Του Αιμίλιου Περδικάρη
Την πρώτη φορά ήταν η υπογραφή που αρνήθηκε στο κείμενο του σχεδίου νόμου για το Μνημόνιο. Χθες, ήταν η δεύτερη φορά που χρειάστηκε η παρέμβαση του Φ. Κουβέλη για να κατευνάσει τα πνεύματα.
Η «έκρηξη» του Αντ. Ρουπακιώτη φανερώνει ότι ο ανασχηματισμός είναι πολύ κοντά και πως ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στην έξοδο. Το θέμα τέθηκε άμεσα, μάλιστα, από τον πρωθυπουργό στον κ. Κουβέλη, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ρουπακιώτη, προκειμένου να τον πείσει να ρίξει τους τόνους και να μην υπάρξει έτσι ζήτημα άμεσης αντικατάστασης του υπουργού Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, δεν παύει να είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες που φέρνει στη δίνη κυβερνητικής κρίσης τη ΔΗΜΑΡ, ύστερα από τις αντιδράσεις για τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κουβέλη με τον (αρμόδιο) υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου φαίνεται ότι οι αντιστάσεις της ΔΗΜΑΡ για το εν λόγω ζήτημα κάμπτονται και τίθεται – όπως και από το ΠΑΣΟΚ – το timimg των αλλαγών και η προηγούμενη ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων.
Όσο για το ζήτημα του κ. Ρουπακιώτη; Πλέον θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο η ΔΗΜΑΡ να επιμείνει στη στήριξή του και στην παραμονή του στον επικείμενο ανασχηματισμό – σε αντίθεση με τον Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος κερδίζει πόντους με την προσπάθεια που καταβάλλει στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι, οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το κυβερνητικό σχήμα θα αφορούν πολιτικά στελέχη του κόμματος (σ.σ.: αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί αύριο), ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της συμμετοχής του ίδιου του κ. Κουβέλη, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και του Ευ. Βενιζέλου (που συγκεντρώνει, πάντως, πολύ ισχυρές πιθανότητες).
Πηγή:www.capital.gr