17 Δεκεμβρίου 2013

Πετρέλαιο αξίας 60 δις ευρώ στο οικόπεδο 12 ή άλλη μια υπερεκτιμημένη πρόβλεψη;

Eξαιρετικά αποκαλυπτική για τον πλούτο που κρύβεται κάτω από τη θάλασσα της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 12 είναι η σεισμογραφική έρευνα της εταιρείας Noble Energy, όπως αποτυπώνεται σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες εικόνες.

Όπως φαίνεται, στο οικόπεδο 12 εντοπίζονται 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σε βάθος 24.600 ποδών. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι η Κύπρος δύναται να αποκτήσει από την εκμετάλλευση του εν λόγω οικοπέδου περί τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν στα μέχρι τώρα δεδομένα από τις αναλύσεις των σεισμογραφικών ερευνών, οι οποίες ωστόσο θα ολοκληρωθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο του 2014. Tην ίδια περίοδο, αναμένεται να αποφασίσει σε ποιο σημείο του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα διενεργήσει νέα ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό και άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Ο πλούτος αυτός –που πηγάζει μόνο από το οικόπεδο «12»- ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε οικονομικό επίπεδο, καθώς το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είναι ήδη ενημερωμένος από τη Noble για την εξέλιξη αυτή, μετά και την συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και του ιδίου του προέδρου.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέχρι τώρα ευρήματα, αναμένεται να γίνουν μετά και τις επαφές των εκπροσώπων της Noble με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, στις ΗΠΑ.

Πλούσιο σε φυσικό αέριο το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Ήδη τον Οκτώβριο είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 του κοιτάσματος Αφροδίτη, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής.

Εντοπίστηκε καθαρό πάχος ταμιευτήρα περίπου 120 ποδών σε στρώματα του ανώτερου μειόκαινου, ενώ η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα.

Επιπλέον επιβεβαιώθηκε η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου.

Οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Το εν λόγω κοίτασμα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Επιβεβαιώνει ο Κασίνης

Την ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 επιβεβαίωσε ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης.

Έκανε λόγο για ουσιαστικές ποσότητες πετρελαίου, τονίζοντας ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν το σκηνικό, καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ πιο εύκολο για εξόρυξη.

Η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και διάθεσης του στην αγορά μπορεί, είπε, να γίνει μέσα σε δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

Ο κ. Κασίνης διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 δεν είναι καινούργιες, αλλά αναφέρθηκαν επίσημα από τους αρμοδίους της Noble, κατά την πρόσφατη γενικής της συνέλευσης.

Λίγα λόγια για τις έρευνες

Το οικόπεδο 12 βρίσκεται 34 χιλιόμετρα δυτικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία, του Ισραήλ.

Η αμερικανική εταιρεία Noble Eνεργειακή έλαβε την παραχώρηση για την διερεύνηση στο Οικόπεδο 12 τον Οκτώβριο του 2008. Τον Αύγουστο του 2011, η Noble σύναψε συμφωνία κατανομής της παραγωγής με την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την εμπορική ανάπτυξη του οικοπέδου. Η Noble τελικά ξεκίνησε τις γεώτρησεις στο Οικόπεδο 12 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 πολύ πριν την 1η Οκτωβρίου που είχε ανακοινώσει αρχικά και επισήμανε πως θα απαιτηθούν 90 έως 120 μέρες για την εξόρυξη.

Τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου επιχείρησαν να εμποδίσουν οι δύο Μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF και Oceana. Οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έστειλαν επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση λόγω του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης, που θεωρείται προστατευόμενο σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου.