24 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγία της ΕΕ από το 2003 η 11ωρη ξεκούραση μεταξύ δύο βαρδιών-Κόκκινο πανί για την κυβέρνηση η 6ήμερη εργασία

Της Ρούλας Σαλούρου

Επιμένουν οι επικεφαλής των δανειστών της Τρόικας για αλλαγές στο ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και μείωση των αποζημιώσεων, παρ’ ό,τι το θέμα αποτελεί περίπου «ταμπού» για την κυβέρνηση Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν τελικά, θα περιγράφονται στο πακέτο μέτρων που αναμένεται να «κλείσει» εντός της επόμενης εβδομάδας, θα νομοθετηθούν όμως μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην καλύτερη περίπτωση, μετά και την πρόταση της Τρόικας για ρήτρα απόκλισης, τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στη λίστα αυτών που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση αμά τη διαπίστωση αστοχίας...

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, εξελίχθηκε μια υπόγεια, μυστική και συνάμα επίμονη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των αποζημιώσεων. Η συζήτηση, επίσημα αποτελεί όχι απλώς κόκκινη γραμμή αλλά κόκκινο πανί για τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση, κυρίως δε τη ΔΗΜΑΡ. Ακόμη και στους κόλπους της ΝΔ, οι πιέσεις είναι έντονες, καθώς έχει διαπιστωθεί με όλους τους τρόπους ότι η αγορά εργασίας βρίθει ευελιξιών. Παράλληλα, το κόστος εργασίας μειώνεται κυρίως γιατί ωριμάζουν οι προηγούμενες παρεμβάσεις της Τρόικας. Με αυτό συμφωνεί ακόμη κι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη, ότι η μείωση στο κόστος εργασίας στην Ελλάδα αγγίζει ήδη το 12%. Και ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% που θα ισχύσει αναδρομικά, από 1η Σεπτεμβρίου.

Οι πιέσεις των Τροϊκανών βρίσκουν έντονη αντίσταση από την πλευρά της κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα της ευέλικτης 6ήμερης εργασίας.

Οι δύο πλευρές συζητούν όμως, τη δυνατότητα αποσύνδεση των ωρών εργασίας του μισθωτού από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης, με την κυβέρνηση να δέχεται ότι η βάρδια μπορεί να ξεκινά πριν ή και μετά από την έναρξη λειτουργίας ενός καταστήματος, χωρίς όμως να διακόπτεται η ροή του 8ώρου.

Όσο για την απαιτούμενη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών από τον ίδιο εργαζόμενο, ήδη με κοινοτική οδηγία που έχει περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2003, καθορίζεται στις 11 ώρες, όπως ζητά να ισχύσει και στη χώρα μας η Τρόικα.

Εκεί δε, που δεν δέχεται κουβέντα και αναμένεται τελικά να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, είναι στο θέμα των αποζημιώσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να μη συζητά το ενδεχόμενο μείωσης του ποσού της αποζημίωσης σε περίπτωση αιφνιδιαστικής απόλυσης, όμως ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για μείωση του χρόνου προειδοποίησης, που οδηγεί σε μειωμένη αποζημίωση. Πάντως, από την πλευρά της Τρόικας, έχει τεθεί η πρόταση, οι αποζημιώσεις να υπολογίζονται σε 12μηνη βάση και όχι 14μηνη, με αποτέλεσμα τελικά, το ποσό της αποζημίωσης να μειώνεται κατά περίπου 16%.

Σύμφωνα πάντως με το πιθανότερο σενάριο που συζητείται, για εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση ένα χρόνο, η προειδοποίηση θα πέσει στον ένα μήνα, όσο και για την εργασία από δύο έως τέσσερα χρόνια. Για εργασία από 5-9 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, η διάρκεια της προειδοποίησης -σύμφωνα με το πιθανότερο πάντα σενάριο- θα μειωθεί στον ενάμιση μήνα, από 10 έως 14 χρόνια θα πέσει στους δύο μήνες (από τέσσερις που ισχύει σήμερα), από 15 έως 15 χρόνια, 3 μήνες (από 5 μήνες σήμερα) και από 20 χρόνια και μετά, η προειδοποίηση να φθάσει τους 4 μήνες, από 6 που ισχύει.

Η τρόικα επιμένει επίσης, στην αλλαγή καθορισμού των κατώτατων μισθών, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.