29 Απριλίου 2014

Γιατί η Μόσχα καλεί τώρα τον Τσίπρα;

Η χρονική συγκυρία είναι πολύ περίεργη. Γιατί δεν τον κάλεσαν δύο χρόνια τώρα που εμφανίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός; Και γιατί γίνεται η πρόσκληση γνωστή εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Ο Αλέξης Τσίπρας πάει Ρωσία με επίσημη πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτό τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και η είδηση αν μη τι άλλο προκαλεί εντύπωση (καλά εντάξει μην τρελενόμαστε κιόλας!).
Όχι γιατί δεν έχει δικαίωμα η Μόσχα να καλεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αλίμονο. Όμως, η χρονική συγκυρία είναι πολύ περίεργη. Γιατί δεν τον κάλεσαν δύο χρόνια που εμφανίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός; Και γιατί γίνεται η πρόσκληση γνωστή εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ο κ. Τσίπρας θα πάει τις επόμενες ημέρες με δόξα και τιμή στα... άγια πρώην κομμουνιστικά χώματα;

Είναι αξιοπερίεργο αλλά μήπως έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρώπης σε βάρος των Ρώσων. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της Γερμανίας. Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί βρίζει τη Μέρκελ, επομένως η λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» είναι κυρίαρχη και στη Μόσχα.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα πει ο κ. Τσίπρας και για ποια πράγματα θα δεσμευτεί προς τους Ρώσους. Τόσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ουκρανικό σε περίπτωση που κάνει κυβέρνηση όσο και με τις διακρατικές σχέσεις. Φυσικό αέριο, ΔΕΠΑ, γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, οικονομικές σχέσεις και ιδίως το τουριστικό κύμα από τη Ρωσία είναι μείζονα θέματα για την Αθήνα. Και μην ξεχνάμε ότι το «ξανθό γένος» που όλοι περιμέναμε να έρθει και να μας σώσει, δεν έκανε απολύτως τίποτε.
http://www.antinews.gr/POLITIKE/giati-i-mosxa-kalei-tora-ton-tsipra-/