02 Ιουνίου 2011

GAP: Άλλοι φταίνε και όχι η Κυβερνησή του

Στην... παγκοσμιοποίηση και όχι στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί απέδωσε ο πρωθυπουργός χθες τη δημιουργία του κινήματος των «αγανακτισμένων», που κατά δεκάδες χιλιάδες συρρέουν κάθε μέρα στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες της χώρας εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει ότι το σύνθημα που φωνάζουν στις πλατείες είναι «να φύγει η κυβέρνηση» και ως εκ τούτου δεν «βρήκε» ότι ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση η πολιτική του. Αντίθετα, απέδωσε τη ρίζα της λαϊκής διαμαρτυρίας και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην παγκοσμιοποίηση, «που αποδυνάμωσε τα εθνικά συστήματα δημοκρατίας», όπως είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος είπε ότι «όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά». Υπογράμμισε επίσης ότι «πέρα από τις ενδογενείς τους ατέλειες, που πρέπει να αλλάξουν, αιχμαλωτίζονται από παγκόσμιες εξουσίες και από τις αδυναμίες ενός παγκόσμιου ή περιφερειακού συστήματος».

Είπε ότι οι νέοι σε όλο τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ «την κοινή τους μοίρα και αυτό τους κάνει πολύ πιο ανήσυχους, γιατί η παγκοσμιότητα των προβλημάτων κάνει τη λύση τους ακόμα πιο δύσκολη».

Τους συμπάθησε ο Πάγκαλος

Ηξεις αφήξεις ήταν ο Θ. Πάγκαλος για το κίνημα των αγανακτισμένων, το οποίο από πριν μερικές μέρες το θεώρησε ως μόδα των τεχνολογιών και άνευ ιδεολογίας. Χθες είπε ότι είναι ένα κίνημα αυθόρμητο και συμπαθές και υπογράμμισε ότι «αυτοί που από συνήθεια συνέρχονται κάθε βράδυ είναι μια πολιτική πραγματικότητα». Τόνισε πως αυτό το κίνημα ή θα απαντήσει με έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυνδεθεί.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον εγκλωβισμό των βουλευτών, είπε ότι ο ίδιος νιώθει αγανακτισμένος και ταπεινωμένος ως Ελληνας όταν τα μέλη του Κοινοβουλίου φεύγουν από τον Εθνικό Κήπο. Είπε ότι αυτή «η ανωτάτου επιπέδου συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε μια παραφυάδα που πρέπει να αποδοκιμασθεί».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι όλοι στην κυβέρνηση συναισθάνονται την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είπε ότι η μαζικότητα των κινητοποιήσεων στέλνει ένα μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί απ'όλους εντός και εκτός της χώρας. Ομως ζήτησε να καταδικαστούν «από τους δημοκρατικούς πολίτες όσοι επιμένουν να δημιουργούν επεισόδια, να προκαλούν βίαιες αντιδράσεις εις βάρος της αξιοπιστίας των θεσμών, της απαξίωσης της Βουλής και να προπηλακίζουν βουλευτές».

enet.gr