22 Αυγούστου 2014

Οι ξένοι οίκοι "βάζουν πλάτη" στις ελληνικές τράπεζες

Του Ηλία. Γ. Μπέλλου

Κάποιοι μιλούν για αντικειμενικές εκτιμήσεις, άλλοι για στήριξη των επενδύσεων των πελατών τους, ορισμένοι για... αβάντα σε έναν τομέα που δίνει σημαντικές δουλείες επενδυτικής τραπεζικής και πολλοί για συνδυασμό όλων των παραπάνω. Γεγονός παραμένει ότι JP Morgan, Morgan Stanley και Bank of America Merrill Lynch βγήκαν χθες ταυτόχρονα με εκθέσεις τους, όπως και η Citi μια εβδομάδα νωρίτερα, και de facto ευνοήθηκαν, οι σαφέστατα πιεσμένες το προηγούμενο διάστημα, μετοχές των ελληνικών τραπεζών συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο του τραπεζικού δείκτη του ΧΑ κατά 3,28% και του γενικού δείκτη κατά 2,13%.

Καθησύχασαν παράλληλα σε μεγαλο βαθμό τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων για τα πανευρωπαϊκά stress test που σε συνδυασμό με την επανάκαμψη της νευρικότητας για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είχαν οδηγήσει σε βαθιά διόρθωση το ΧΑ και ακόμα περισσότερο τις τράπεζες.

Τι λένε λοιπόν τώρα οι ξένοι οίκοι που «αρέσει» στις αγορές;

Η JP Morgan εμφανίστηκε θετική για τις τράπεζες δίδοντας σύσταση "ουδέτερη" και τιμή - στόχο τα 0,4 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, σημειώνοντας ότι η εικόνα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει εποικοδομητική (constructive) και πως η μετοχή της Eurobank στις τρέχουσες αποτιμήσεις προσφέρει καλό σημείο τοποθέτησης. Παράλληλα εκτίμησε πως  οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους και 23% έναντι των ισπανικών και των πορτογαλικών τραπεζών ενώ σε σχέση με αυτές της  Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής κατά 40%. Βέβαια η JP Morgan, εκ των αναδόχων των ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου και των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών θυμίζει, προσεκτικά, πως αυτά τα discount προκύπτουν από την ανησυχία για ανάγκη περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες της Εθνικής εξαιρουμένης δεν θα εμφανίσουν κέρδη πριν το 2015, από το ότι δεν δίνουν μερίσματα και ότι οι επενδυτικοί ορίζοντες είναι μεσοπρόθεσμοι με αποτέλεσμα να μην προεξοφλείται η κερδοφορία τους από το 2016και μετά που αναμένεται να είναι σημαντική.

Η ομοεθνής της αμερικανική Morgan Stanley ήταν ακόμα πιο σαφής: εκτιμά ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια άνω των 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που βέβαια είναι διαχειρίσιμο και εύκολο να καλύψουν οι τράπεζες με τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Η Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό κατ΄ ανάλογο τρόπο με την Citi που προ εβδομάδος μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για απουσία ανάγκης αύξησης κεφαλαίου εφόσον τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος που προηγήθηκαν ήταν αξιόπιστα.

Κρατάει όμως και αυτή μια επιφύλαξη και έτσι μείωσε τις τιμές στόχους, λόγω ενδεχόμενου dilution. Βλέπει όμως περιθώρια ανόδου για τις μετοχές από 10% έως 50% και διατηρεί τη σύσταση overweight. Για την Alpha Bank, η Μοrgan Stanley δίδει πλεον στόχο τα 0,90 ευρώ από 1 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank τα 0,34 ευρώ από 0,42 ευρώ, για την Εθνική τα 3,44 από 3,7 και για την Πειραιώς τα 1,64 έναντι 1,95. η Morgan Stanley εμφανίζεται θετική για τις ελληνικές τράπεζες εν γένει και ακόμα περισσότερο για τις Alpha και Εθνική σημειώνοντας πως η κατά 20% υποχώρηση των μετοχών τους το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε ελκυστικότερο σημείο τοποθετήσεων.

Πιο επιφυλακτική αλλά πάντως καθησυχαστική εμφανίστηκε και η Bank of America Merrill Lynch που δίδει ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές τράπεζες. Σχολιάζοντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους την επόμενη εβδομάδα σημειώνει πως αναμένει βελτίωση της εικόνας από τα μέτωπα του κόστους χρηματοδότησης, των νέων κόκκινων δανείων και της μείωση του λειτουργικού κόστους. Εκτιμά ότι η κερδοφορία παραμένει υπο πίεση και βλέπει θετικό αποτέλεσμα για το δεύτερο τρίμηνο μόνο στην Εθνική.

Για τα ευρωπαϊκά stress tests όμως και η BofA δηλώνει ότι στο βασικό της σενάριο οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Υπολογίζει πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,9 φορές τη λογιστική τους αξία για το 2014-2015 όσο είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Υπενθυμίζεται πως την προηγουμένη εβδομάδα πρώτη η Citi βγήκε και δήλωσε πως έχοντας «επικαιροποίησει» το αποτέλεσμα των εγχώριων stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος για να συμπεριλάβει τις προβλέψεις για επισφάλειες του α΄ τριμήνου και τον δείκτη CET1 βάσει της Βασιλείας III και υποθέτοντας ότι στα πανευρωπαϊκά stress test θα ισχύουν τα ίδια στοιχεία για τις εκτιμώμενες πιστωτικές ζημιές και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, όπως και στα τεστ της ΤτΕ, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Στο μπαράζ θετικών για τις ελληνικες τράπεζες εκτιμήσεων των τελευταίων 24ωρων πρέπει να προστεθεί και δημοσίευμα του έγκριτου Institutional Investor στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ο μεγαλομέτοχος της Eurobank, Wilbur Ross δηλώνει ότι επένδυσε στην τράπεζα διότι εντυπωσιάστηκε από την πρόοδο της Ελλάδας σε μέτωπα όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα, το εμπορικό πλεόνασμα και η ανταγωνιστικότητα και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Πηγή:www.capital.gr