23 Οκτωβρίου 2013

Έφοδος στο Ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων μετά από αίτημα του Καμίνη

Το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μπήκαν χθες στο Ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων (τμήμα Γεννήσεων της δ/νσης Αστικής Κατάστασης), ύστερα από αίτημα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Το ΣΕΕΔΔ μπήκε προκειμένου να συνδράμει στον έλεγχο που έχει ξεκινήσει ο δήμος Αθηναίων για τις ετεροχρονισμένες δηλώσεις γέννησης παιδιών και το ΣΔΟΕ προκείμενου να πάρει και να ελέγξει τα στοιχεία των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ, Π. Νομικό, να εκδοθεί το πόρισμα το συντομότερο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επιθεωρητές παρέλαβαν χθες την κατάσταση με τις 650 ετεροχρονισμένες βεβαιώσεις γεννήσεων βρεφών εκτός νοσοκομείων την τελευταία τριετία (50 το 2011, 200 το 2012 και 400 το 2013) όπου παρουσιάζεται γεωμετρική αύξηση έως και 1.000%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από τις 400 ετεροχρονισμένες εγγραφές βρεφών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Ληξιαρχείο Αθηνών το 2013, για παιδιά που γεννήθηκαν εκτός νοσοκομείων, περισσότερες από τις μισές (200 περιπτώσεις) αφορούν δηλώσεις περισσότερων τέκνων του ενός, σε μία μητέρα, δηλαδή 3 ή και 4 παιδιών, με την επιβεβαίωση δύο μαρτύρων, ακόμα και μήνες ή χρόνια μετά τη γέννηση των παιδιών, με στόχο αρχικά την καταβολή επιδομάτων πολύτεκνων οικογενειών.

Ελέγχους για παράνομες καταβολές επιδομάτων πραγματοποιεί και ο ΟΓΑ, ο οποίος αποκάλυψε χθες ότι η αθίγγανη που είχε δηλωθεί ως μητέρα της μικρής Μαρίας, με το όνομα Δημοπούλου Ελευθερία, λάμβανε επιδόματα για 9 παιδιά (4 είχαν δηλωθεί το 2013 και 5 παιδιά από το 1997). Παράλληλα με τη δεύτερη «ταυτότητα» που διέθετε επιδοτούνταν για 4 τέκνα από το 1997.

Οι επιθεωρητές έλαβαν καταθέσεις από τους τέσσερις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και του Ληξιαρχείου που αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους με εντολή του Γ. Καμίνη.

Το ενδιαφέρον των επιθεωρητών έχει προξενήσει το γεγονός ότι η «δήλωση» της Μαρίας πραγματοποιήθηκε στο Ληξιαρχείο Αθηνών τον Ιούνιο του 2013, περίοδο κατά την οποία λειτουργούσε επί έναν μήνα το Ηλεκτρονικό Εθνικό Ληξιαρχείο, ενώ οι υπάλληλοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το χειρόγραφο σύστημα με την αιτιολογία ότι αφορούσε ετεροχρονισμένη εγγραφή παιδιού που είχε γεννηθεί πριν από τον Μάιο του 2013.

Οι Επιθεωρητές καλούνται να βρουν απαντήσεις σε πέντε καυτά ερωτήματα που δημιουργούνται για τη λειτουργία του Ληξιαρχείου Αθηνών.

* Γιατί οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου δεν ενέγραψαν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα τη μικρή Μαρία και την κατέγραψαν χειρόγραφα;

*Εχουν αναφέρει οι αρμόδιοι υπάλληλοι στους προϊσταμένους ή στη Διοίκηση του Δήμου τη γεωμετρική αύξηση των ετεροχρονισμένων εγγραφών παιδιών που γεννήθηκαν εκτός νοσοκομείων;

*Ζητήθηκε έλεγχος των διευθύνσεων κατοικιών στις οποίες φέρονταν ότι γεννήθηκαν αρκετά παιδιά τα οποία «δηλώθηκαν» κατόπιν με τη διαδικασία επιβεβαίωσης των 2 μαρτύρων; Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά παιδιά που βρίσκονται στην κατάσταση των 400 αναγνωρίσεων εντός του 2013 φέρονται να έχουν γεννηθεί στην ίδια διεύθυνση εντός του Δήμου Αθηναίων.

*Ζητήθηκαν -και αν όχι, γιατί;- έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους υπαλλήλους για τις περισσότερες των 200 περιπτώσεων αναγνωρίσεων μεγάλου αριθμού τέκνων (3, 4 έως και 7) σε μία μητέρα, με την αιτιολογία ότι τα παιδιά είναι «αγνώστου πατρός».

*Υπάρχουν περιπτώσεις «κοινών» μαρτύρων σε περιπτώσεις «εγγραφών» παιδιών σε διαφορετικές οικογένειες, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη κυκλώματος «πιστοποίησης» βρεφών;