14 Νοεμβρίου 2014

Ποιά θα είναι τα καθήκοντα του Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου στην Στρατιωτική Επιτροπή

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος εξελέγη Προεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ χθες Πέμπτη, 13/11/2014. Αναλαμβάνει καθήκοντα απο τον Στρατηγό de Rousiers ο οποίος είναι ο νυν Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), τον Νοέμβριο 2015.

Τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ επιλέγουν οι Αρχηγοί των γενικών Επιτελείων των 27 κρατών μελών της ΕΕ και διορίζονται στη θέση αυτή από το Συμβούλιο.

Τα κύρια καθήκοντα του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής ειναι τα εξής:
Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) έχει επαφές με την Προεδρία για θέματα αναπτυξης και εφαρμογής του προγράμματος εργασίας της.
Ο Πρόεδρος είναι επίσης ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας για όλα τα στρατιωτικά ζητήματα και αποτελεί το πρωταρχικό σημείο επαφής με τους Διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι ο εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ). Παρακολουθεί επίσης τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου όταν αποφάσεις με συνέπειες στην Άμυνα πρέπει να ληφθούν.
EUMC