Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ναεκφράζει την αισιοδοξία του ότι η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί το 2012, ωστόσο κάποιες τράπεζες φέρονται να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής των «εθνικών νομισμάτων» σε χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στην Wall Street Journal τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δύο παγκόσμιας εμβέλειας οικονομικά ινστιτούτα έχουν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο στην αναμόρφωση των συστημάτων πληροφορικής που διαθέτουν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους ακόμη και αν επιστρέψουν η Ελλάδα στη δραχμή, η Ιταλία στη λιρέτα και η Πορτογαλία στο εσκούδο.
Κατά τη διαδικασία αναβάθμισης των τραπεζικών συστημάτων πληροφορικής διαπιστώθηκαν δυσκολίες, οι οποίες ανάγκασαν τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα να απευθυνθούν στην Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) και να ζητήσουν την υποστήριξή της.
Η Swift είναι μια εταιρεία, εγκατεστημένη από τη δεκαετία του 1970 στο Βέλγιο, η οποία διεκπεραιώνει καθημερινά χιλιάδες συναλλαγές μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματιστηρίων. Οι τράπεζες ζήτησαν από την εταιρεία τεχνική υποστήριξη και νέους κωδικούς, οι οποίοι απαιτούνται για το «Backup» των συστημάτων.
Ωστόσο η Swift αρνήθηκε να παράσχει την υποστήριξή της. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Swift επικαλέστηκε τον κίνδυνο ενίσχυσης του κλίματος αμφιβολίας για τη σταθερότητα του ευρώ, σε περίπτωση που προσέφερε τη βοήθεια της στις δύο μεγάλες τράπεζες.
Η Deutsche Welle αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού πολιτικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο έλεγε ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ετοιμάζονται για «παν ενδεχόμενο».
Ακόμη και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το ένα από αυτά στηρίζεται στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει τις εξελίξεις και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ.
Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Γερμανός οικονομολόγος προβαίνει στην εκτίμηση ότι η τύχη του ευρώ θα κριθεί την επόμενη χρονιά στην Ιταλία, η οποία στις αρχές του 2012 θα έλθει αντιμέτωπη με μια βαθειά ύφεση.
«Εάν η Ιταλία καταφέρει πριν από τις εκλογές του 2013 να βγει από την ύφεση -κάτι που αναμένω- τότε η χώρα αυτή θα καταστεί πρότυπο για όλες τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Στην αντίθετη περίπτωση, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», επισήμανε.