03 Φεβρουαρίου 2011

Ε. Κωνσταντινίδης: "Ο Νομός Φλώρινας αντιμετωπίζει πλέον άμεσα τις συνέπειες του μνημονίου"

http://www.eklogika.gr/uploads/files/vouleutes-new/konstantinidis.jpg«Ο Νομός Φλώρινας αντιμετωπίζει πλέον άμεσα τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα, που αφορούν βέβαια όλους τους Έλληνες, αλλά και μια σειρά μέτρων σε τοπικό επίπεδο, τα οποία έχουν δυσβάσταχτες επιπτώσεις για τη ζωή των κατοίκων και για το μέλλον του ακριτικού μας Νομού μιας και οδηγούν στην υπανάπτυξη, στη φτώχια και στην οπισθοδρόμηση.

H ανεργία καθημερινά γιγαντώνεται. Από τον Οκτώβριο, που εξισώνονται οι φόροι με το πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης θα φθάσει σε δυσθεώρατες τυμές πάνω από 1400 ευρώ τον τόνο με καταστροφέα αποτελέσματα για τον τόπο μας.

Τα δρομολόγια του ΟΣΕ ανεστάλησαν, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό της απομόνωσης. Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να πάρει απόφαση για τη λειτουργία των ορυχείων της Βεύης, η οποία θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα, θα δώσει οικονομική ανάσα στην περιοχή και θα απαλλάξει τους κατοίκους από μία ιδιότυπη ομηρία, ταυτόχρονα υπονομεύει την κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτη 2.

Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, χωρίς να είναι τίποτα οριστικό, μπαίνουν στη συζήτηση των καταργήσεων - συγχωνεύσεων τμημάτων, κάτι βέβαια που απεύχομαι.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις έχουν ήδη αναγγελθεί και συζητούνται για σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και αστυνομίκα τμήματα.

Παρόλα τα μεγαλόστομα λόγια για τεράστιες αλλαγές στο χώρο της υγείας, το νοσοκομείο τείνει να καταλήξει σε κέντρο υγείας, ενώ παρά τον αγώνα να εξασφαλιστεί προσωπικό για τη συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου και ενώ οι συζητήσεις ήταν προχωρημένες για να λειτουργήσει με κλειστό νοσήλιο, δυστυχώς ξαναγυρίζουμε πίσω στην αρχική, προ ετών, κατάσταση. Οι αγρότες έχασαν τα χρήματα τους, πέφτοντας θύματα της κυβερνητικής παραπληροφόρησης να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αφού τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι κορεσμένα και έγινε γνωστό τώρα, μετά την πραγματοποίηση μεγάλων εξόδων για την προετοιμασία των επενδύσεων. Η συζήτηση για καταργήσεις - συγχωνεύσεις Ενώσεων και Αγροτικών Συνεταιρισμών ενισχύει την αβεβαιότητα στο αγροτικό επάγγελμα και η μετάλλαξη του ΕΛΓΑ θα έχει θύμα τις αγροτικές αποζημιώσεις από τις θεομηνίες που καταστρέφουν την παραγωγή. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης από το συνεχές ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, τη συνεχή επιβολή φόρων και τσν υψηλό ΦΠΑ σπρώχνει σε λουκέτα τους εμπόρους.

Η νομοθετική προχειρότητα του Καλλικράτη δημιουργεί καθημερινά περισσότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξεί να λύσει, Η φημολογία για μετακίνηση της 9ης Ταξιαρχίας της Φλώρινας εντείνεται.

Τελευταίο άφησα το τεράστιο πρόβλημα για τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού. Το τοπίο είναι ομιχλώδες. Αν και το τμήμα Φλώρινας -Νίκης προχωράει κανονικά και θα δημοπρατηθεί, δε γίνεται κανένας λόγος για το ζωτικό τμήμα Φλώρινας-Πτολεμαίδας, που θα μας δώσει διέξοδο στην Εγνατία. Για την προμελέτη του έργου, που είχε χρηματοδοτηθεί και δημοπρατηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και όλα δείχνουν, ότι το έργο παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.

Με όλα αυτά τα ζητήματα ασχολήθηκα και τα ανέδειξα με ερωτήσεις και τοποθετήσεις μου στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές, με συναντήσεις σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς, με δηλώσεις και παρεμβάσεις μέσω του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου. Δε μπορώ να απολογηθώ όμως για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η Φλώρινα πρέπει να αντιδράσει. Δεν πάει άλλο και χρειάζονται να εντείνουμε συλλογικά και μεθοδευμένα τις δράσεις μας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω, στο άμεσα προσεχές διάστημα, το Επιμελητήριο Φλώρινας, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και το Εργατικό Κέντρο να πραγματοποιήσουν, από κοινού και υπό την αιγίδα τους, συζήτηση - ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των φορέων (Βουλευτών, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχων, Συλλόγων, Μ.Μ.Ε.) και των πολιτών για την περαιτέρω ανάδειξη των προβλημάτων, την κατάθεση προτάσεων, λύσεων και τη λήψη αποφάσεων για δυναμικό πλέον αγώνα. Πρέπει ενωτικά να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητα μας και να βγούμε δυνατά και συντονισμένα όλοι μαζί μπροστά».