16 Δεκεμβρίου 2011

Συμμάχους αναζητεί ο Κάμερον στην Ευρωπαϊκή Ένωση... αλλά δεν βρίσκουν κανένα

Συμμαχίες αναζητεί εντός της ΕΕ ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την απομόνωση, μετά το βέτο του στις αλλαγές που αφορούν την συνθήκη της ΕΕ, οι οποίες προκρίνουν στενότερη δημοσιονομική πολιτική στα μέλη της ευρωζώνης.

Η Βρετανία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, βρέθηκε εκτός όταν τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη, με επικεφαλείς τις Γερμανία και Γαλλία, συμφώνησαν στις 9 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν σε μία ξεχωριστή συνθήκη για βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση με απώτερο σκοπό την διάσωση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο Cameron, έχοντας αποτύχει να κερδίσει εγγυήσεις, τις οποίες είχε ζητήσει για τον πιο σημαντικό κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας, άσκησε βέτο σε μια νέα και ευρεία ευρωπαϊκή συμφωνία.Για τον λόγο αυτό, επιχείρησε να κάνει αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με διάφορους ευρωπαϊκούς ηγέτες τις τελευταίες δύο μέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

Τόνισε οτι ο Cameron μίλησε τηλεφωνικά  με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Petr Nečas, με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt (την Τετάρτη) όπως και με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Enda Kenny (την Τρίτη).  Η Τσεχία και η Σουηδία είναι πιθανό να επηρεάσουν μία δημοσιονομική συμφωνία για τη σύγλιση, καθώς η Ιρλανδία είναι ανήσυχη για ένα προτεινόμενο παν-ευρωπαϊκό δημοσιονομικό φόρο στις συναλλαγές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βλάψει τον κλάδο τον χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών..

Ο Cameron διαβεβαίωσε όλους τους ηγέτες ότι η Βρετανία επιθυμούσε να πετύχει η νέα μεταρρύθμιση, αλλά πως χωρίς τις εγγυήσεις που ζητούσε θα ήταν καλύτερο αν τα 17 κράτη-μέλη προχωρούσαν εκτός της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του.

Ο Cameron τόνισε στους άλλους ηγέτες ότι "Η Βρετανία...επιθυμούσε να βρει τον σωστό τρόπο "προς τα εμπρός", ο οποίος θα διατηρούσε τον σωστό ρόλο της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων, ως ο θεματοφύλακα των Συνθηκών και της ενιαίας αγοράς" τόνισε ο εκπρόσωπός του.

Μη-μέλος της Ευρωζώνης, η Βρετανία, έχει εκφράσει ανησυχίες για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία αναφέρει πως προορίζονται για όλα τα 27 κράτη, όπως Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που χρησιμοποιούνται για την επιβολή οποιασδήποτε νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Συνεργασία
Σε κάθε κλήση οι ηγέτες συμφώνησαν να κτίσουν μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα και ιδιαιτέρως στην προώθηση νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης μέσω της ενιαίας αγοράς. Συμφώνησαν ότι κύρια προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία παρέμεινε η αποφασιστική και ολοκληρωμένη δράση για να αντιμετωπιστεί το χρέος και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Cameron.

Διάφορες κυβερνήσεις κρατών εκτός ευρωζώνης που συμφώνησαν με το νέο διακυβερνητικό σχέδιο της δημοσιονομικής ένωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Σουηδία και η Τσεχία, θέλουν κοινοβουλευτική έγκριση πριν δώσουν πλήρη στήριξη σε αυτή την κίνηση.

Η Σουηδία είπε την Τρίτη ότι είναι αβέβαιη η υπογραφή του συμφώνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ενταχθεί στο περιθώριο, όπως και η Βρετανία.

Η Ιρλανδία προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι χρηματοπιστωτικές της υπηρεσίες ίσως βρεθούν σε κίνδυνο από την βρετανική εξαίρεση. Η απόφαση της Βρετανίας θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πολιτικά προβλήματα στην ιρλανδική κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Την Τρίτη, ο Cameron είχε προσωπικές συναντήσεις με βουλευτές του από το Συντηρητικό Κόμμα.  Τα μέλη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Cameron ήταν ευχαριστημένα με το βέτο, αλλά προκάλεσε αναταραχές με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ανώτατο στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος είπε στην Guardian ότι ο Cameron στη συνάντηση τόνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα» να υπάρχουν κράτη της ΕΕ εναντίον της Βρετανίας.

«Υπάρχουν πολλές χώρες που δεν είναι σίγουρες για το τι θα τους ζητηθεί να υπογράψουν», τόνισε η πηγή. Εκπρόσωπος του Cameron αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ιστορικό
Στις 9 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα συνθήκη περί αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους του μπλοκ.

Η νέα δημοσιονομική πυξίδα υποστηρίχτηκε και από τους 27- εκτός της Βρετανίας- και σήμανε πιο αυτόματες κυρώσεις για όσους την παραβιάζουν.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν να κατοχυρώσουν τον «χρυσό κανόνα» στην εκτέλεση των προϋπολογισμών που είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί στα συντάγματά τους ή «σε ισοδύναμο επίπεδο». Αναγνώρισαν επίσης την αρμοδιότητα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να «επιτηρεί την τήρηση του κανόνα σε εθνικό επίπεδο».