- Γιούνκερ: «Θαυμάζω οτι οι έλληνες αποφάσισαν να διώξουν τη δικτατορία το 1974-Αγαπώ τους Έλληνες ελπίζω και αυτοί εμένα-Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη-Δεν μπορεί ο Πλάτωνας να παίζει στην Β Εθνική»
«Έδωσα δύο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν είπε: «Οι σχέσεις μου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ήταν θυελλώδεις, όμως ήταν πάντα ειλικρινείς».
Με αυτά τα λόγια και με πολύ θερμά λόγια κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναφέρθηκαν σε όσα συζήτησαν στην διάρκεια της συνάντησής τους αλλά κανείς από τους δυο δεν αποκάλυψε το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στην Κομισιόν.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε επίσης ότι αισθάνθηκε περήφανος που «υπερασπίστηκε σθεναρά» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Γιούνκερ μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τις έως τώρα ενέργειες της Ελλάδας στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας λόγο «εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια» την οποία θαυμάζει όλη η Ευρώπη.
Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν το χαρτοφυλάκιο Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν αλλά δεν αποκάλυψε ποιό θα είναι αυτό.
«Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της. Βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μια νέα εποχή χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».
Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε επίσης στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
Είπε επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν είναι «παλιός φίλος της Ελλάδας».
«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αργεντινή, ο κ. Σαμαράς βρήκευ ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».
Σύμφωνα με τα Νέα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι «ένας διαχρονικός φίλος της χώρας που μας στηρίζει σταθερά από την αρχή της κρίσης».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «υπήρξε ο πρώτος που, τον Ιούλιο του 2011, είχε ζητήσει την προσωρινή άρση της υποχρέωσης της Ελλάδας να καταβάλει τη συμμετοχή της στα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως και έγινε, ενώ εξαρχής τόνιζε ότι είναι αδιανόητος ο εκτοπισμός μιας χώρας από το ευρώ και πως θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων». Επίσης, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι τον Ιούλιο του 2012 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είχε διστάσει να έρθει σε σύγκρουση με το Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, κατηγορώντας την καγκελαρία ότι έκανε «εσωτερική πολιτική στην πλάτη του ευρώ».