31 Ιουλίου 2014

Τα χαμόγελα επέστρεψαν το Μαξίμου

Η ψυχολογία είναι καλή, το ηθικό ανεβασμένο και τα χαμόγελα επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού. Στα ενδότερα της κυβέρνησης πολλοί ελπίζουν ότι οι επόμενες εκλογές «παίζονται»· μια σκέψη την οποία ουδείς αποτολμούσε μέχρι πριν λίγους μήνες.
Χρειάζεται όμως να γίνουν πάρα πολλά, κυρίως στο επίπεδο της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, για να ανατραπούν οι δυσμενείς συσχετισμοί που καταγράφουν παγίως οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους.

Αυτό που αλλάζει είναι η ομόθυμη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία, αφού κάποιες περιστασιακές ιδέες «να γίνουν εκλογές» το φθινόπωρο απερρίφθησαν.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν ορίζοντα περίπου 20 μηνών, εάν ξεπεράσει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής, ώσπου να καταθέσει τον απολογισμό της και να ζητήσει να κριθεί από αυτόν.

Αυτή είναι η «γραμμή» του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. «Έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, μπορούμε να τη διατηρήσουμε» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική και αυτό αναγνωρίζεται από πολλές πλευρές και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι απλώς εξασφαλίστηκε ανέλπιστα μια νέα «περίοδος χάριτος» στο μέσον της τετραετίας. Κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει, αν και πολλοί διαισθάνονται ότι δεν θα κρατήσει πολύ.

Η γραμμή για δημοσιονομική πειθαρχία είναι δεδομένη και δεν παραβιάζεται, αλλά ήδη υπάρχουν φωνές, ότι «δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη στις κοινωνικές ομάδες που μας στηρίζουν». Είναι σαφές τι εννοούν πολλοί: π.χ. το ασφαλιστικό των ενστόλων και το μαχαίρι στο εφάπαξ.

Η χώρα αντιμετωπίζει οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, σε βαθμό που να καθίσταται προβληματική ακόμη και η μοναδική επιλογή της ανακούφισης των χαμηλών εισοδημάτων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, αφού κατ' ουσίαν συνιστά μείωση των εσόδων, αν και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις από το Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τη διεθνή έκθεση με άδεια χέρια στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Κατά παράδοση η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ οδηγεί σε ανάκαμψη το κυβερνών κόμμα. Αυτή τη φορά όμως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένα προβλήματα και πρέπει να βρει συγκεκριμένες λύσεις για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της.

«Έχουμε να περάσουμε πολλά παλούκια» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κομματικός παράγων. Η οικονομική στενότητα δοκιμάζει τις σχέσεις της ΝΔ όχι μόνο με ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού αλλά και με επί μέρους κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά ήταν σύμμαχοι και συνοδοιπόροι της κεντροδεξιάς.

Και για να έχει ελπίδες η ΝΔ και τα χαμόγελα να διαρκέσουν πρέπει να αλλάξει το κλίμα με διορθωτικές παρεμβάσεις σε πολλά πεδία και κυρίως να...ξανασμίξει με όσους τη στήριζαν δεκαετίες.

Μάρκος Αυρήλιος