ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το dna του Ποταμιού, δηλαδή ο αυτοπροσδιορισμός των πολιτών που δηλώνουν σήμερα πρόθυμοι να εμπιστευτούν με την ψήφο τους την κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη, αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για τη σφαιρική ανάλυση και την ουσιαστική πρόβλεψη της δυναμικής που θα έχει το κόμμα αυτό, σε βάθος χρόνου.
Από τον πρόλογο κιόλας αυτής της αυτόνομης διαδρομής του, ο Σταύρος Θεοδωράκης έμοιαζε να είναι έμπλεος εσωτερικών αντιφάσεων. Από τη μια, ανατρεπτική ρητοτική και διάθεση ρήξης με τα κακώς κείμενα και το κατεστημένο, και από την άλλη οι “δεσμοί αίματος”, και η πολυετής διαδρομή στους κόλπους αυτού του κατεστημένου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ακολουθήσει ένα εναλλακτικό μοντέλο παρουσίασης των θέσεών του, πολύ πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, την ίδια στιγμή ωστόσο κατηγορείται ουσιαστικά για την έλλειψη θέσεων και προγραμματικού λόγου με πολιτική και ιδεολογική σπονδυλική στήλη.
Φυσικά, το Ποτάμι θα… κυλήσει εντυπωσιακά στην κάλπη του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα διαμορφώσει καινούρια δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, και θα αφήσει ευκρινές αποτύπωμα στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν, και αναμένονται θυελλώδεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η συγκεριμένη προοπτική ωστόσο, δεν αναιρεί το επίκαιρο του ερωτήματος “τι είναι το Ποτάμι;”. Και μια εξαιρετικά διαφωτιστική ερμηνεία, ίσως και απάντηση, μπορεί να δωθεί σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας “Rass”.
Εκεί, το 46,6% δηλώνει ότι ψηφίζει το Ποτάμι επειδή θέλει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο πολιτικό σύστημα, το 34,7% επειδή συμφωνεί με τις ιδέες του, και μόλις το 15,9% επειδή εμπιστεύεται τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Σε… πιο απλά ελληνικά, το Ποτάμι είναι… καπρίτσιο (των Ελλήνων). Μένει να δούμε αν και πότε θα περάσει.
ysterografa.gr