18 Ιουλίου 2011

Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ κατήγγειλε την αθώωση στην Ουγγαρία του κατηγορούμενου για εγκληματία πολέμου Σάντρο Κεπίρο

http://i.cdn.turner.com/cnn/2011/WORLD/europe/05/05/hungary.nazi.trial/c1main.sandor.kepiro.afp.gi.jpgΟ διευθυντής του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ στο Ισραήλ, Εφραίμ Ζουρόφ, χαρακτήρισε σήμερα "σκάνδαλο" την δικαστική απαλλαγή του Ούγγρου Σάντορ Κεπίρο, 97 ετών, που θεωρείται ένας από τους τελευταίους επιζώντες Ναζί εγκληματίες πολέμου αλλά το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν έχει καμία σχέση.

"Ενημερωθήκαμε από την εισαγγελία ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης του ουγγρικού δικαστηρίου, για τον άνθρωπο που κατέχει την πρώτη θέση στον δικό μας κατάλογο των Ναζί εγκληματιών πολέμου", ανακοίνωσε το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ στο Ισραήλ.

Η δίκη που διεξήχθη έγινε χάρη στο Κέντρο Σίμον Βίζενταλ (που έχει πάρει το όνομά του από τον Εβραίο "κυνηγό" Ναζί, ο οποίος το 2005 απεβίωσε).

"Το Κέντρο Βίζενταλ στη διάρκεια του 2006 παρέσχε στις ουγγρικές αρχές πληροφορίες ικανές να οδηγήσουν στη σύλληψη του Κεπίρο".

Ο Σάντορ Κεπίρο πέρασε από δίκη στη Βουδαπέστη για τη δράση του στη Σερβία το 1942 και νωρίτερα σήμερα "απηλλάγη", την ώρα που η υπεράσπιση ζητούσε "ακύρωση της δίκης ή απαλλαγή" ενώ η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την φυλάκισή του, χωρίς μάλιστα το δικαίωμα της έφεσης.

σύμφωνα με τις καταγγελίες των εβραίων, τις οποίες το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές, ο Κεπίρο πρωτοστάτησε στην "εκκαθαριστική επιχείρηση" στο Νόβι Σαντ μεταξύ 21-23 Ιανουαρίου του 1942, τότε υπό ουγγρική διοικητική εποπτεία.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, τουλάχιστον 1.200 πολίτες εβραϊκής και σερβικής καταγωγής, σφαγιάστηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κεπίρο προσωπικά δολοφόνησε 36 πολίτες, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται και το δικαστήριο δέχτηκε την άποψή του.