31 Ιουλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΓΡΑΦΗΜΑ-Σφίγγει ο κλοιός για την Αργεντινή του ΣΥΡΙΖΑ- Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την υποβάθμισε η S&P

Ο οίκος έθεσε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε ξένο νόμισμα

Επικίνδυνα σφίγγει ο κλοιός για την Αργεντινή, την ώρα που ο χρόνος κυλά σε βάρος της και το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανάται για ακόμη μια φορά από πάνω της.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής, θέτοντας τη χώρα σε καθεστώς selective default (SD - επιλεκτική χρεοκοπία) από CCC-/C προηγουμένως.

Ο αμερικανικός οίκος πιστολητπικής διαβάθμισης έθεσε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, CCC+ και C αντίστοιχα, σε τοπικό νόμισμα.

Το outlook παραμένει αρνητικό.

Η S&P αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας την Αργεντινή, γιατί η χώρα στις 30 Ιουνίου 2014, πριν από έναν μήνα ακριβώς, δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 539 εκατ. δολαρίων, λήξης 2033.

Όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, η Αργεντινή εξασφάλισε τότε (στις 30 Ιουνίου) μια περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Όπως προσθέτει η S&P, η απόφασή της να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως, παρά τα προβλήματα με το εξωτερικό της χρέος, η χώρα θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος που διέπεται υπό το εγχώριο δίκαιο και σε τοπικό νόμισμα.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί την κυβέρνηση της Αργεντινής πως θα διατηρήσει την αξιολόγηση Selective Default, μέχρις ότου το Μπουένος Άιρες κατορθώσει να διευθετήσει την αθέτηση πληρωμής.

Αμέσως μόλις - και εάν - η Αργεντινή διευθετήσει τις υποχρεώσεις της, η S&P δεσμεύεται πως θα επανακαθορίσει την κατάσταση, με πιθανότερο ενδεχόμενο εκείνο της αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας.

Η δραματική πορεία της Αργεντινής από το 2001 μέχρι και σήμερα


www.bankingnews.gr

και για να μην ξεχνιόμαστε... ο Τσίπρας θα πάρει παραδείγματα από την Αργεντινή: