22 Φεβρουαρίου 2014

Παραλήρημα Γιανουκόβιτς που απειλεί να διχοτομήσει την Ουκρανία-Κηρύχθηκε έκπτωτος από τη Βουλή που ελευθέρωσε την Τιμοσένκο και αποφάσισε εκλογές 25 Μαϊου (ΒΙΝΤΕΟ)

- Βανδαλισμό κι έγκλημα χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς- Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πραξικόπημα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα- Την αποπομπή του αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή της Ουκρανίας- Κήρυξε εκλογές στις 25 Μαΐου- Έφυγε από το νοσοκομείο του Χάρκοβο η Γιούλια Τιμοσένκο- Άλλαξαν... στρατόπεδο οι παραστρατιωτικοί της μονάδας καταστολής Μπερκούτ- Εθνικός διχασμός στην Ουκρανία, φόβοι για διαμελισμό της χώρας

Οι ελπίδες για ηρεμία και ειρήνη στην Ουκρανία πάνε περίπατο. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς οδηγεί την κατάσταση στα άκρα και τη χώρα του στα πρόθυρα του διχασμού.

Σε συνέντευξη – διάγγελμα στην ουκρανική τηλεόραση το μεσημέρι του Σαββάτου αρνήθηκε να παραιτηθεί και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πραξικόπημα. Στο διάγγελμα... παραλήρημα, ο Γιανουκόβιτς κατήγγειλε ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο και παραλλήλισε την κατάσταση με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία το 1930.

«Δεν φοβάμαι» είπε μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας. «Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στη χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί. «Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα».

Ο Γιανουκόβιτς δε δίστασε να συγκρίνει την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER

Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα είπε και μόλις 24 ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει εκλογές, κυβέρνηση συνεργασίας και αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία (!) συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα!

Έκπτωτος πρόεδρος

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, η Βουλή αποφάσιζε την καθαίρεσή του και την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα στις 25 Μαΐου. Και το αποφάσιζε ομόφωνα με 328 ψήφους. Υπέρ της καθαίρεσης Γιανουκόβιτς ψήφισαν να βουλευτές του κόμματος του Ουκρανού προέδρου!

Βουλευτές πανηγυρίζουν την απόφαση κατά του Γιανουκόβιτς

Η Βουλή κήρυξε τον Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.
Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η απελευθέρωση της Γιούλια

Ελεύθερη μετά από σχεδόν τρία χρόνια είναι ξανά η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Η Βουλή ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισής της. Το απόγευμα του Σαββάτου, όμως, ανακοινώθηκε πως η ηγέτις της αντιπολίτευσης έφυγε από το νοσοκομείο του Χάρκοβο όπου τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν φρουρούμενη.



Νωρίτερα, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποφυλάκιση της μητέρας της- χωρίς να απαιτείται η έγκριση του προέδρου.

Η Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα που προβλέπει την «άμεση» αποφυλάκιση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο.
Το σχέδιο του ψηφίσματος, που ενεκρίθη με 322 ψήφους υπέρ, προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο βασιζόμενο σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Βίκτορ Τσβετς, δικηγόρος του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Η κόρη της Γιούλια Τιμοσένκο ξεσπά σε κλάματα μόλις μαθαίνει την απόφαση αποφυλάκισης της μητέρας της

Διχασμός

Την ώρα που ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο, πολιτικοί της περιοχής απειλούν να μην αναγνωρίσουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που πρόκειται να σχηματιστεί! Ήδη έχουν αρχίσει να επανέρχονται οι φόβοι διαμελισμού της χώρας και τα σενάρια που θέλουν τον απερχόμενο Ουκρανό πρόεδρο να ετοιμάζει την επόμενη μέρα του, με απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας καθώς και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, υπό την προστασία της Ρωσίας.

Στο Χάρκοβο συνεδριάζει η τοπική Βουλή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιονανατολικές περιοχές και την Κριμαία. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να φύγει από το Κίεβο, εγκαταλείποντας την οικία του που απέχει 15 χλμ από την πόλη, για να είναι στην πόλη που αποτελεί και την εκλογική του βάση.


Ήδη, εκδόθηκε, σύμφωνα με το Russia Today, διακήρυξη σύμφωνα με την οποία «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απειλείται»! Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς, οι τελευταίες αποφάσεις της Βουλής ελήφθησαν υπό το καθεστώς «τρόμου και απειλών θανάτου». Κατηγορείται επίσης η αντιπολίτευση πως «έσπασε» τη συμφωνία της Παρασκευής γιατί δεν παρέδωσε τα όπλα της και οι διαδηλωτές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και να δοφολονούν!

Μπερκούτ: Στο πλευρό του λαού!

Από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία, οι άνδρες της ειδικές μονάδας καταστολής Μπερκούτ, ρίχθηκαν στη μάχη κατά των διαδηλωτών.

Είναι εκείνοι που την περασμένη Πέμπτη, την πιο αιματηρή μέσα των ταραχών, καταγράφηκαν σε βίντεο να πυροβολούν στο ψαχνό διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER

Σήμερα, μαζί με τους επικεφαλής των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας, εμφανίστηκαν στην ουκρανική Βουλή και τάχθηκαν στο πλευρό των πολιτώνν, λέγοντας πως δε πρόκειται να εμπλακούν σε άλλες συγκρούσεις με τον ουκρανικό λαό.
Εκτός από τον επικεφαλής της Μπερκούτ, στη Βουλή εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των μονάδων αλεξιπτωτιστών, των ειδικών αποστολών Αλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του Στρατού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
newsit.gr