Σειρά δράσεων, με στόχο την περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών, αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
Την εποπτεία και παρακολούθηση της υλοποίησής τους, η οποία θα γίνει τμηματικά από τα τέλη Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η πρώτη φάση της συνεργασίας μεταξύ του ΟΟΣΑ και της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, εκ των οποίων σημαντικότερη είναι αυτή που αφορά απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις έχουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται σε μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την «αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης συνεργασίας, το υπουργείο θα εποπτεύσει την υλοποίηση της β΄ φάσης, που περιλαμβάνει:
- Έκδοση απόφασης της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για την υιοθέτηση απλοποιημένης φόρμας ΦΠΑ ώς το τέλος Αυγούστου.
- Ψήφιση του νομοσχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες ως το τέλος Αυγούστου και έκδοση δύο Π.Δ. για την προστασία του περιβάλλοντος εντός του Σεπτεμβρίου.
- Αξιολόγηση και κατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στον τομέα των τροφίμων ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και έκδοση τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων σε εφαρμογή του Ν. 4262/2014 ώς το τέλος Δεκεμβρίου.
- Έκδοση δύο υπουργικών αποφάσεων για τις τηλεπικοινωνίες ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και παρουσίαση σχεδίου δράσης για το νέα Εθνικό Πρόγραμμα Ενέργειας σε συνεργασία με την Task Force και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας ως τον Οκτώβριο.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ