22 Οκτωβρίου 2012

Άφαντος ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΩΔΩΝΗΣ!

Η άγνωστη offshore από τις Παρθένες Νήσους, ο έλληνας μέτοχος και οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων
Η διοικητική εκκρεμότητα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, η συνέχιση της κατάληψης του εργοστασίου, αλλά και η συνεχιζόμενη αναταραχή στον κτηνοτροφικό κόσμο και γενικότερα στην κοινωνία της Ηπείρου, οδηγεί τη Δωδώνη, την πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, σε αδιέξοδο. Ολοι συμφωνούν πως η εταιρεία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι κινδυνεύει.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών στην κοινοπραξία Strategic Initiatives, στην οποία συμμετέχει με 10% η ελληνική εταιρεία Simos Foods ΑΕ, δεν έχει εμφανιστεί εκπρόσωπος της νέας ιδιοκτησίας, ενώ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που αποτελούν τη μειοψηφία της εταιρείας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση του διαγωνισμού και την έκδοση προσωρινής απόφασης, αίτημα το οποίο απερρίφθη.




Ωστόσο τα ερωτηματικά για την ταυτότητα της νέας ιδιοκτησίας η οποία αποκτά μια τοπική βιομηχανία, τη σημαντικότερη σε ολόκληρη την Ηπειρο, παραμένουν, καθώς εμφανίζεται να είναι πλειοψηφών μέτοχος μια offshore εταιρεία από τις Παρθένους Νήσους, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο. Ο μόνος εμφανής παράγοντας είναι ο κ. Ν. Νιάκαρος, ιδιοκτήτης της Simos Foods, ο οποίος οφείλει 11,6 εκατ. ευρώ στη Δωδώνη και φυσικά συγκεντρώνει τη μήνιν των συνεταιριστών, των κτηνοτρόφων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια: όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να τους καταβληθεί η εκκαθάριση της προηγούμενης γαλακτοκομικής περιόδου και οι προκαταβολές της νέας. Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί ότι οι συνεργαζόμενοι με τη Δωδώνη κτηνοτρόφοι της Ηπείρου λαμβάνουν για το προϊόν τους ίσως τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η μέση ετήσια τιμή πρόβειου γάλακτος ανέρχεται στο 1 ευρώ, ενώ για παράδειγμα της γειτονικής τυροκομικής επιχείρησης Ηπειρος ανέρχεται στα 97 λεπτά. Και φυσικά η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι αν η τιμή αυτή θα διατηρηθεί και με τη νέα ιδιοκτησία ή θα μειωθεί. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση η νέα διοίκηση, όταν εγκατασταθεί, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει την ίδια πολιτική απέναντί τους, προκειμένου να τους «καλοπιάσει» και να κερδίσει χρόνο για να εφαρμόσει τη δική της στρατηγική.

ΤΟ ΒΗΜΑ