31 Δεκεμβρίου 2012

Πρόταση «υποβιβασμού» της Βρετανίας σε μια δεύτερη κατηγορία στην ΕΕ

Σχέδιο υποβολής πρότασης για υποβάθμιση της Βρετανίας από πλήρες σε ομόλογο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να ετοιμάζει η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, ομάδα στην οποία υπάγονται περίπου 20 οργανώσεις που εργάζονται για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Η πρόταση, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Times, προβλέπει διατήρηση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, αλλά εξαίρεσή της από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η κατάργηση του δικαιώματος άσκησης βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σχέδιο των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη ως πρόταση για την αναθεωρημένη συνθήκη της Ε.Ε. Θα δίνει μεγάλη έμφαση στο λεγόμενο «βρετανικό πρόβλημα» και, όπως σημειώνεται, θα αντικατοπτρίζει τις θέσεις εξεχόντων φεντεραλιστών όπως οι Ζακ Ντελόρ και Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Η συγκεκριμένη ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και όλοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., αναμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον για το μέλλον της σχέσης ΕΕ-Βρετανίας, Η ομιλία έχει αναβληθεί για κάποια στιγμή στις αρχές του νέου έτους. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Κάμερον θα ανακοινώσει με κάθε επισημότητα την πρόθεσή του να διεκδικήσει επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Η πρόθεση αυτή προκάλεσε την προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ότι η στάση του Λονδίνου απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε. και της ενιαίας αγοράς. Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος επίσης στις προθέσεις Κάμερον, ο κ. Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, πρότεινε την αλλαγή του καθεστώτος της Βρετανίας σε «προνομιούχο μέλος», προϊδεάζοντας σύμφωνα με αναλυτές για την επικείμενη πρόταση της ομάδας των Φεντεραλιστών.

Σε δηλώσεις του στους Times, ο ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Άντριου Νταφ, που ηγείται της Ένωσης των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, σημείωσε ότι αν ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσιάσει έναν κατάλογο αυτοεξαιρέσεων, παρεκκλίσεων, κόκκινων γραμμών και εκπτώσεων, τότε θα ενισχυθεί το επιχείρημα υπέρ της σύστασης ειδικού καθεστώτος για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Times κάνουν λόγο για υποβιβασμό της χώρας σε μια νέα «δεύτερη κατηγορία» ως προς τη συμμετοχή στην ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την Τουρκία, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ομάδα του κ. Νταφ.

Την Πρωτοχρονιά συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Βρετανίας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Πηγή: http://www.skai.gr