Παρά τις αναμενόμενες διαφωνίες των ΗΠΑ και φυσικά του Ισραήλ, τελικά υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες, εννέα ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν. Με την απόφαση αναγνωρίζεται σιωπηρά ένα παλαιστινιακό κράτος.
Να σημειωθεί πως η ημερομηνία της απόφασης δεν επελέγη τυχαία εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών.
Η αποψινή απόφαση πρόκειται για μια πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη την οποία περίμεναν με αγωνία οι Παλαιστίνιοι που τώρα μπορούν να ελπίζουν σε ένα ευνοϊκότερο μέλλον. Βέβαια, την ίδια ώρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ.
Με την αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος δίνεται το πράσινο φως για την συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ενισχύονται οι πιθανότητές τους να ενταχθούν και σε άλλους οργανισμούς που συνδέονται με τον ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι εννέα χώρες που ψήφισαν εναντίον είναι:
- Η.Π.Α.
- Καναδάς
- Ισραήλ
- Τσεχία (!)
- Παναμάς
- Παλάου (είναι ένα νησάκι 21.000 κατοίκων στον Ειρηνικό)
- Νησιά Μάρσαλ (είναι ένα νησάκι 68.000 κατοίκων στον Ειρηνικό)
- Ναούρου (είναι ένα νησάκι 9.000 κατοίκων στον Ειρηνικό)
- Μικρονησία (είναι ένα σύμπλεγμα 4 νησιών με 110.000 κατοίκους στον Ειρηνικό)
taxalia.blogspot.com