Σε βασικό θέμα έχουν εξελιχθεί οι εκλογές της 6ης Μαϊου για τον ευρωπαϊκό και όχι μόνο Τύπο. Δημοσιεύματα αναφέρονται στα μετεκλογικά σενάρια διακυβέρνησης, στο προεκλογικό κλίμα, αλλά και στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η εκλογική μάχη στην Ευρώπη. Συχνά δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, στην ευρωζώνη και στις εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση. Άρθρο κάνει λόγο ακόμα και στον «κίνδυνο επιστροφής του εξτρεμισμού στην Ευρώπη», ενώ ο Economist αναφέρεταια στο ενδεχόμενο μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας και πάλι με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.
Στον κατάλογο με τα «ανησυχητικά γεγονότα» περιλαμβάνονται οι εκλογές της 6η Μαϊου, σύμφωνα με αξιολόγηση της Wall Street Journal, ενώ πλήθος ξένων δημοσιευμάτων αναφέρεται τόσο στις ελληνικές όσο και στις γαλλικές εκλογές και στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν τα αποτελέσματά τους, κυρίως των γαλλικών, στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.
Βρετανικά Μέσα επισημαίνουν την ανησυχία που προκαλεί στην Ευρώπη το ενδεχόμενο επικράτησης πολιτικών κομμάτων ή σχηματισμών που δεν είναι δεσμευμένοι απέναντι στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Ο Economist χαρακτηρίζει τις εκλογές στην Ελλάδα άσκοπες και άκαιρες και επισημαίνει την ανησυχία των πιστωτών της χώρας για την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία, θα στερήσει από την ελληνική οικονομία 30 εκατ. ευρώ. Επίσης αναφέρεται και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό και πάλι τον Λουκά Παπαδήμο.
Στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται πως οι «εκλογές δεν θα αλλάξουν και πολλά», ενώ παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως «δεν θα υπάρξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα». Ακόμη τονίζεται πως η Ελλάδα «απέχει πολύ» από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ σημειώνει πως αυξημένος αριθμός ψηφοφόρων θα επιδιώξει να διαμαρτυρηθεί με την ψήφο του.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται στον Economist, οι πολίτες γνωρίζουν πως οι εκλογές αποτελούν μία μικρή διακοπή από την αυστηρή λιτότητα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι πολίτες είναι θυμωμένοι και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.
«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πληγεί από την αποστασία Καμένου, ενώ χάνει ψηφοφόρους και από άλλα κόμματα της Δεξιάς», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο και σημειώνει πως ο πρόεδρος της ΝΔ «απειλεί» με νέες εκλογές αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζει το δημοσίευμα, επιχειρεί να κερδίσει τους χαμένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του κόμματος, με έντονα στοιχεία «αυτοκριτικής» και «συμπάθειας προς τους εξαθλιωμένους Έλληνες» στις ομιλίες του. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Economist, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει ανοίγματα προς τον «μετριοπαθή» Φώτη Κουβέλη.
Στο άρθρο του Economist, σημειώνεται πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος η διακυβέρνηση της χώρας θα είναι πολύ δυσκολότερη από ό,τι συνήθως. Σχετικά με τα σενάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο Economist σημειώνει πως ο Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Σαμαρά. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ο Λουκάς Παπαδήμος να παραμείνει πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών. Εξάλλου, όπως τονίζεται, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ριχτεί στην εκλογική μάχη και σε συνεχείς αντιπαραθέσεις, ακόμα και αν τελικά καταλήξουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εκ νέου σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Ρεπορτάζ του Frederick Forsythe, στην εφημερίδα Daily Express, με αφορμή την αυτοκτονία του Δ. Χριστούλα, αναφέρεται στον κίνδυνο «επιστροφής του εξτρεμισμού» στην Ευρώπη. Μάλιστα ο αρθρογράφος συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή στην Βαϊμάρη του 1930. «Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η απελπισία», σημειώνει και υποστηρίζει πως «κομμουνιστές και οι φασίστες λατρεύουν την απελπισία». «Η απελπισία αποτελεί σήμερα τη μοναδική βιομηχανία που παρουσιάζει ανάπτυξη στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες όμως και το Βερολίνο συνεχίζεται το βάλς των τυφλών», αναφέρει στο άρθρο του.
Ο Frederick Forsythe σημειώνει τις «ενδείξεις κοινωνικής έκρηξης που διαφαίνονται στην Ελλάδα», με σχετική παραπομπή στα γεγονότα της Αιγύπτου, εκτιμώντας πως και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει «ανοσία σε αυτόν τον κίνδυνο».
Η Le Quotidien αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σημειώνοντας πως ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, σε αντίθεση, όπως αναφέρει το άρθρο, με τον αντίπαλό του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σε άρθρο της ολλανδικής Trouw εκτιμάται πως «η κρίση του ευρώ απειλεί τη δημοκρατία στη Νότια Ευρώπη». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Wim Kok, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ινστιτούτο Montesquieu, στην Χάγη, υποστήριξε πως η κρίση του ευρώ στη Νότια Ευρώπη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την νομιμότητα και την αξιοπιστία των εκλεγμένων πολιτικών. Ο Wim Kok αναφέρει πως στις εκλογές στην Ελλάδα θα φανεί εάν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι καλούνται να υπομείνουν «δρακόντεια μέτρα», θα υποστηρίξουν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «εάν στην Ελλάδα υπάρχει τελικά μόνιμη ανάγκη για τεχνοκράτες», αλλά και «τι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό».
http://tvxs.gr