28 Ιανουαρίου 2014

Τι συζήτησαν Σαμαράς - Πούτιν; Το παρασκήνιο της συνάντησης

Τα θέματα του φθηνότερου φυσικού αερίου από την Gazprom, των ιδιωτικοποιήσεων και του τουρισμού έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, προανήγγειλε και την παρουσία του Κάρολου Παπούλια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

«Συναντιόμαστε σήμερα με τον πρόεδρο τον κ. Πούτιν ως φίλοι. Ο ελληνικός λαός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Και πάνω σε αυτό χτίζουν αυτή τη φιλία. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον κόσμο χωρίς αναπτυσσόμενη σχέση συνεχή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση προηγουμένως του προέδρου Πούτιν με τον κ. Βαν Ρομπάι και τον κ. Μπαρόζο» είπε ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο πρόεδρο.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη».

Στο θέμα των επενδύσεων ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης» ενώ για το χώρο του τουρισμού δήλωσε:

«Έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, σημειώνοντας ότι «την χώρα μας στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε εξέφρασε «μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση» για τη συνάντηση. «Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε νωρίτερα, είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικώς. Συμμερίζομαι την εκτίμηση σας σχετικά με το κοινό μας θεμέλιο -υπόβαθρο πολύ βαθύ ιστορικό και παραδοσιακό- των φιλικών μας σχέσεων. Φυσικά ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα» είπε.

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εμφανίσθηκε ανοιχτός για να συζητήσει τα θέματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θέλω να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. Πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά-Πούτιν

Το θέμα του φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκησε 40 λεπτά και διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα.

Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ.  Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων, επικαλούμενο, κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου ( 467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.

Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα. "Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές", σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Επίσης κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν, εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ιδιαίτερα αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος.