Όλες οι βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών της των Οικονομικών για σύντομη ανάκαμψη και αναστροφή της καθοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας διαψεύστηκαν με τον πλέον δραματικό τρόπο. Αποδεικνύοντας ότι ούτε κατανοούσαν τι έκαναν, ούτε γνώριζαν τι έλεγαν.
Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά, ασκούμενη εγκαίρως και υπεύθυνα από τους πρώτους μήνες που η ΝΔ βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζεται έως σήμερα, επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, πανηγυρικά. Η προειδοποίηση ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι λάθος και ότι μας απομακρύνει από τους στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα για να σταθεί στα πόδια της δεν εισακούστηκε και σήμερα βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες.
Το μείγμα των μέτρων που εφαρμόστηκε –με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και την άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα- οδήγησε εύλογα στα αντίστροφα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα:
· Τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 298 δις. ευρώ (125% του ΑΕΠ).
o Σήμερα, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, το χρέος είναι στα 360 δισ. ευρώ (165% του ΑΕΠ).
· Το 2009 το ΑΕΠ ήταν 238 δισ. ευρώ
o Εφέτος θα είναι 218 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 20 δισ. ευρώ.
Η πραγματική εικόνα της οικονομίας αποτυπώνεται και:
· Στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία όπου προβλέπεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6%, ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει στο 18,5%.
· Στην έκθεση της ΤτΕ, όπου επισημαίνεται ότι «η δυναμική του δημοσίου χρέους παραμένει δυσμενής, αφού η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών υστερούν αισθητά έναντι των στόχων». Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προέβλεψε, μεταξύ άλλων, ότι η ύφεση το 2011 θα κυμανθεί στο 5,8% έως 6% του ΑΕΠ.
Δυστυχώς, το γεγονός ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2012 είναι πρωτοφανές για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα συμπληρωθούν 5 χρόνια συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, οι δημοσιευμένες εκτιμήσεις αναγνωρίζουν ότι:
· Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και τα οποία προκάλεσαν ασφυξία στην αγορά, έκρηξη στα «λουκέτα» και εκτόξευση της ανεργίας.
· Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου υπήρξε αναποτελεσματική και επομένως ανίκανη να οδηγήσει την οικονομία σε σταθερότητα. Αντιθέτως, με σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων όπως με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις, και εντέλει με την έμπνευση του δημοψηφίσματος που στοίχισε την εκροή 14 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, φέρει ακέραια την ευθύνη για την όξυνση της κρίσης.
Η κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η οικονομία και η χώρα, αναδεικνύει ακόμη πιο επιτακτική την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής οικονομικής συνταγής, όπως αυτή που η ΝΔ έχει υποστηρίξει από τη πρώτη στιγμή.
Ο δρόμος για την εφαρμογή εναλλακτικών βιώσιμων πολιτικών, που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την αναπτυξιακή διάσταση, έπειτα από την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς του εταίρους μας, είναι ανοιχτός.
Στον προϋπολογισμό του 2012, η ψήφιση του οποίου συνιστά επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ήδη ψηφισμένα μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, με το Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο. Οι ενστάσεις της ΝΔ στα μέτρα αυτά δεν αίρονται με τη ψήφο στον προϋπολογισμό. Εμείς διαφωνήσαμε με πολλά από τα μέτρα που περιέχει. Τώρα είναι διαδικαστικό θέμα η επαναψήφισή του.
Αντιθέτως, όπως έγραψε ο Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή που έγινε δεκτή από τους δανειστές:
«…πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Άλλωστε με τη ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς και με την ολοκλήρωση της ψήφισης των αποφάσεων της συνόδου της 26ης Οκτωβρίου και της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων ολοκληρώνεται και το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί.
Με τη διενέργεια των εκλογών, και τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, μια νέα κυβέρνηση, της ΝΔ, νομιμοποιημένη και ισχυρή, θα κληθεί να εφαρμόσει αυτό το μείγμα πολιτικής που μπορεί να προκαλέσει επιτέλους την πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.