Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και η πίεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα είναι απίθανο να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, εκτιμά ο Κιτ Τζουκς, επικεφαλής στρατηγικής της Societe Generale.
“Πρόκειται για μία πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα. Μπορεί να μην εκλεγεί Πρόεδρος, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά τι;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τζουκς μιλώντας στο Bloomberg.
Ερωτηθείς όμως για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο είπε: “Αυτή τη στιγμή ο αντίκτυπος της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη είναι μικρός. Πραγματικά δυσκολεύομαι να δω πως πλέον μπορεί η Ελλάδα να εκτροχιάσει την Ευρωζώνη απ’ τη θέση που βρίσκεται. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να εκτροχιάσει μόνο τον εαυτό της. Και αυτό μόνο μπορεί να κάνει..”
Deutsche Bank: Το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να πλήξει την Ευρώπη
Την εκτίμηση ότι, σε αντίθεση με το 2010, ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει διευρυμένα προβλήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη εκφράζει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος “στην Ελλάδα πολιτικό και χρηματοοικονομικό ρίσκο περιπλέκονται όλο και περισσότερο, με τις πιθανές εκβάσεις να ποικίλουν και να μην μπορούν να προβλεφθούν”.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης με μία νέα, η οποία θα έχει μία περισσότερο επιθετική ατζέντα έναντι της Ευρωζώνης είναι μία υψηλή πιθανότητα.
Όπως ακριβώς η Ελλάδα ήταν ο “αδύναμος κρίκος” της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2010, έτσι και το 2015 μπορεί να υπάρξει ένας νέος γύρος έντασης και να προκύψει μία νέα πιο επιθετική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά “γεννήθηκε” στον απόηχο της κρίσης.
Η αύξηση των πολιτικών (και γεωπολιτικών) κινδύνων στην Ευρώπη μπορούν να επαναφέρουν υψηλό risk premium στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Εξ αυτών την πιο άμεση πίεση θα νοιώσει η Ελλάδα, της οποίας η νέα κυβέρνηση πιθανώς να προχωρήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Όμως “σε αντίθεση με το 2010 ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένος. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα και ήδη εξυπηρετείται με σχεδόν μηδενικό επιτόκια”.
Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει πλέον από την ελληνική εκτροπή σύμφωνα με Bloomberg και FT
Financial Times και Bloomberg υποβαθμίζουν σήμερα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωσκακιέρα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας περιθωριοποιημένη, πράγμα που, στην ουσία, σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν θα κόστιζε και τόσο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Μία ανάλυση που ουσιαστικά αφαιρεί το όποιο “όπλο” είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ώστε να προωθήσει την ατζέντα του για οικονομία και χρέος.
Σύμφωνα με τους FT παρά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών για το ελληνικό ΧΑ, αλλά και την ελληνική αγορά ομολόγων, τα κόστη δανεισμού για τις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας μόλις και μετά βίας επηρεάστηκαν.
Η σχετική ηρεμία που επικρατεί στην Ευρώπη υποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική κρίση που τρία χρόνια πριν έθεσε σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση, δεν συνιστά πια απειλή για την ύπαρξη της Ευρωζώνης, γράφουν επί λέξη οι FT
Προς το παρόν, οι επενδυτές εμφανίζονται να φέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι στο περιθώριο, παρά σαν μια πιθανή πηγή εκδήλωσης ντόμινο. Η ανησυχάι τους έγκειταοι στο αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων ώστε να δώσει ώθηση στην αναάπτυξη και τον πληθωρισμό.
“Ως ιδιοσυγκρασιακό γεγονός, η προεδρική εκλογή είναι απίστευτα σημαντική για τη χώρα, αλλά το αντίκτυπο για την ευρύτερη περιοχή αποτιμάται ήδη (από τους επενδυτές)”, λέει ο Carl Norrey, της JPMorgan.
Αυτό, πάντως, σημειώνουν οι FT, μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, λόγω του ενδεχομένου προσφυγής σε εθνικές εκλογές και ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ.
“Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο Norrey, θα υπάρξει κινητικότητα στα αντι-ευρωπαικά κόμματα και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων”.
Από την πλευρά του, ο Nick Nelson, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της UBS, ανέφερε ότι οι αλυσιδωτές συνέπειες από την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ήταν περιορισμένες, λόγω της περιβόητης δέσμευσης Ντράγκι το καλοκαίρι του ’12 ότι θα προστατεύσει με κάθε μέσο το ευρώ.
Αυτό θεωρεί και η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, που έχουν περιορίσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις τους πως μια αναταραχή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Bloomberg: Καλύτερα προετοιμασμένη η Ευρωζώνη για ενδεχόμενο Grexit
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέφερε στους επενδυτές το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως το 2010 και το 2011.
“Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ξεφύγει από την κρίση. Έχει ακόμα πολύ δρόμο για να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση” τονίζει ο Peter Fisher, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής Fed.
”H “βουτιά” του χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων επανέφερε το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη τώρα απ’ ότι ήταν το 2010, όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο” αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Έκτοτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πάρει το μάθημά τους στην διαχείριση κρίσεων και τις αναταραχές των αγορών και μπορούν να δείξουν επιτυχή παραδείγματα χωρών που τα κατάφεραν
Ωστόσο, όπως λέει, ίσως αυτή η κρίση να μην φτάσει στο σημείο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κοντογούρη της Βeta Securities, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές, αλλά ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία δεν θα είναι τόσο ριζοσπαστικός όσο υποδεικνύει η ρητορική του.
“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα. Αλλά ευελπιστώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επανεξετάσουν τη στάση τους και να δουν το πραγματικό πρόβλημα” τονίζει χαρακτηριστικά.
“Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που βρίσκονται πολύ κοντά στην εξουσία δεν είναι ένα ρίσκο που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες” λέει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.