδία την Πορτογαλία αύριο κλπ, με τοκογλυφικά, βραχυπρόθεσμα επιτόκια;

Γιατί ζητάμε να κάνει η Γερμανία αυτό πού δεν τη συμφέρει; Πότε θα καταλάβει επιτέλους αυτή η χώρα ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι συμφέροντα και όχι φιλανθρωπικές επιδόσεις; Πότε θα καταλάβουν οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΥΠΟΙΟ και του Μαξίμου ότι όταν το πιστόλι που βάζεις πάνω στο τραπέζι ή το χρησιμοποιείς ή το βάζεις εκεί που ..... ξέρεις;

Όσον αφορά για το δέον γενέσθαι θα επανέλθουμε σύντομα...

http://diliospolitia.blogspot.com

Κατάργηση των τμημάτων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Οικονομικών Εγκλημάτων της Δ/νσης Ασφαλείας Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλονίκης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
1) Προστασίας του Πολίτη
2) Οικονομικών

Θέμα: Κατάργηση των τμημάτων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Οικονομικών Εγκλημάτων της Δ/νσης Ασφαλείας Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλονίκης.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 48/2006 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 50Α/13-3-2006, στη Διεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης συστάθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών. Μεταξύ των τμημάτων στα οποία διαρθρώθηκε η Υποδιεύθυνση, συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Οικονομικών Εγκλημάτων.

Σκοπός της ίδρυσης των τμημάτων αυτών αποτέλεσε η ανάγκη αποκέντρωσης Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της αποτελεσματικότητας και ενίσχυση του έργου στην απομακρυσμένη, από το κέντρο, Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα όμως με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο υπογράφουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός Οικονομικών, συνιστάται Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία, επιπέδου Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό.

Η νέα αυτή Υπηρεσία εδρεύει στο Νομό Αττικής και ασκεί τις αρμοδιότητες της σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται τα Τμήματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Τα δύο αυτά Τμήματα, τα οποία στελεχώνονται συνολικά με 39 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό εκ των οποίων 13 στο ηλεκτρονικό έγκλημα και 26 στο οικονομικών εγκλημάτων, είχανε πολλές επιτυχίες σε θέματα της αρμοδιότητας τους, όπως παιδικής πορνογραφίας και κακουργηματικής απάτης οικονομικής φύσεως. Πρόσφατα μάλιστα και για την ενίσχυση των Τμημάτων προσελήφθησαν, κατόπιν διαγωνισμού του Υπουργείου, 4 άτομα στο οικονομικό και 2 στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Η απόφαση κατάργησής τους είναι πραγματικά ακατανόητη για μία Υπηρεσία, η οποία κρίθηκε εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικά ικανοποιητική και ως εκ τούτου επιτυχημένη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το σκεπτικό κατάργησής τους;
2. Γιατί επιλέγεται το αναποτελεσματικό σύστημα συγκέντρωσης Υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων;
3. Λαμβάνεται υπόψη, ότι θα απαιτηθούν πολλοί περισσότεροι οικονομικοί πόροι για τις μετακινήσεις του αναγκαίου προσωπικού και γενικότερα για την άσκηση των καθηκόντων της νέας Υπηρεσίας, όταν ανακύπτουν υποθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα;
4. Οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα της χώρας χρειάζονται ή όχι περαιτέρω ενίσχυση;

Αθήνα 14/12/2010

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Σταύρος Καλαφάτης

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Ζήσης Τζηκαλάγιας

Σάββας Αναστασιάδης

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά

Δημήτριος Τσουμάνης

Θεόδωρος Καράογλου

Νίκος Παναγιωτόπουλος