01 Αυγούστου 2014

ΕΝΟΧΛΟΕΙΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Της «Αργεντινής» στη Βουλή

Τον πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα εξακολουθούν να επηρεάζουν οι δραματικές εξελίξεις στην Αργεντινή με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το αν οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας της λατινοαμερικάνικης χώρας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση κατηγόρησε τους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως «συνειδητά αποκρύπτουν την πραγματική αλήθεια και την πραγματική κατάσταση της Αργεντινής» και υποστήριξε ότι σήμερα, το 90% των οικονομικών δεικτών της Αργεντινής -μια δεκαετία μετά την πρώτης της χρεοκοπία - είναι «καλύτεροι από της Ελλάδας». Επικαλέστηκε τις αναλύσεις οικονομικών πρακτορείων και πρόσθεσε πως στη χώρα της Λατινικής Αμερικής «δεν υπάρχει θέμα χρέους ή ανεργίας ή εξωτερικού εμπορίου».

Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της συγκυβέρνησης σημείωσε: «Πού την είδατε την πτώχευση στην Αργεντινή μετά τα σημερινά οικονομικά στοιχεία. Επιτρέπεται η κυβερνητική εκπρόσωπος να φτιάχνει καρικατούρα πτώχευσης επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν τα κερδοσκοπικά funds που ζητούσαν τόκους 1.600%;».

Η απάντηση ήρθε από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «σύγχυση» και πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα αισθάνεται θλίψη για τα δεινά του λαού της Αργεντινής. Δεινά που προκάλεσαν οι πολιτικές τους ηγεσίες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, με επώδυνες θυσίες του ελληνικού, η κατάσταση ομαλοποιείται. Η χώρα βγήκε στις αγορές και απέκτησε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ελληνικός λαός δεν θα βιώσει τις τραγικές καταστάσεις που δυστυχώς βιώνει και θα βιώσει ο λαός της Αργεντινής».

Στο θέμα παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας μια άλλη πτυχή του θέματος που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Μιλώντας για την περίπτωση της Αργεντινής είπε: « Όχι κάποιο διεθνές δικαστήριο αλλά μιας χώρας εκδίδει μια απόφαση που θέτει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μια άλλη χώρα» και αναφερόμενος στην χώρας μας πρόσθεσε « Υπάρχουν ομολογιούχοι, κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν αποδεχθεί το PSI και έχουν προσφύγει σε δικαστήρια. Δεν νιώθω ασφαλής ότι δεν θα βρεθεί κάποιο δικαστήριο που θα δεχθεί ως παραδοχή την απόφαση του Αμερικάνικου Δικαστηρίου».

«Αργεντινολογία» και «μαγκιές»

Την ίδια ώρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο ο κ. Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε «αργεντινολόγους με πρωτοφανή άγνοια δεδομένων» τους βουλευτές της ΝΔ και εξήγησε: «Στην Αργεντινή το πρόγραμμα του ΔΝΤ μιλούσε για πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικά τα πάντα και τελικά το έκαναν. Πλήρης απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων έγινε, καθώς και πλήρης απελευθέρωση των αγορών. Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;», αναρωτήθηκε και συνέχισε «Δεν θα πάρουμε από την Αργεντινολογία της ΝΔ. Να αποκτήσετε μια αίσθηση του μέτρου και να αφήσετε τον Τσίπρα γιατί τα ξέρουμε καλύτερα από εσάς». Αντέκρουσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας που είπε πως «το περίφημο "μακάρι να είμαστε Αργεντινή" δεν το είπε ο κ. Σταθάκης δεν θα μπορούσε να το πει με τις γνώσεις που έχει, αλλά το είπε ο κ. Τσίπρας». Υποστήριξε δε πως «όποιος προτρέπει την Ελλάδα σε μονομερής ενέργειες, σε μαγκιές, χωρίς να υπολογίζει ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που είναι θλιβερές και βλέπουμε τώρα στην Αργεντινή».