18 Ιουλίου 2011

Διαφωνεί η Γαλλία με την πρόταση της Πολωνίας για κατάργηση του κανονισμού χορήγησης ασύλου σε λαθραίους

Η Γαλλία απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση της πολωνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραβιαστεί ο κανονισμός που επιβάλει στις χώρες υποδοχής των μεταναστών να εξετάζουν τα αιτήματα χορήγησης ασύλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

"Η Πολωνία κάνει εξαιρετικές προτάσεις κατά βάση" (για ένα κοινό σύστημα χορήγησης ασύλου) ωστόσο επί της ουσίας "βλέπουμε ότι θέλουν να διαχωρίσουν τη (Συνθήκη) Δουβλίνο 2 από το σύνολο του πακέτου" (χορήγησης ασύλου), είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Σοπότ, κοντά στο Γκντανσκ.

"Διαφωνούμε με την ιδέα να μην εξετάζεται το πακέτο στο σύνολό του επειδή αυτό δεν μας φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στο συνολικό θέμα που τίθεται από το πρόβλημα της εισροής μεταναστών. Η κατάργηση του Δουβλίνου 2 θα οδηγούσε σε μια πιθανή αποποίηση της ευθύνης των χωρών υποδοχής", εξήγησε.

Η λεγόμενη Συνθήκη του Δουβλίνου επιβάλλει η αίτηση χορήγησης ασύλου να εξετάζεται από την πρώτη χώρα τα σύνορα της οποίας διέβη ο μετανάστης.

Η πολωνική προεδρία προτείνει την κατάργηση αυτού του κανονισμού σε περίπτωση μαζικής και μη αναμενόμενης άφιξης μεταναστών που θέλουν να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Η Γαλλία δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαφωνεί με την πρόταση αυτή, η οποία στηρίζεται από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, Γερμανία και Βρετανία τάσσονται επίσης με την άποψη του Παρισιού.