20 Νοεμβρίου 2012

Γ. Βρούτσης: Εξοικονόμηση μισού εκατομμυρίου από τον ΟΕΚ και καταγραφή μισθωμένων ακινήτων από οργανισμούς του Υπ. Εργασίας

Ετήσια εξοικονόμηση ποσού ύψους 522.520 ευρώ από λειτουργικές δαπάνες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, επετεύχθη από τη νέα Προσωρινή Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή (ΠΕΔΕ), με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης λειτουργικών πόρων (κατάργηση θέσεων συμβούλων, μεταστέγαση υπηρεσιών σε ένα κτίριο κτλ) που έχει θέσει εξ αρχής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποφασίστηκε η άμεση μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων του καταργηθέντος φορέα Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας εγκρίνοντας την καταγγελία των μισθωτηρίων συμβάσεων σαράντα (40) γραφείων του ΟΕΚ ανά την επικράτεια, όπου στεγάζονταν οι περιφερειακές υπηρεσίες και προχωρώντας στη μεταστέγαση του προσωπικού και των αρχείων σε ιδιόκτητα κτίρια με ετήσιο όφελος 353.652 ευρώ.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η παράδοση-παραλαβή του εξαώροφου κτιρίου, ετησίου μισθώματος 113.898 ευρώ, στο οποίο στεγαζόταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΟΕΚ που ήδη έχει μεταστεγασθεί στο ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Πατησίων 37. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση, σε ιδιόκτητο κτίριο, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης του ΟΕΚ όπου καταβάλλονταν ετήσιο μίσθωμα 35.172 ευρώ.

Τέλος, με εντολή του υπουργού εστάλη, σήμερα, η παρακάτω επιστολή προς όλους τους διοικητές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας, στους οποίους ζητούνται, με χρονικό περιθώριο την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, όλα τα στοιχεία των μισθωμένων κτιρίων και μισθωμάτων τους ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, συγκατοίκησης και αξιοποίησης των ιδιόκτητων κτιρίων. Βασική επιδίωξη είναι η εξοικονόμηση πόρων από την ορθολογική κατανομή και χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων του υπουργείου.
"Με το Ν.4093/2012 εγκρίθηκε το πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2013-2016 και τα ανώτατα ετήσια όρια δαπανών για το Υπουργείο Εργασίας αλλά και για τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Σε συνέχεια της έγκρισης αυτής και εν όψει της κατάρτισης των αναλυτικών προϋπολογισμών ανά φορέα σε πλήρη συμμόρφωση στους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, καλείστε να αποστείλετε εντός της προθεσμίας που τίθεται ακολούθως, αναλυτικά στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα και τα μισθώματα που καταβάλλονται μηνιαίως για τη στέγαση των υπηρεσιών σας. Η εν λόγω καταγραφή θα διενεργηθεί για όλα τα ακίνητα που μισθώνουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου καθώς και οι κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου. 
Στόχος της καταγραφής αυτής είναι αφενός η εξέταση όλων των δυνατοτήτων περιορισμού των αντίστοιχων λειτουργικών δαπανών αφετέρου η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ιδιόκτητων κτιρίων αλλά και η ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. 
Για την ομοιογενή καταγραφή των πληροφοριών που ζητούνται έχει προετοιμαστεί σχετικός πίνακας ο οποίος πρέπει να συμπληρωθεί για όλες τις περιπτώσεις μισθωμένων ακινήτων και να αποσταλεί συμπληρωμένος έως την Παρασκευή 23/11/2012 στη Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ...
Δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης οικονομικής περιόδου που διανύει η χώρα και της αναγκαιότητας αποτελεσματικότερης και ορθολογικότερης διαχείρισης των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων οι αρμόδιοι Διοικητές των φορέων, Πρόεδροι των ΔΣ, αλλά και προϊστάμενοι Υπηρεσιών καλούνται να εποπτεύσουν την πληρότητα και αξιοπιστία της καταγραφής αλλά και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της εντός της τεθείσας προθεσμίας. 
Οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση."