09 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ και Σαρκοζί συμπλέουν για τον φόρο Τόμπιν επί των συναλλαγών

Την συμφωνία της για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει την συγκατάθεση της κυβέρνησής της εντός της οποίας υπάρχουν αντιδράσεις.


Στόχος της Γερμανίας, όπως επισήμανε η καγκελάριος, είναι να κατατεθούν οι προτάσεις των υπουργών Οικονομίας ως τις αρχές Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση της παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε» για την αποδοχή της πρότασης. Πρόσθεσε δε ότι αν εξασφαλιστεί η συμφωνία των 27, θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του φόρο μόνο η Ευρωζώνη.

Η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να επιβάλλει τον φόρο ακόμα και μονομερώς από τον Φεβρουάριο. Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε πάντως τη Δευτέρα ότι η χώρα του και η Γερμανία πρέπει «να δώσουν το παράδειγμα» για να υιοθετήσουν την πρόταση και άλλες χώρες.

Υπέρ του φόρου έχει ταχτεί και η Ιταλία με τον Μάριο Μόντι να δηλώνει ότι στηρίζει την ιδέα καθώς άλλωστε ο καθηγητής Τόμπιν στον οποίο ανήκει η πατρότητα είχε υπάρξει και μαθητής. Ο Μόντι θα συναντηθεί με την Μέρκελ την Τετάρτη ενώ για τις 20 Ιανουαρίου προγραμματίζεται και τριμερής συνάντηση Μόντι-Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ρώμη.

Προτάσεις για ένα φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές κατέθεσε τον Δεκέμβριο και η Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες οι αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων θα φορολογούνται με 0,1% και οι αγοραπωλησίες παραγώγων με 0,01%. Ωστόσο για την εφαρμογή του από το 2014, όπως προβλέπεται στην πρόταση, χρειάζεται και η συγκατάθεση των 27 κρατών-μελών που για την ώρα δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Η Βρετανία, που ήδη επιβάλλει ένα τέλος 0,5% στην ανταλλαγή μετοχών, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο φόρο Τόμπιν. Σταθερή θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, όπως την εξέφρασε άλλωστε και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είναι η αντίθεσή του σε κάθε μέτρο που θα έπληττε τη δραστηριότητα του Σίτι, του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου του πλανήτη.

Κατά του φόρου τάσσεται και η Σουηδία που είδε μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας να μετακινείται από τη Στοκχόλμη στο Λονδίνο όταν επέβαλλε ένα παρόμοιο φόρο τη δεκαετία του 1980.

Την αντίθεσή της έχει εκφράσει και η ΕΚΤ και άλλοι φορείς που επισημαίνουν ότι η υλοποίηση της πρότασης είναι δύσκολη. Κατά ενός φόρου αυτού του τύπου είναι ακόμη οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ακόμα και η επιβολή φόρου μόνο μέσα στην Ευρωζώνη συναντά την αντίδραση της Ιρλανδίας που ζητά είτε εφαρμογή και στους 27 της ΕΕ είτε πλήρη εγκατάλειψη της ιδέας.