01 Αυγούστου 2014

ΜΑΛΑΚ@Σ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΡΑ; Το τέλος της ελευθερίας στο ρωσικό διαδίκτυο

Νόμος που εγκρίθηκε απ' τις αρχές της Ρωσίας, τον Απρίλιο περιλαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι bloggers δε θα διατηρούν την ανωνυμία τους και ότι οι κοινωνικές ιστοσελίδες θα αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για τουλάχιστον 6 μήνες

Νέος νόμος εισάγει περιορισμούς στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία. Bloggers με πάνω από 30 χιλιάδες αναγνώστες ημερησίως θα πρέπει να εγγραφούν στο πρόγραμμα Roskomnadzor, να επικυρώσουν τις παραμέτρους και να προσαρμοστούν στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα μεγαλύτερα μέσα της χώρας. Επίσης, οι εταιρίες του διαδικτύου θα πρέπει να επιτρέπουν στις ρωσικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

Οι ομάδες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν τη ρύθμιση «δρακόντεια». Ο νόμος εγκρίθηκε απ' τις αρχές της Ρωσίας, τον Απρίλιο. Περιλαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι bloggers δε θα διατηρούν την ανωνυμία τους και ότι οι κοινωνικές ιστοσελίδες θα αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τουλάχιστον για τουλάχιστον 6 μήνες.

Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε servers που θα εδρεύουν σε ρωσικό έδαφος, έτσι ώστε η κυβέρνηση να έχει πρόσβαση. Αυτοί που ασκούν κριτική στην κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης λένε πως αυτός ο νόμος θα σημάνει το τέλος της ελευθερίας στο διαδίκτυο.

Ο Hugh Williamson, της οργάνωσης «Human Rights Watch», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε το νόμο «ακρογωνιαίο λίθο της ανηλεούς επίθεσης στην ελεύθερη έκθεση ιδεών». «Το διαδίκτυο είναι η τελευταία νησίδα ελεύθερης έκφρασης στη Ρωσία και αυτές οι δρακόντειες ρυθμίσεις ξεκάθαρα στοχεύουν στο να το θέσουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης» προσθέτει ο κύριος Williamson. Στην Ρωσία οι σχολιαστές που κινούνται ενάντια στον Πούτιν δέχονται περιορισμούς στις τηλεοπτικές μεταδόσεις αλλά και τις εφημερίδες.

Οι Ρώσοι bloggers από σήμερα, 1 Αυγούστου, που τίθεται σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ασφαλείας. Βέβαια, ήδη πολλοί από αυτούς μοιράζουν συμβουλές για το πώς θα μπορούν να αποκρύψουν δεδομένα απ' το άγρυπνο βλέμμα της ρωσικής κυβέρνησης.

Πάντως, οι servers για τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, εδρεύουν εκτός της χώρας. Το κόλπο που έχουν σκεφτεί για να «ξεγελούν» τις αρχές οι πιο δημοφιλείς bloggers, είναι να «κρατούν» τους αναγνώστες τους σε επίπεδα λίγο κάτω απ' τις 30 χιλιάδες ημερησίως, έτσι ώστε να γλιτώσουν την εποπτεία.

Ο Anton Nossik, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος στα διαδικτυακά θέματα στη Ρωσία, έγραψε τις προάλλες στο blog του, ότι ο νέος νόμος απειλεί τις ατομικές ελευθερίες των bloggers άμεσα αλλά θέτει και το νομικό έδαφος για «μπλοκάρουν» Facebook, twitter, Google και άλλα δημοφιλή δίκτυα.

Ο λόγος για την απαγόρευση δημοφιλών δικτύων στη Ρωσία είναι καθαρά πολιτικός και είναι απόφαση που θα ληφθεί από έναν άνθρωπο, δήλωσε ο «γκουρού» του διαδικτύου, αναφερόμενος προφανώς στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Χρύσανθος Βαμβακούσης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ