06 Νοεμβρίου 2014

Στην Κύπρο ο Σαμαράς -Στο επίκεντρο τα ενεργειακά και οι τουρκικές προκλήσεις

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μία κίνηση στήριξης της Λευκωσίας, αλλά και με στόχο να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας.

Η επίσκεψη Σαμαρά πραγματοποιείται παραμονές της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα λάβει χώρα το Σάββατο στο Κάιρο, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Για την Ελλάδα, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας που συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προβάλλει διεθνώς ότι η χώρα, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Απόψε ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου και ακολούθως, στις 12:30, θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα το επιδιώκει, αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.