01 Αυγούστου 2014

Γάζα: «Εσπασε» η εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πιθανή απαγωγή ενός στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα και πρόσθεσε ότι διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις στο πεδίο αφού ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά από παλαιστίνιους.

Όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ απάντησε: «Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο».

Οι δηλώσεις αυτές του Λέρνερ γίνονται μετά τις πληροφορίες ότι 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές από τη Γάζα ότι την παραβίασαν ρίχνοντας ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος που ανέλαβε να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη της Ράφα στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή της Ράφα.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μέχρι να ξεκινήσει η ανθρωπιστική αυτή εκεχειρία και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στη διάρκειά της. Αυτή η εκεχειρία είναι για τους αθώους αμάχους μία πολύ αναγκαία διακοπή από τη βία», είπαν οι Κέρι και Μπαν.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιμέτωπος με τις διεθνείς επικρίσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία που θα σταματούσε το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της επιχείρησης καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

Αξιωματούχος στο γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είχε πει ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία.

Αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά επρόκειτο να μεταβούν στο Κάιρο για να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετείχαν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει σθεναρά τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση» τις ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας που θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 08:00 το πρωί.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως είναι δυνατό να ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ και να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Γάζας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι μέσω μια μόνιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τζον Κέρι: «Ευκαιρία για ηρεμία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την τριήμερη κατάπαυση του πυρός στην οποία είχαν συμφωνήσει τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ως μια «ευκαιρία για ηρεμία» και τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν κοινά σημεία.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

«Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για ηρεμία», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης», είπε.