08 Φεβρουαρίου 2014

Γίνεται λίγο της πουτάν@ς στη Βοσνία ή μου φαίνεται; Έβαλαν φωτιά στο Προεδρικό Μέγαρο [εικόνες]

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επεισοδιακές διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στο Σεράγεβο διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Προεδρικό Μέγαρο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Fena, οι φλόγες έφταναν μέχρι τον δεύτερο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου.

Νωρίτερα στην Τούζλα, στα βορειοανατολικά της χώρας, περίπου 100 νεαροί εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης και πυρπόλησαν το κτίριο εμποδίζοντας την πυροσβεστική να επέμβει.

Οι Βόσνιοι διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που πλέον ξεπερνά το 40% του ενεργού πληθυσμού. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ωστόσο εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο 27,5%, καθώς πολλοί καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν την παραίτηση της κυβέρνησης. «Μας κλέβουν εδώ και 25 χρόνια και καταστρέφουν το μέλλον μας. Θέλουμε να φύγουν» τόνισε ένας από τους επικεφαλής τους.

«Πιστεύω ότι είναι η πραγματική Βοσνιακή Άνοιξη. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, θα υπάρξουν πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εμάς στους δρόμους, υπάρχουν περίπου 500.000 άνεργοι στη Βοσνία», δήλωσε ο Άλμιρ Άρναουτ, άνεργος οικονομολόγος και ακτιβιστής από την Τούζλα.

«Νιώθω σα να είμαστε πάλι στο 1992», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμίρα Σαντίκοβιτς, καθηγητής, για τα έκτροπα και τους εμπρησμούς των κυβερνητικών κτιρίων στο Σεράγεβο.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη στην Τούζλα, με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους, ανέργων νέων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν τραυματίστηκαν πάνω απο 150 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι αστυνομικοί.