06 Νοεμβρίου 2014

Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες στα stress tests

Με έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η Goldman Sachs κάνει θετική αποτίμηση των αποτελεσμάτων που πέτυχαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στα πρόσφατα stress tests που διενήργησε η ΕΚΤ.

Σημειώνει, δε, πως τα αποτέλεσματά τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ δίνει και μια εξήγηση για το γεγονός ότι τις ημέρες που ακολούθησαν των αποτελεσμάτων υπήρξε μια έντονη υποαπόδοση των μετοχών τους. Ο διεθνής οίκος δίνει εξήγηση λέγοντας πως οφείλεται στην αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια. «Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο ψν εκτιμήσεων, καθώς το 20-33% των επενδυτών που είχαν λάβει μέρος σε δημοσκόπησή μας ανέμεναν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα αποτύχουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει, το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε από τα 8,7 δις. ευρώ στα 2,7 δισ. ευρώ μετά τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης για να μηδενιστεί μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Διευκρινίζει μάλιστα πως στα αποτελέσματα δεν έχει συνυπολογιστεί και η θετική επίπτωση από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Επίσης, η τράπεζα αναφέρει ότι οι προσαρμοσμένοι με βάση την αγορά δείκτες των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα παραμένουν στις top picks του οίκου (με σύσταση buy) με περιθώριο ανόδου 27-31% το επόμενο 12μηνο.