04 Νοεμβρίου 2014

Τζήμερος: Δεν θα αλλάξουν νοοτροπία λαμόγια και αργόμισθοι

Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook, ο πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά Θάνος Τζήμερος, σχολίασε την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και τους… μύθους που τις συνοδεύουν.
Ακολουθεί το κείμενο που ανέβασε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ο Θάνος Τζήμερος:

“Η μεγαλύτερη μπαρούφα όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις είναι η φράση που ακούγεται συχνά “χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας”. Λες και η νοοτροπία έχει ένα κουμπί και τη γυρίζεις πότε στα βραχέα και πότε στα FM. Η νοοτροπία είναι μηχανισμός επιβίωσης. Αν σε παίρνει να λουφάρεις, να παρανομείς, να κάνεις κομπίνες, να πετάς τα σκουπίδια παντού, θα το κάνεις διότι κοστίζει λγότερο και αποδίδει περισσότερο.

Δεν θα περιμένω να αλλάξει νοοτροπία ο αργόμισθος ή το λαμόγιο και να αρχίσει να σκέφτεται ότι πρέπει η δουλειά του να είναι αποδοτική για να αμείβεται. Δεν θα αλλάξει, όσο εξακολουθεί να σιτίζεται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Έτσι έμαθε. Του κόβεις όμως την αργομισθία και αρχίζει να ζει στον πραγματικό κόσμο. Τότε υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει και η νοοτροπία του. Δεν θα περιμένω να αλλάξει νοοτροπία αυτός που αδειάζει το σταχτοδοχείο του αυτοκινήτου στον δρόμο. Του κόβεις ένα γερό πρόστιμο και αρχίζει να μαθαίνει. Δεν θα περιμένω να αλλάξει νοοτροπία ο μπαχαλάκιας που θεωρεί δικαίωμά του να εμποδίζει την σύγκλητο να συνεδριάσει. Τον συλλαμβάνεις, τον περνάς αυτόφωρο, τον αποβάλλεις από το πανεπιστήμιο και στην ψειρού θα έχει όλον τον χρόνο να σκεφτεί τα όρια της ελευθερίας του ανθρώπου.

Κοντολογίς: η νοοτροπία διαπλάθεται από την κοινωνία. Εύτακτη κοινωνία δημιουργεί νοοτροπία ευταξίας. Κοινωνία χωρίς τάξη θα αλλάζει την νοοτροπία της – αλλά προς το μπαχαλότερο”.